Kiutasítástól mentett meg a bíróság egy orosz ellenzéki aktivistát

  • narancs.hu
  • 2023. január 11.

Belpol

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság szerint nem kellett volna félnie a hazatéréstől, a Fővárosi Törvényszék ezt máshogy látta.

2017 óta Magyarországon él, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kiutasította volna, de továbbra is nálunk maradhat Jevgenyij Beljakov 35 éves történész a Fővárosi Törvényszék szerdai ítélete nyomán.

Az orosz emberi jogi, ellenzéki aktivista történetét a Telex cikke ismerteti

Beljakov Vlagyivosztokban született. 21 évesen felvették a CEU-ra, így Magyarországra készült. Felhívta egy férfi az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattól (FSZB) azzal, hogy tud a terveiről, és találkozni akar vele. A találkozón, egy parkban az ügynök azt bizonygatta, hogy a CEU narancsos forradalmat tervez Oroszországban. Később a szolgálat másik tisztje arra akarta rávenni, hogy a CEU-ról küldjön jelentéseket. Magyarországon élő orosz újságírókkal kellett volna felvennie a kapcsolatot, de ezt nem tette meg. Akkor, 2008-ban még lehetett ilyen kérésre nemet mondani. Már Magyarországon tanult Beljakov, amikor az édesanyja felhívta otthonról, igaz-e, hogy kérte a felvételét az Egységes Oroszország Pártba, mert névre szóló tagsági igazolványt hoztak neki. Beljakov azonban sosem jelentkezett Putyin pártjába.

Az orosz férfi történészdiplomát szerzett a CEU-n, majd jogvédő szervezeteknél dolgozott, 2014-15-ben már Moszkvában, a Human Rights Watchnál. Utóbb bíróságra is került a tevékenysége miatt: egy tüntetésen való részvétele miatt pénzbüntetést kapott, pedig épp csak odaért a demonstrációra, meg sem szólalt, már vitték is a rendőrök. A bíró, aki ítélkezett az ügyében, káromkodva beszélt róla és a hozzá hasonló aktivistákról a tárgyaláson. Később dolgozott a Novaja Gazeta újságnak, de egyik cikkét, amely egy csecsenföldi korrupciós ügyről szólt, nem jelentették meg, miután informátora nyomtalanul eltűnt. Beljakov tapasztalta, hogy az állami sajtó munkatársai követték a jogvédőket, hogy beszámoljanak „sorosista tevékenységükről”.

2017-ben visszatért Magyarországra, majd még néhányszor hazautazott, és ilyenkor előfordult, hogy odaléptek hozzá a repülőtéren,  a nevén szólították, megjegyezték, hogy milyen régen volt itthon, kérdezték, merre járt. Beljakov attól tart, ha most hazamenne, már a reptéren kihallgatnák, és mivel az orosz rendszert kritizáló cikkeket írt, melegjogi aktivista, jogvédő munkát folytatott, és tiltakozott az ukrajnai háború ellen, hazaárulással is vádolhatnák. 

Márpedig majdnem haza kellett térnie, mert 2022 júniusáig hosszabbították meg a tartózkodási engedélyét, és közben lejárt az orosz útlevele. Újabb hosszabbítási kérlemét a magyar hatóságok elutasították, ez azt jelentette, szeptember 13-áig maradhatott volna az országban. Beljakov ekkor a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordult. Fazekas Tamás ügyvéd vállalta a képviseletét, pert indítottak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság határozatával szemben.

A Fővárosi Törvényszék előtt az OIF jogi képviselője azzal érvelt, hogy Beljakov érvei, amelyeket azért sorolt fel, miért nem tanácsos hazamennie, mind feltételezésen alapulnak: hogy mi lesz, ha újra aktivistaként szeretne dolgozni, ha az FSZB megint zaklatja, ha behívják katonának. Az viszont tény, hogy a tartózkodási engedélye lejárt. A bíróság azonban úgy látta, hogy a Beljakov által említett szempontokat nem mérlegelte megfelelően a hatóság. 

A cikk szerint az orosz férfi helyzete nem rendeződött végleg. Ha menedékjogot szeretne kérni, ilyen kérelemmel vagy a kijevi, vagy a belgrádi magyar nagykövetségen jelentkezhet, mivel azonban az útlevele lejárt, nem lépheti át a határt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.