Interjú

„A bizalomrombolás az, ami központilag támogatott”

Ignácz Judit és Suha Nikolett, az Ame Panzh roma informális csoport tagjai

Belpol

„A kötelmi viszonyaink felbomlása erőt adott ahhoz, hogy szabadon előjöjjünk ezekkel a témákkal” – indokolja a minden eddiginél (rendszer)kritikusabb hangvételt Az ébresztőkönyv beszélgetéseinek két résztvevője. A Covid-járvány idején öt fiatal roma értelmiségi a rasszista eseményekre reagálva elindított egy podcastet, majd a beszélgetésekből könyv született a Tea Kiadó gondozásában.

Magyar Narancs: A könyvben felsorolják, hogy a kritikáikra milyen reakciók érkeztek a többségi társadalom részéről: számonkérés, kioktatás, megkérdőjelezés, támadás, személyeskedés, mártírkodás. Olvasás közben bennem is megjelent egyfajta hárítás, aztán jött a gondolat: ha hárítok, hogyan lesz ebből diskurzus és közös akarat? Ez alapvető kérdés kisebbség-többség viszonyában.

Ignácz Judit: A könyv végén egy cikkben amolyan útravalót adok a pro roma szervezeteknek, de bárki, aki eljutott a belátásig, vonatkoztathatja magára. A lényeg az önreflexió és a cselekvés: hogy miután elolvasta a könyvet, mindenki döntse el, mennyire érzi magát felelősnek a társadalmi változásokért, mennyire akar aktív vagy proaktív szereplőként megnyilvánulni, és aztán a maga lehetőségeihez mérten kezdje el. A hogyanokra nincs általános recept, mert ami az egyik helyen működik, az máshol nem biztos, hogy fog.

MN: Négy fejezetre bontva – Intézményi rasszizmus; Identitás, reprezentáció, kifehérítés; Diszkrimináció, szegregáció, inklúzió; Testi és pszichés kalandok – taglalják a rendszerszintű problémákat. Akár tankönyv is lehetne Az ébresztőkönyvből polgármestereknek, képviselőknek.

Ignácz Judit: Mindenkinek, aki érdeklődik a társadalmi problémák iránt, el kellene olvasnia. Kontextualizáltuk azokat a témákat, amelyek szerintünk rosszul voltak elhelyezve a közéleti, politikai és jogi diskurzusban. Összesen 16 podcast adás volt, ebből 12 került bele a kötetbe, amely 2023 szeptemberében jelent meg, novemberre pedig már el is fogyott. Újranyomták, márciustól ismét kapható a boltokban. De bármennyire is hiánypótló és innovatív ez a könyv, a mainstream helyekre bekerülni még mindig nagy kihívásokkal jár a számunkra. Már könyvkiadót sem volt egyszerű találni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk