Kormányinfó: 450 milliót ad az állam az SMA-szűrésekre, Orbán az EU-csúcs után mindenről beszámol

  • narancs.hu
  • 2024. február 1.

Belpol

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján azt is mondta, a miniszterelnök számos egyeztetésen vesz részt az uniós állam- és kormányfők ma kezdődő csúcstalálkozóján, de nem biztos, hogy mindenben megegyezés születik.

Az orosz-ukrán háború ügyében kialakult nézetkülönbség eddig kezelhető volt az Európai Unióban, de most egyes tagállamok a Magyarország elleni durva zsarolás eszközéhez folyamodtak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Szavai szerint éppen ezért Brüsszelben és az európai parlamenti választáson változás kell. A csütörtök-pénteki EU-csúccsal kapcsolatban úgy fogalmazott, Orbán Viktor a miniszterelnök folyamatosan egyeztet az uniós vezetőkkel, politikusokkal, de nem biztos, hogy mindenben megegyezés születik. Gulyás azt ígérte, a csúcstalálkoó után a kormányfő részletes tájékoztatást ad az ott történtekről.

A miniszter ezután a pedagógus-bérelemelést méltatta. Mint mondta, 140 ezer tanár megkapta a béremeléshez szükséges okiratot, az állami fenntartású iskolák tanárai pedig legkésőbb hétfőn a megemelt illetményt kapják. Mindenkinek nőni fog a fizetése Gulyás szerint, minden kategóriában emelkedett az alsó és felső határ, a pedagógus átlagbér eléri a diplomás átlagbér 71,8 százalékát, ez bruttó 652 ezer forint. "Azok a keretek, amelyek között ma a tanárok között dolgoznak, kiszámíthatóak; olyan változást sikerült elérni, mint a rendszerváltozás óta soha" – fogalmazott a miniszter.

Kitért egy olyan problémára, ami elmondása szerint néhány százt tanárt érint: azokkal kapcsolatban, akik tavaly december végéig bejelentették a nyugdíjba vonulási szándékukat, a pedagógiusok szakszervezetei azt kérték, ne kelljen átlépniük az új jogviszonyba. A BM "érzékelte ezt a problémát és megpróbál méltányos megoldást találni" – tette hozzá Gulyás Gergely, aki azt is mondta: "a magyar állam talán a rendszerváltás óta először becsüli meg anyagilag is a tanárokat".

 

Az ingyenes SMA-szűrésekről, melyről legutóbb is szó volt a kormányinfón (akkor, január közepén Gulyás arról beszélt, a kormány helyetelennek tartja és hamarposan vissza az ilyen vizsgálatok ingyenességét), most azt mondta a miniszter, 

az ehhez szükséges forrásokat, 450 millió forintot idén biztosítja az állam.

Elmondta még, a szerdai kormányülésen a kabinet tagjai meghallgatták az építési és közlekedési miniszter beszámolója a fővárossal kötött megállapodásról. Gulyás úgy fogalmazott, ez előnyös mindenki számára; 2024. március 1-jétől a Pest megyei bérletet a BKK járatain is elfogadják, a Budapest-bérlet érvényes marad a MÁV, a Volán és a HÉV járataira. Ezzel mindenki nyer: az ingázók, a diákok, az agglomerációban élők.

Gulyás Gergely kitért arra, hogy a sajtóban "egy antifasiszta búnözői csoport egy tagjával kapcsolatban jelentek meg valótlan állítások". Arról az olasz nőről Ilaria Salisról van szó, akit azzal vádoltak, hogy tavaly februárban másokkal közösen Budapest több pontján brutálisan összevertek egyes embereket, mert azt feltételezték róluk, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői. Fogvatartásából nemzetközi botrány lett, mert a nő cellája állítólag tele van patkányokkal és poloskákkal, a higiéniai állapotok nem megfelelőek, mint ahogy az étel minősége sem, illetve a nőt kéz- és lábbilincsben vezették a tárgyalóterembe, amin felháborodott az olasz sajtó. Gulyás most lényegében megismételte, a büntetés-végehajtás korábbi közleményét, miszerint minden rendben van az olasz nő fogvatartási körülményeit illetően, és visszautasította az ezzel kapcsolatos vádakat. A nagyobb hatás kedvéért a kormányinfón olyan fotókat osztogattak az újságíróknak, amelyen az olasz nő csoportja által összevert áldozatok láthatók. Gulyás szerint súlyos büntetést kér Ilaria Salisra az ügyészség.

A kormányinfón Gulyás Gergely több újságírói kérdésre is felelt, igyekezett felelni, esetleg nem igyekezett, de felelt, vagy nem igyekezett és nem is felelt.

  •  Arra a kérdésre, hogy 2023-ban hány alkalommal emelkedett a miniszterek fizetése, például nem válaszolt. Eddig nem került szóba, hogy az idén emelik-e a miniszteri fizetéseket - jelezte, ám ez nem jelent semmit: tavaly titokban emelték az illetményeket.
  • Arra, hogy miért változtatta meg a véleményét Orbán az ukrán segélycsomagról, nem tudott részleteket mondani.
  • Nem tudta megmondani, mi kell a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjához: „Az, hogy a két ország közötti kapcsolat szövetségesi legyen.”
  • Elmondta, hogy Bayer Zsolt cikkét egész kiváló írásnak tartja, és mindenben egyetért azzal, amit a fideszes vezérpublicista a cikkében leírt.
  • A főpolgármester-választással kapcsolatban elmondta, a Fidesznek saját jelöltje lesz Budapesten. Ezt felelte arra is, hogy Vétizy Dávidből budapesti polgármester lehet-e.
  • Nem reális a háború előtti területi állapotok visszaállítása Ukrajnában.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.