Csányi Sándor a budai és keszthelyi agrár-felsőoktatás megszüntetéséről: cél a versenyképesség növelése

Belpol

Az OTP vezérét a budai és keszthelyi agrárfelsőoktatás megszüntetéséről kérdeztük. Csányi Sándor, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) kuratóriumának vezetőjeként nem cáfolta a két intézmény bezárását, azt hangsúlyozva, hogy versenyképesség növelését támogató döntéseket pártol. Az továbbra sem világos, hogy a kiválóan működő, jövőre 225 éves Georgikon bezárása miben segíti a MATE-t abban, hogy a térség vezető agráregyeteme legyen.

Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökeként az egyetem versenyképességének növelését várja, kaptuk a választ arra vonatkozó kérdésünkre, hogy az OTP vezérigazgatója támogatja-e a MATE budai és keszthelyi campusain a felsőfokú agrárképzések megszüntetését. E több forrásból származó információnkat sem az egyetem vezetése, kuratóriuma nem cáfolta, ahogy a kuratórium elnöke sem. Ennek megfelelően a válaszból az a következtetés adódik, hogy a két campus megszüntetésétől a versenyképesség növelését várják el a MATE irányítói. „Dr. Csányi Sándor a MATE versenyképességének növelését támogatja. A kuratórium minden, az egyetemmel kapcsolatos döntést aszerint mérlegel, hogy az közelebb viszi-e a MATE-t ahhoz a célhoz, hogy Közép-Európa vezető agrár- és élettudományi egyetemévé váljon” – közölte az OTP lapunkkal.

A válasz második részében sem olvasható a budai és keszthelyi agrárfelsőoktatás megszüntetéséről szóló cáfolat. Arról tájékoztatnak, hogy a magas színvonalú oktatást biztosítják továbbra is. „A MATE Budai és Keszthelyi Campusán folyó oktatási feladatok ellátása az eddig megszokott módon, továbbra is magas színvonalon biztosított. Nem születtek olyan döntések, amelyek ezt befolyásolnák, és az egyetem vezetése természetesnek tartja, hogy ha ilyen döntésekre a jövőben sor kerül, azokról haladéktalanul és első kézből tájékoztatja az egyetem polgárait” – írták. A válasz kapcsán meg kell jegyezni, az egyetem nem is tehet mást, kötelessége biztosítani az oktatást az intézménybe felvett hallgatóknak, a felsőoktatási törvény erre a MATE-t is kötelezi: „a megszűnésre kifutó rendszerben kerülhet sor, oly módon, hogy azok a hallgatók, akik megkezdték a tanulmányaikat az adott képzési szinten, azt be tudják fejezni”. Erről olvashatunk a válasz további részében: „Azon hallgatók, akik az idei esztendőben felvételt nyertek akár a MATE budai, akár a keszthelyi campusára, az adott campuson is fogják tanulmányaikat befejezni és diplomájukat kézhez venni.”

Mint megírtuk, információink szerint 2025-re szűnhet meg az agrárképzés a Budán, a Villányi úton és a Keszthelyen működő capmusokon, amelyek a februárban lettek a Gödöllői Szent István Egyetem bázisán megalakuló Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem intézetei. A Georgikon megszüntetéséről szóló információnkat a volt főigazgató is megerősítette, aki azóta már lemondott tisztségéről, mert nem kíván asszisztálni a legnagyobb dunántúli agrárfelsőoktatási intézmény bezárásához.

A versenyképesség fokozást a Georgikon esetében abszurd számonkérni, mivel oktatási és gazdálkodási tekintetben kiválóan működik. Korábban is megírtuk: ezer hallgatója van, oktatóinak nyolcvan százaléka rendelkezik tudományos minősítéssel, 54 oktatóból 35 egyetemi docens, 9 egyetemi tanár, öten az MTA doktorai. A MATE doktori iskolái közül a keszthelyi Festetics Doktori lskola nyerte el a legtöbb, 4 ösztöndíjat. Ami gazdálkodását illeti: nem hozott költségvetési mínuszt az integrációba, élő projektjeinek értéke 5,3 milliárd forint volt, ebből 1,7 milliárd forintnyi az új agrár szuperegyetembe került. 2018-ban és 2019-ben is pozitív egyenleggel zárt, 2018-ban a campus finanszírozásában a költségvetési támogatás és a saját bevétel aránya 43/57, 2019-ben már 37/63 százalék volt, a keszthelyi tangazdasága 2005 óta nonprofit kft. formában gazdálkodik veszteség nélkül.

Az OTP vezérét megkérdeztük arról is, tervezi a részvételt a MATE gödöllői székhelyének bővítésében, amire az intézetek bezárása miatt szükség lehet.

Csányi Sándor nem zárta ki ennek lehetőségét.

„Az OTP-csoport bármely tagja részt fog-e venni a MATE gödöllői központjának bővítésében, ingatlanfejlesztésében, akár hitelezőként, akár beruházóként, akár kivitelezőként?” – tettük fel a kérdést. Erre a következő választ kaptuk az OTP-től. „Jelenleg nem zajlik olyan MATE beszerzés/közbeszerzés, amelyen az OTP Csoport bármely tagja elindult volna vagy tervezne elindulni. Ha a jövőben lesz ilyen, az OTP Csoport az üzleti érdekei mentén fogja mérlegelni az ajánlattételt.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.