Komolyan aggasztja Boris Johnsont az emberi jogok és sajtószabadság magyarországi helyzete

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. május 28.

Belpol

Az emberi jogok mellett persze a közös üzleti lehetőségekről is szó esett, ha már találkoztak.

A Downing Street 10 szám alá, a brit miniszterelnöki rezidenciára kapott meghívót Orbán Viktor, aki pénteken brit kollégájával tárgyalt. A megbeszélésen Boris Johnson jelentős aggodalmait fejezte ki az emberi jogok magyarországi helyzete miatt, ideértve a nemek közötti egyenlőség, az LMBTQ-közösség és a sajtószabadság kérdését- tudatta a Reuters.

A megbeszélésen külpolitikai témák is szóba kerültek, a két kormányfő Belarusz, Oroszország és Kína kapcsán is tárgyalt. A brit miniszterelnök arra biztatta a magyart, hogy használja befolyását a demokrácia és a stabilitás megerősítésére.

A találkozó után Orbán Viktor újságíróknak elmondta: a Johnsonnal folytatott tárgyaláson mindenekelőtt a magyar-brit kétoldalú együttműködés további menetéről volt szó, de megvitatták a közép-európai, mindenekelőtt a visegrádi országok és Nagy-Britannia további együttműködésének lehetőségeit is - idézi nyilatkozatát az MTI.

Orbán Viktor szerint a kétoldalú kapcsolatok két különösen ígéretes területeként került szóba a megbeszélésen az energiaipar és a védelmi ipar, de azt is felidézte, hogy a Shell volt az első nem orosz energiaipari cég, amellyel Magyarország hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött. Erről bővebben is beszélt Szijjártó Péter külügyminiszter, aki Novák Katalinnal együtt elkísérte Londonba Orbánt: Szijjártó felidézte, egy hatéves szerződést kötöttek a Shellel, másfél milliárd köbméternyi földgáz felvásárlására, „az együttműködést” pedig szorosabbá tennék a későbbiekben. A brit vállalatok emellett érdekeltek lehetnek a magyarországi védelmi beruházásokban, a kutatás-fejlesztés területén.

Orbán utazása előtt, szokásos péntek reggeli rádióinterjújában is kitért a Brexit utáni helyzetre: szerinte  a britek kilépésével jócskán meggyengült a közép-európai országok pozíciója az Európai Unióban, de a két állam gazdasági együttműködése így is javítható.

Figyelmébe ajánljuk