Kormányinfó: márciustól 20 százalékkal emelkednek a szakápolói bérek

  • narancs.hu
  • 2024. január 18.

Belpol

Gulyás Gergely azt is bejelentette, ebben a kormányzati ciklusban megduplázzák a pedagógusbéreket. Kiderült: a nemzeti konzultációt másfél millióan töltötték ki.

Februárban megkapják a 32 százalékkal megemelt bérüket a tanárok és a szakképzésben dolgozók, a pedagógusok átlagbére így 672 ezer forintra nő – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Bejelentése szerint jövőre további 21 százalékos pedagógusbér-emelés várható, aminek eredményeképpen 812 ezer forint lesz a tanári átlagbér, 2026-ra pedig a pedagógusok átlagbére mintegy 880 ezer forintra emelkedik. A miniszter szerint ezzel ebben a kormányzati ciklusban megduplázódik a pedagógusok fizetése.

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy

márciustól 20 százalékkal megemelik a szakápolók fizetését, tehát az átlagos szakápolói bér 715 ezer forint lesz.

További bér-, illetve nyugdíjemelésekről szólva elmondta, a 6 százalékkal megemelt nyugdíjat januárban megkapják az érintettek, a rendvédelmi dolgozók bére átlagosan 79,5 ezer forinttal nőtt, a katonáknál pedig átlagosan 11 százalékos béremelés történt január 1-jével. A gyed 373 ezer forint, a diplomás gyed 186 ezer forint lett, míg a mesterképzésben résztvevők esetében 228 200 forint a gyed összege.

A kormány üdvözli, hogy folyamatosan érkeznek Magyarországra az európai uniós pénzek – mondta a miniszter, aki szerint teljesen világos, hogy két olyan ügyben próbál nyomást gyakorolni hazánkra az Európai Bizottság és az Európai Parlament – LMBTQ-jogok, migráció –, amiben a magyar választópolgárok egyértelműen véleményt nyilvánítottak: egyrészt a választáson, másrészt mindkét témában népszavazást is rendeztek. (Gulyás azt nem tette hozzá, hogy mindkét referendum érvénytelen volt.) A bizottsággal úgy kell megállapodásra jutni, hogy vannak vörös vonalak – tette hozzá Gulyás, nyomatékosítva, hogy az említett két téma ilyen. A továbbiakban hosszasan gyalázta Brüsszelt és azokat az európai parlamenti "magyargyűlölő" képviselőket, akik szerinte akadályozzák, hogy a tanárok béremelésére fordítható EU-s támogatást megkapja Magyarország.

A kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, a nemzeti konzultációt 1 518 455-en töltötték ki.

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely a Telex tudósítása szerint többek között arról beszélt: 

  • Tárgyalnak az Európai Bizottsággal Ukrajna anyagi támogatásáról, de messze vannak az álláspontok, így nem biztos, hogy lesz megegyezés.
  • Kudarcnak tartja, hogy magyar dolgozókat küldött el egy dél-koreai cég salgótarjáni üzemből, a szabályozás szerint pedig akkor lehet nem magyar dolgozót alkalmazni, ha nem találnak az adott pozícióra magyar munkavállalót.
  • A Fidesznek lesz saját főpolgármester-jelöltje, jövő héten tartanak elnökségi ülés, ahol ez is téma lesz, és akár már március előtt bejelenthetik a jelölt kilétét.
  • Az ingyenes SMA-szűrővizsgálatok megszüntetése egy átmeneti helyzet, amit ő maga is helytelennek tartja, és azt ígérte, a kormány hamarosan visszaállíthatja az ingyenességet.
  • A BYD szegedi beruházásával kapcsolatban látják azokat az európai törekvéseket, hogy a kínai beruházásokat vágják le Európáról, de a magyar kormány szerint ez rossz és veszélyes, ők a szabad kereskedelem hívei, és bár zajlik egy vizsgálat a beruházással kapcsolatban, a miniszter ettől nem tart.
  • Svédország minimális hozzájárulást jelentene a NATO-ban, mivel 5-6 állam adja a szövetség katonai erejének legnagyobb részét, ráadásul szerinte a svédek úgy viselkednek, mintha nem lenne nekik fontos a NATO-csatlakozás megszavazása.
  • Szerinte akkor lenne értelme egy Orbán–Zelenszkij találkozónak, ha rendeznék a kárpátaljai magyarság helyzetét, például a korábbi feltételek szerint szerveznék meg a helyi magyarság oktatását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk