Komoly oroszbarát propagandát terjesztenek a Budapestről pénzelt szlovákiai magyar lapok

  • narancs.hu
  • 2024. január 15.

Belpol

A 3 lap negatív képet fest Zelenszkijről, "különleges katonai hadműveletként" beszél a háborúról, és "elhibázott szankciókat" harsog.

Elemző cikkében részletesen mutatja be a Napunk.sk szlovákiai magyar portál, milyen kép rajzolódhat ki az ukrajnai háborúról annak az olvasónak a fejében, aki a magyar kormány által finanszírozott szlovákiai magyar médiából tájékozódik az eseményekről. Körülbelül úgy lehetne felvázolni, hogy

  • az ukrajnai háború nem a jó és a rossz, hanem a rossz és a rossz harca,
  • az ukránok pl. követelőzők, nacionalisták,
  • Zelenszkij ukrán elnök diktatórikus hajlamú ripacs bábu,
  • Putyinnak egyes esetekben nem lehet nem igazat adni.

A lap cikkéből kiderül, hogy

a magyar kormány 2018 óta 3,4 milliárd forintot költött olyan szlovákiai magyar médiumok finanszírozására, amelyek szorosan kötődnek a Fidesz helyi stratégiai partnerének számító Magyar Szövetséghez.

Az a három lap (Ma7, Felvidék.ma, Körkép.sk), amelyek ezekből a támogatásokból működnek, a Napunk szerint "jól kimutathatóan negatív képet festenek az ukrán elnökről, követelőző, diktatórikus hajlamú, ripacskodó bábként mutatják be". Sőt, olyan is előfordult, hogy az ukrán elnökről szóló hírt egy szamár képével illusztrálták.

Ezzel szemben a lap elemzése arra jutott, hogy az említett portálok Putyin orosz elnököt viszont inkább semleges módon ábrázolják, és olykor védelmükbe is veszik, az ellene kiadott nemzetközi elfogatási parancsot például propagandaeszközként emlegetik.

A három lap átvette az orosz propaganda kifejezését a "különleges katonai hadműveletről", amelyet több esetben mindenféle kritikus kontextus nélkül használtak, valamint a magyar kormány propagandáját is használják az "elhibázott szankciókról", a "háborúpárti Nyugatról" és a "békepárti magyar kormányról".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk