Kőszeg Ferenc: Van még tartalék a Fideszben!

  • narancs.hu
  • 2019. április 7.

Belpol

Ez itt Móricz Zsigmond és a Rokonok országa. Lényeglátó, rövid elemzés arról, meddig tarthat a Fidesz uralma.

Kőszeg Ferenc a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék jelentős alakja, SZDSZ-alapító a HVG-ben, majd a hvg.hu-n megjelent interjúban beszélt arról az úgynevezett magyar hagyományról, mely szerint bár létezik parlamentáris rendszer, amely lehetővé tenné a politikai váltógazdálkodást, mégis egyetlen párt uralkodik, s az folyamatosan korrumpálódik. A Magyar Helsinki Bizottság alapítója mindemellett azt is hangsúlyozta, ez itt Móricz Zsigmond és a Rokonok országa.

Tamás Gáspár Miklós 1990-es, a Beszélőben megjelent cikkét felidézve, arra a kérdésre, hogy a új reformkor vagy új Horthy-korszak következik. Kőszeg úgy felelt:

"Bárcsak új Horthy-kor lenne a mostani."

"Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Horthy-kor annyira jó volt. Távol áll tőlem, de szociálpolitikájában több ma is alkalmazható elemet is tartalmazott az a rendszer. Gondoljon csak arra, hogy a reakciós-nacionalista Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszterként el tudta érni, hogy a költségvetés tíz százalékát oktatási és kulturális célokra fordítsák. Ma ettől nagyon messze vagyunk."

Kőszeg a lapnak elmondta, volt esély arra, hogy az úgynevezett reformkor felé forduljon az ország. Úgy véli, "a 2006-os kormányalakítás után Gyurcsány Ferencnek volt erre némi esélye, de elszalasztotta". Az egykori politikus szerint Gyurcsány helyesen tette, hogy szembefordult a tagadás retorikai hagyományával, "helyes volt, hogy szembenézett a valósággal, de az, ahogyan mindezt tette, nagyon rossz volt".

Kőszeg szerint senki sem látta előre, hogy az államszocializmus után liberális demokrácia lesz, majd mindezt az orbáni illiberalizmus fordulata követi.

A jelen rendszert magyar hagyománynak minősíti. Majd felidézi: az egypártrendszert nem a kommunizmusban találták ki.

"Nem újdonság, hogy kialakul egy óriáspárt, amivel szemben az ellenzék tehetetlen. Ez történt 1875-ben Tisza Kálmán kormányra kerülésével, majd pedig 1922-ben, amikor Bethlen pártja összeolvadt a Nagyatádi-féle kisgazdapárttal."

Magyar hagyományon Kőszeg azt érti, hogy bár létezik parlamentáris rendszer, amely lehetővé tenné a politikai váltógazdálkodást, mégis egyetlen párt uralkodik, s az folyamatosan korrumpálódik. "A Rákosival vont párhuzam után valóban több visszajelzést is kaptam, hogy ne hasonlítsam Orbánt Rákosihoz, a miniszterelnök nem tömeggyilkos. Korrigáltam is a kijelentésemet. Orbán nem tömeggyilkos – ezt soha nem is gondoltam –, de a rendszerük közt látok hasonlóságokat.

(...)

Az Orbán-rendszer híveinek fenntartás nélküli azonosulása vezérükkel, a kormányzati propaganda legképtelenebb állításainak révült elfogadása – ez az, ami a nyolc-tíz éves koromból megmaradt emlékeimre hasonlít. Akkor volt szokásos, hogy a rendszer hívei odaadóan ismételgették, hogy Tito láncos kutya, Rajk árulásától pedig Rákosi ébersége mentette meg az országot. Akkor volt az, hogy baráti társaságban is letámadták azt, aki valamilyen kételynek adott hangot. 1968-ban már a párttagok is inkább szabadkoztak a csehszlovákiai intervenció miatt. A propagandaszövegek átélt ismételgetése például a migráció vagy Soros ügyében – ez az, ami rákosista vagy náci hagyomány."

A Magyar Helsinki Bizottság alapítója a HVG-nek a menekültügyről azt mondta, hogy a kormány által gerjesztett egész hisztériát hamisnak, felháborítónak és ostobának tartja. "Hamisnak a többi között azért, mert miközben megy az uszítás a menekültek ellen, addig itt mellettünk (Kőszegnek a Ferenciek terén van az otthon – narancs.hu) arab befektetők luxusszállodája épül: a Párizsi udvart még polgármesterként Rogán Antal adta el nekik. Ráadásul ezek szegény befektetők: az építkezéshez a pénzt a magyar Eximbank hitele biztosította nekik. A közeli Pilvax kávéházból, ahol egykor Petőfi és a barátai a forradalmat készítették elő, mára arab vízipipabár lett. De a propaganda azért hatékony."

Kőszeg úgy látja, van még tartalék a Fideszben. Méghozzá a helyi erős emberek formájában, akik uralmuk alatt tartják a helyi közösségeket. "Nekik óriási szerepük van Orbán újraválasztásában."

"Ez Móricz Zsigmond és a Rokonok országa, ahol van egy erős polgármester, aki kedvesnek tűnik, de közben vaskézzel tartja kezében a várost és annak lakóit. Aki pedig megpróbál szembefordulni, lesöprik."

És hogy vége lesz-e a Fidesz uralmának?

Kőszeg Ferenc szerint a változás esélyét elszalasztotta az ellenzék. Kérdés, tanult-e ebből az EP-választásra vagy az őszi önkormányzati választásokra, hajlandó-e megegyezni a Jobbik és a baloldal?

Az egykori SZDSZ-alapító szerint a rendszer eróziója várható. "Lesznek emberek, akik valamennyire pozícióban vannak, de elégedetlenek, és a Fideszen belül kezdődik el egy bomlási folyamat. Ez azonban még nem jelentene visszatérést a demokráciához."

Kőszeg emlékeztet, a hosszan tartó egypártrendszerek külső hatásra szűntek meg.

"Remélem, nem kell világháború ahhoz, hogy Orbán megbukjon."

Figyelmébe ajánljuk