Kormánypártok huzavonája Budapesten: Egyet előre, egyet hátra

  • H. I.
  • 2002. szeptember 19.

Belpol

Változatlanul tart a Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-jelölt visszaléptetése körüli huzavona. A Narancs információi szerint az MSZP országos vezetése megállapodott Demszky Gáborral abban, hogy a szocialista kandidátus a kampánynyitón bejelenti visszalépését, ám a fővárosi MSZP e tervet megvétózta. A fővárosi MSZP vezetője szerint azonban szó sincs sem alkuról, sem vétóról, mindez csupán "legenda". Közben nyilvánosságra került Böhm András egy belső használatra szánt értékelése, amelyben a városházi SZDSZ frakcióvezetője élesen bírálja a fővárosi szocialistákat.

Változatlanul tart a Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-jelölt visszaléptetése körüli huzavona. A Narancs információi szerint az MSZP országos vezetése megállapodott Demszky Gáborral abban, hogy a szocialista kandidátus a kampánynyitón bejelenti visszalépését, ám a fővárosi MSZP e tervet megvétózta. A fővárosi MSZP vezetője szerint azonban szó sincs sem alkuról, sem vétóról, mindez csupán "legenda". Közben nyilvánosságra került Böhm András egy belső használatra szánt értékelése, amelyben a városházi SZDSZ frakcióvezetője élesen bírálja a fővárosi szocialistákat.Néhány nappal az MSZP-kampány kezdete előtt állapodott meg Medgyessy Péter és Demszky Gábor Gy. Németh Erzsébet viszszalépéséről - állítja forrásunk. A találkozón Kovács László pártelnök és Mandur László, az MSZP budapesti elnöke is jelen volt. A visszalépés feltétele az volt, hogy Gy. Németh bejelentése után Demszky nyilatkozatban kötelezi el magát, miszerint főpolgármester-helyettesként számít a szocialista politikusra. Már a forgatókönyv pontosításánál tartottak a magas felek (ki mit nyilatkozzon, elmenjen-e Demszky az MSZP kampánynyitójára stb.), amikor jött a hír:

a budapesti szocialisták megvétózták

a tervet. Arra hivatkoztak, hogy a plakátokat már kinyomtatták - ám forrásunk szerint a valódi okokat másutt kell keresni. A budapesti MSZP erősen sérelmezi, hogy képviselői alig kaptak pozíciót a kormányban annak ellenére, hogy - meggyőződésük szerint - a párt a kiváló fővárosi szereplésnek köszönheti az országos sikert. Ráadásul az SZDSZ a választási eredményéhez képest túlreprezentált a párton kívüli Medgyessy kormányában, a kabinet programja pedig inkább liberális, mint baloldali, ami ugyancsak nem tetszik néhány budapesti szocialista politikusnak. A keménykedés tehát sokkal inkább szól Medgyessynek, mint Demszkynek.

A konfliktus kialakulásában az is közrejátszott, hogy a párt országos vezetése nemigen törődik azzal, hogy a fővárosi szocialisták és szabaddemokraták közötti viszony korántsem felhőtlen. Az MSZP érdekei mások országos és helyi szinten. Országos szinten azt kell demonstrálniuk, hogy a kormánykoalíció gond nélkül működik - a budapesti szocialisták viszont abszolút városházi többségre vágynak akár azon az áron is, hogy a koalíciós csetepatéból főpolgármesterként a nevető harmadik, Schmitt Pál kerül ki győztesen. Az MSZP azzal kalkulál ugyanis, hogy a város első embere - jogköréből fakadóan - nem sok vizet zavarhat, ha a mandátumok több mint fele az övék.

A budapestiek vétója a korteskedés hangvételére is hatott: Gy. Németh Erzsébet negatív kampányba kezdett az SZDSZ-szel szemben. Kijelentette: Budapesten az útfelújítások miatt felfordulás van, és ez az SZDSZ bűne. Csakhogy a szocialisták még több felújítást akartak, ám Demszky "a felelőtlen költekezést" nem engedte. Böhm András a Narancsnak kifejtette: a sérelmi politizálás veszélyezteti a jövendő budapesti koalíciót, arról nem is beszélve, hogy az útfelújítások felelőse Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes, és minden bizonnyal Gy. Németh Erzsébet is ott "csápol" majd az átadásoknál. Böhm szerint nem az a baj, hogy a szocialista jelölt állva marad, hanem az, hogy "problematikusak a módszerek". Több olyan MSZP-s kerületi jelölt plakátja jelent meg például az utcán, akiket támogat az SZDSZ is, ám e posztereken ott mosolyog Gy. Németh Erzsébet is, a szöveg pedig azt hirdeti: "Együtt többre jutunk!" Ez Böhm szerint félrevezető: az SZDSZ nyilvánvalóan nem a szocialista főpolgármester-jelöltet támogatja. A szabaddemokrata fővárosi frakcióvezető megjegyezte: "A kormányváltáskor azt reméltük, hogy végre nyugodt időszak következik, erre most az MSZP nekitámad az SZDSZ-nek." Böhm állítja: nekik nem érdekük a helyzet élezése, de nem nézhetik csendben a fejleményeket. A politikus azt is nehezményezi, hogy a fővárosi szocialisták a miniszterelnökkel mondatják el kampányszlogenjeiket; szerinte nem jó, ha a kormányt és a fővárost ily módon kapcsolják össze.

Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes a Narancsnak leszögezte: nem érti Böhm felvetéseit. Szerinte harmonikus a viszony a fővárosban, azt pedig természetesnek tartja, hogy Medgyessy Péter a szocialista jelölt mellett kampányol. "Csak kapkodom a fejem, és nem értem, az ilyen nyilatkozatok nyilván kampánycélokat szolgálnak" - tette hozzá. Vajda úgy látja: kampányidőszakban természetes a verseny, ettől még nincs veszélyben a jövendő koalíció. Azt viszont nem tartja szerencsésnek, hogy a fővárosban elváltak egymástól a költségvetési és a műszaki-szolgáltatói feladatok. Nehezményezi azt is, hogy a felújítások egymásra torlódtak, és hogy Demszky a saját érdemeként próbálja felmutatni a munkálatok gyorsítását - például a Bánkút utcai villamos ügyében is, amit pedig a szocialisták szorgalmaztak. Mandur László, az MSZP budapesti elnöke is úgy látja: egyszerre ennyi beruházást nem lett volna szabad elindítani, és bár valóban az MSZP szorgalmazta a munkák felgyorsítását, szerencsésebb ütemezést is el tudott volna képzelni.

Mandur szerint a konfliktusokat az SZDSZ városházi vezetése élezi csökönyösségével és kompromisszumképtelenségével. Emlékeztetett arra, hogy Demszky pártelnöksége alatt éppen

az SZDSZ próbálta ellökni

magától az MSZP-t. A koalíciónak éppen az állhat útjába, hogy Böhm András rémképekkel hadakozik - mondta. Mandur László mindenesetre optimista, hiszen a kerületekben is sikerült megállapodniuk a szabaddemokratákkal. Megerősítette: ők a koalíció fenntartásában gondolkodnak.

Véleménye szerint Demszkynek élnie kellene azzal a politikai lehetőséggel, hogy átadja a helyet egy új korszaknak. "Sikeres politikusoknak is kell néha újítani, ott van például Margaret Thatcher esete, aki tizenkét év után vonult vissza Major javára." A miniszterelnökkel kapcsolatos szabaddemokrata vádra Mandur így reagált: náluk senki nem mondat ki senkivel semmit. Cáfolta azt is, hogy megállapodás született volna Gy. Németh Erzsébet visszalépéséről. "Medgyessy Péter aktív résztvevője a kampánynak, hisz neki is érdeke, hogy a szocialista jelölt a lehető legjobb eredményt érje el. Minden más csak legenda."

Vannak azonban fucsa jelek: Medgyessy Péter nem ment el Gy. Németh kampánynyitójára, kormányának nem szabaddemokrata tagjai (Csehák Judit, Bárándy Péter) pedig sorra találkoznak Demszkyvel. A sors fintora, hogy az "arctalan" Gy. Németh Erzsébetet éppen azért jelölték, hogy nagyobb presztízsveszteség nélkül visszaléptethessék. Az MSZP politikus asszonya azonban megelégelte, hogy távollétében róla alkudoznak, az SZDSZ által többször vérig sértett fővárosi MSZP pedig adja alá a lovat. Gy. Németh minden adódó alkalmat kihasznál a szereplésre, és minden nyilvános megjelenésre elkíséri Demszkyt - ami a főpolgármestert nem nagyon zavarja, hiszen, mint SZDSZ-es forrásaink mondják, jövendő helyetteséről van szó.

A dolgok alakulása folytán az SZDSZ-nek nem érdeke, hogy a Fidesz nagyon rosszul szerepeljen a fővárosban; ha így töténne, nagyobb volna az esélye az MSZP abszolút többségének a közgyűlésben. Ezért hangoztatja Demszky mindig - mintegy "rangosítva" esélytelennek tartott ellenfelét -, hogy neki Schmitt az igazi riválisa, és ezért szorgalmaz nyilvános vitát kettejük között. A Narancs úgy tudja, hogy egy hét múlva újabb egyeztetés lesz az MSZP országos vezetése és Demszky stábja között. Demszky addig is megpróbálja visszafogni párttársait, hogy a majdani koalíciót (a nyugodt városvezetést) ne terheljék a kelleténel jobban egy-egy jól irányzott nyilatkozattal.

Bugyinszki György

Vele vagy nélküle

A 2002-es önkormányzati választásokon az MSZP és az SZDSZ Budapesten tizenhat helyen indít közös polgármesterjelöltet, vagyis a kerületek 70 százalékában (ebből mindössze két esetben támogatja az MSZP az SZDSZ politikusát). Nyolc helyen állított közös listát a két párt. A közös egyéni jelöltek kétharmada szocialista, egyharmada szabaddemokrata. Nyolc helyen (az I., a II., az V., a VI., a VIII., a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületben) teljes a sorsközösség: a jelöltek, a lista és a polgármesterjelölt is közös. További nyolc kerületben (III., VII., IX., XI., XII., XIII., XVIII., XIX.) a lista nem közös ugyan, de a polgármester- és a képviselőjelöltek igen. Egy helyen, a XIV. kerületben a lista és a jelöltek közösek, de mindkét pártnak önálló polgármesterjelöltje van. Az MSZP a fővárosi kerületek egynegyedében indul önállóan; e helyeken (IV., X., XV., XVI., XVIII., XX. és XXI.) a szocialisták az áprilisi országgyűlési választásokon taroltak, nem egy körzetben már az első fordulóban megszerezve a mandátumot.

Mennyi az annyi?

Aligha van olyan része a városnak, ahol ne lenne legalább egy Medgyessy-Gy. Németh-Kovács-kép. Lénárt László, Gy. Németh Erzsébet kampányfőnöke lapunknak elmondta: ötszáz óriásplakáttal, továbbá oszlopreklámokkal vannak jelen Budapesten. Hozzátette: mivel a táblahelyeket nagy tételben, csomagban vásárolták, kedvezményt kaptak; így egy plakáthely bérleti díja hozzávetőleg 10 ezer forintba került egy hónapra. (Ezek alapján a párt minimum 5 millió forint értékben vásárolt plakáthelyeket.)

A közterületi hirdetési felületek ára igen széles skálán mozog, a tarifa számtalan tényező - a bérlet időtartama, a tábla helye, az egyszerre bérbe vett helyek száma - függvénye.

A Narancs megkereste a Népszavát is megvásárló, a tavaszi és a mostani választásokon is számtalan MSZP-reklámnak helyet adó Esma Kft.-t., ahol érdeklődésünkre elmondták: 100 darab óriásplakát-felület esetén havi 53 ezer forintot kérnek, míg az oszlopokra kihelyezhető táblák bérleti díja kiemelt övezetben 21 ezer forint. Ezekkel az árakkal számolva az MSZP csak az 500 óriástáblára legalább 25 millió forintot költött.

A Mediagnózistól kapott információink szerint az 53 ezer forintos tarifa így is igen olcsónak számít, az árak ugyanis inkább 60 és 90 ezer forint körül mozognak. A közterületi reklámozásban egyébként nem divat, hogy politikai pártoknak kedvezményt adjanak nagy tételben történő vásárláskor, mivel "csupán" négyévente jelentkeznek - közölte lapunkkal egy közterületi reklámcégnél dolgozó szakember.

Az MSZP főpolgármester-jelöltjével kapcsolatos médiavásárlásokat a párt tavaszi kampányában is részt vevő Carat Hungary Kft. intézi.

Az önkormányzati választásoknál - szemben az országgyűlésivel - a kampányra fordítható összeget nem korlátozza a törvény, így most nem érvényes a képviselőnkénti egymillió forintos felső határ.

H. I.

Figyelmébe ajánljuk