Kóka János bevállalja: nemcsak Szijjártót, de Orbánt is tegezi

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 12.

Belpol

Sőt, jó tanáccsal látta el Szaúd-Arábiában a kormányfőt, Szijjártónak pedig elmondta, mi esett rosszul tőle. Kóka először a Narancsnak beszélt a közös utak hátteréről.

Kiverte a biztosítékot tavaly az a hír, hogy Kóka János Orbán Viktorral együtt utazott a Közel-Keletre tavaly. Sőt, még diplomata-útlevele is volt, ezt Szijjártó Péter intézte neki. Hetekkel ezelőtt pedig Szingapúrban csevegett Szijjártóval egy fotó tanulsága szerint.

Nagyinterjúnkban Kóka részletesen elmondja ezeknek az utaknak a hátterét, de választ ad arra is, hogy miről beszélgetett ezen a fotón – illetve utána – Szijjártó Péterrel.

Kóka és Szijjártó Szingapúrban

Kóka és Szijjártó Szingapúrban

Fotó: MTI

 

Kóka János: Részletesen elmondtam neki, mit tervezünk Szingapúrban (mármint a Cellummal – a szerk.), Indonéziában, hogy mekkora lehetőségeket látok Mianmarban, ami egy hatvanmilliós ország, nagyon kevés infrastruktúrával, de elképesztő igényekkel. Beszéltem neki a japán projektünkről, ahol a magyar nagykövetség nagyon sokat segített nekünk, hogy jól pozicionáljuk magunkat annak a banknak a vezetésénél, ahol versenyben voltunk. Szijjártó erre elmondta, milyen lépéseket tervez ezekben az országokban, és például azt is, hogy az új jakartai nagykövet elfoglalta a pozícióját, keressem őt nyugodtan, nagyon fogékony az üzleti dolgokra. Jó látni azt, amikor a nagykövetek nem azzal vannak elfoglalva, hogy a golftagsági bérletüket hogyan tudják a legjobb feltételekkel meghosszabbítani, hanem várják a magyar vállalkozók hívását. Még akkor is, ha azok nem épp annak a politikai pártnak a támogatói, amely őt küldte ki.

Kóka János a külügyminiszterről külön is beszélt. „Nekem amúgy egész jó véleményem van Szijjártó Péter képességeiről, jó dolgokat csinál az exportfejlesztés terén. Ha beszélgetek vele, bármilyen ország kerül szóba, ahol van valamilyen elképzelésünk, ő egyből mondja, hogy milyen vállalkozások exportját kellene előrevinni.”

Kóka János ezen túl részletesen beszélt a csütörtökön megjelenő Narancsnak arról, hogy miről társalgott Orbán Viktorral, saját politikusi múltjáról, a fideszes urizálásról és a Cellum ázsiai terjeszkedéséről.

Figyelmébe ajánljuk