Korlátozzák a hallgatói önkormányzat szabad szólását az agráregyetemen

Belpol

A független hallgatói önkormányzatnak engedélyeztetni kell a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vezetésével, hogy tagja nyilatkozhasson. A szabad szólás korlátozása megteszi hatását: egyetlen diák sem vállalta, hogy lapunk kérdéseire válaszoljon a keszthelyi felsőofokú agrárképzés megszűntetéséről. A diákok érdekvédelmi szervezete pedig némán tűri, hogy jogaiban korlátozzák.

Több hét elteltével sem sikerült megtudnunk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon campusa hallgatóinak véleményét: mit szólnak ahhoz, hogy Keszthelyen 2025-re megszűnik az agrár felsőoktatás. Kérdéseink megválaszolásához a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közreműködését kértük, ahonnan ígéretet kaptunk, segítenek keresni olyan diákot, aki nyilatkozna. Miután ez nem teljesült, ismét érdeklődtünk. Akkor azt a választ kaptuk, töltsük ki a nyilatkozattételi engedélyt, majd küldjük vissza. Ez meglepő fordulat volt: korábban nem találtunk példát a szabad véleménynyilvánítás kontrolljára, korlátozására, arra, hogy független érdekvédelmi szervezet számára ilyen kötelezettséget írjanak elő. Mindenesetre az interjú témáját, megjelenésének idejét és helyét is kitöltöttük, visszaküldtük, ezek után ismét se kép, se hang, se reakció. 

A HÖOK ismételt megkeresésünkre az egyetem rektorának nyilatkozatára hivatkozva azt közölte, valami félreértés lehet, nem szűnik meg az agrár felsőoktatás Keszthelyen. Tájékoztattuk a HÖOK-ot, hogy a rektor nyilatkozata nem cáfolta a MATE Georgikon campusa 2025-ös bezárásról szóló információnkat. Erre már nem reagáltak. Hasonlóképpen nem kaptunk választ arra, miért tűri a HÖOK, hogy korlátozzák a hallgatók jogát a nyilatkozattétel vonatkozásában. A hallgatói önkormányzat (HÖK) szervezeti és működési szabályzata ugyanis kizárja az egyetem vezetésének beavatkozását, kimondva, hogy a törvényességi felügyeletét az egyetem rektora azzal a megkötéssel látja el, hogy a HÖK érdekképviseleti tevékenysége során utasítást nem adhat. A hallgatói önkormányzat egyik érdeképviseleti feladata éppen a véleménynyilvánítás és javaslattétel az egyetem működésével és a hallgatókkal kapcsolatos valamennyi kérdésben. Lapunk egyetlen kérdésére sem érkezett reakció a HÖOK-tól, így arra sem, a Georgikon vagy a MATE vezetését megkeresték-e a keszthelyi felsőfokú agrárképzés megszüntetéséről. Megkérdeztük az egyetemet is, miért kell engedélyeztetni a hallgatói önkormányzat számára a nyilatkozatot, illetve milyen intézményi szabályozás írja ezt elő (rektori utasítás, belső szabályzat stb.). Egy héttel ezelőtt küldött kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Mint megírtuk, annak ellenére szüntetik meg a MATE keszthelyi campusát, hogy a jövőre 225 éves Georgikonon magas színvonalú kutatómunkát végeznek, jól gazdálkodnak, oktatóinak 80 százaléka tudományos minősítéssel rendelkezik. Lapunk információi szerint még a nyáron lemondott az intézmény főigazgatója, mivel nem kívánt közreműködni több száz éve működő felsőfokú agrárképzés megszüntetésében. Úgy tudjuk, a MATE budai campusához hasonlóan, néhány éve maradt hátra a gödöllői központú agráregyetembe olvasztott Georgikonnak is, amely Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőfokú képzést nyújtó intézménye.

Dublecz Károly volt főigazgató augusztusban megerősítette az intézmény bezárásáról szóló értesülésünket: „hosszabb távon az egyetem vezetése szaktanácsadási és kutatási szerepet szán a Georgikonnak” – közölte. Kifejezte ugyanakkor reményét is, hogy mégse sikerülhet megszüntetni, annak ellenére is, hogy arra látott esélyt, jövőre már nem engednek meghirdetni alapszakokat és mesterszakokat Keszthelyen.

A kormányzat az év elején alapította meg a gödöllői Szent István Egyetem bázisán a hazai agárképzés csúcsintézményeként a MATE-t, amely magába olvasztotta a kaposvári, a keszthelyi, a gyöngyösi, a karcagi és a budai agrárképzést. A csúcsegyetemet, más állami egyetemekhez hasonlóan, alapítványba szervezték ki az állam fennhatósága alól, vagyonáról a Csányi Sándor vezette kuratórium dönt.

Megkeresésünkre Csányi Sándor sem cáfolta, hogy Budán és Keszthelyen bezárják az agrárképzésnek otthont adó intézményeket. Válaszában azt hangsúlyozta, a versenyképesség növelését támogató döntéseket pártol, amiből az a következtetés adódik, a két campus megszüntetésétől a versenyképesség növelését várják el a MATE irányítói. 

(Címlapképünkön: a MATE Georgikon campusának előadóterme)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk