Kiszáradt a Nagyszéksós-tó, el kellett vinni a legtöbb bivalyt

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 13.

Belpol

A víz eltűnése a szikes tónak jót tesz, de az állatok nagy része nem maradhatott. 

Ökológiai kár helyett még jót is tesz a területnek, hogy kiszáradt a mórahalmi Nagyszéksós-tó – olvasható a Veri Important Planet cikkében. 

Az évszázad aszályának nevezik az idei, tartós hőséggel súlyosbított szárazságot. A folyók rekordalacsony vízszintjéről, a sekélyebb tavak kiszáradásáról szóló híreket lehetett olvasni júliusban. Így járt a bicsérdi 2,7 hektáros horgásztó, a kistapolcai 7,6 hektáros horgásztó, a debreceni Vekeri-tó, a bátonyterenyei Halda-tó. A Velencei-tóban – amely története során többször is kiszáradt – szintén nagyon alacsonyan áll a víz, és a Balaton vize is megcsappant. Arról nincs hír, hogy nagyobb csapadékot lehetne várni, az őszt is aszályosnak prognosztizálják Európa nagy részén. 

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Nagyszéksós-tó eleve nem mély, nyolc évvel ezelőtt is kiszáradt. Arra azonbap a portál szerint emberemlékezet óta nem volt példa, hogy már július közepén-végén porzott a meder.

A tó 2008 óta turistalátványosság. A nemzeti park akkor telepítette a bivalyokat a területre, azért, hogy a náddal benőtt tómedret tapossák, legeljenek benne, helyreállítva az eredeti mocsaras-vizes élőhelyet. A terv bevált: a szikes tavak fészkelő madárfajai közül több is visszaköltözött a területre. Eredetileg negyvenöt bivaly érkezett ide, a Dél-Alföld első bivalyrezervátumába, uniós támogatás révén, mostanra százzal több bivaly él a területen. 

A tó kiszáradása miatt azonban – mivel ezeknek az állatoknak vízre van szükségük – az állomány nagy részét el kellett költöztetni. 

A Móra-Tourist Kft. arról tájékoztatott, hogy a bivalyokat a borjakkal együtt más telepekre vitték. A tónál hagyott jószágok a szomszédos csatorna vizében tudják hűteni magukat.

A tó természetes élővilágát nemigen viseli meg a kiszáradás, mert a szikes tavaknál ez természetes jelenség. Komolyabb halfauna eleve nem alakul ki, a békák, mocsári teknősök, siklók elhúzódnak, aztán visszatérnek. Ahogy eltűnik a víz, a só felhalmozódik, az iszap a szellőzés révén tisztul. Amíg a meder nem csatlakozott egy belvízelvezetző rendszerhez, a kiszáradás minden évben lezajlott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk