Kölcsönösen agymosottnak tartják egymást a Fidesz és az ellenzék szavazói

Belpol

A Policy Solutions kutatása szerint erős a politikai polarizáció Magyarországon. Az ellenzéki szavazók egy kicsit jobban utálják a fideszeseket, mint fordítva. 

Közhely, hogy a magyar társadalom politikailag erősen megosztott, de a táborok közötti polarizáció magas szintjét a Policy Solutions (PS) most adatokkal is igazolta. A Széttartó világok: polarizáció a magyar társadalomban a 2022-es választások után című kutatást csütörtök délelőtt mutatták be. A kutatás alapjául szolgáló adatfelvételt a Závecz Research végezte 2022. április 25. és május 4. között.

A tanulmány egyik megállapítása szerint

a Fidesz és a hatpárti ellenzék szavazói kölcsönösen az "agymosott" jelzőt tartják a legjellemzőbbnek a másik táborra.

A közös ellenzéki listára szavazók 63 százaléka mondta azt, hogy az agymosottság teljes mértékben vagy inkább jellemző a fideszesekre.

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok 

A Fidesz szavazói egy fokkal pozitívabban tekintenek az ellenoldalra, de 49 százalékuk még így is agymosottnak látja az ellenzékre szavazó honfitársait.

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok 

Más adatok is megerősítik, hogy bár a két tábor közötti ellenszenv kölcsönös, az ellenzéki szavazók egy fokkal jobban utálják a fideszeseket, mint fordítva.

A saját és ellenzéki politikusokkal, szavazókkal való érzelmi azonosulást mérő kérdésnél az jött ki, hogy a saját táborral egyformán azonosulnak a fideszesek és az ellenzékiek, az ellenoldal viszont valamivel pozitívabb értékelést kapott a fideszesektől.

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok 

Azonos kérdéseket a Policy Solutions 2021 augusztusában is feltett, és érdekes eredmény, hogy augusztus és április között mindkét táborban javult valamelyest az ellenoldal megítélése. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a második adatfelvétel idején már befejeződött a kampány.

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok  

Az eredményeket egy amerikai vizsgálattal összehasonlítva a PS azt is kimutatta, hogy

a fideszesek és az ellenzékiek között alacsonyabb a polarizáció foka, mint az Egyesült Államokban a demokrata és a republikánus szavazók között. 

Az ellenzékiek körében uralkodó erősebb ellenszenvre utal még, hogy 29 százalékuk rosszul vagy nagyon rosszul érezné magát, ha Fidesz-szavazók költöznének a szomszédjába. A fideszes szavazóknak csak 19 százaléka nem szeretne ellenzéki szomszédot.

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok  

Egyébként mindkét tábor sokkal jobban ódzkodna muzulmán vagy roma szomszédoktól, mint a politikai ellenfél támogatóitól. A fideszesek meleg szomszédot sem szeretnének, itt az ellenzékiek körében jelentősen nagyobb a nyitottság, ők nagyobb számban fogadnának el homoszexuális szomszédot, mint fideszest.

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok  

A Fidesz-szavazók 29 százaléka gondolatkísérlet szintjén sem tudja elképzelni, hogy romantikus kapcsolatba kerüljön egy olyan személlyel, aki az ellenzékre szavazott.

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok  

Fordítva még nagyobb az ellenszenv, az ellenzéki szavazók 44 százaléka semmi szín alatt nem jönne össze fideszessel, és alig nagyobb, 45 százalék azok aránya, akik elvi szinten el tudnak képzelni egy ilyen kapcsolatot.

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok  

A különböző politikai oldalak szavazói természetesen nagyon másképp ítélik meg az ország gazdasági helyzetét és a demokrácia állapotát is. Míg a Fidesz-támogatóknak 31 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a kormánypártot már nem lehet demokratikus úton leváltani, az ellenzéki szavazók körében egészen elsöprő, 79 százalékos egyetértésre talált ez a vélemény, ami jól illusztrálja az ellenzék választási vereség utáni állapotát.  

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok  

Az orosz-ukrán háború megítélésében is jelentős különbségek mutatkoznak pártpreferencia szerint, de feltűnő, hogy még az ellenzéki szavazók 40 százaléka is hajlamos egyetérteni az orosz agressziót legitimáló állítással, miszerint az ukránok népirtást hajtottak végre az oroszajkúakkal szemben. 

 
Forrás: Policy Solutions - Széttartó világok  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk