Kövér: „Felejtsék el a fékek és egyensúlyok rendszerét, az egy hülyeség!”

  • narancs.hu
  • 2019. október 23.

Belpol

„Az a baj, egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a kormányt”.

„A fékek és egyensúlyok rendszere, én nem tudom, önök mit tanulnak, de az egy hülyeség, azt felejtsék el, annak semmi köze se jogállamhoz, se demokráciához (...) az a baj, hogy egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt. És úgy gondolják, hogy az a demokrácia, ha a küllők közé állandóan bedugják a botot” – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az Index tudósítása szerint.

Kövér Lászlónak az egyetem hallgatói tehettek fel kérdéseket. Az egyik a törökök kurdokkal szembeni offenzívájára vonatkozott. Kövért azt mondta, történelmi igazságtalanság, hogy a nálunk nagyobb lélekszámú kurdoknak nincs egy anyaországuk. „Csak az a kérdést, hogy a politikában lehet-e különösen egy Magyarország méretű országnak az érzelmei, és ezen keresztül az erkölcsi érzéke szerint menni, vagy pedig pontosan, hideg fejjel, és adott esetben könyörtelenül kell definiálni a magyar érdekeket” – reagálta.

Szóba került az ellenzék is. Kövér szerint, Hadházy Ákos – akinek hétfőn egy komolyabb balhéja volt több fideszes képviselővel – egy „szerencsétlen beteg ember”: „Kár érte. (...) Félnótás, aki mindenféle obszcén dolgokat ír fel egy papírra, mint egy retardált kisgyerek” – mondta.

Hadházy a Narancsnak a balhéról: az arcomba hajolt, csúnyán beszélt

A független képviselő beszámolója a hétfői parlamenti dulakodásról. "Ott egy pillanatra összenéztünk Orbánnal, de nem szólt semmit, csak megakadt a beszédében" - mondta Hadházy Ákos nem sokkal azután, hogy kisebb balhé kerekedett a parlamentben abból, hogy táblákkal zavarta meg a választási eredményt értékelő miniszterelnök szónoklatát.

Említést tett Nagy Blanka diákakativistáról is, akit szerinte középiskolából rángattak ki, „hogy hülyét csináljanak belőle” a baloldaliak. Visszatért Hadházyra: úgy látja, 30 éve nem csinált senki olyat, mint ő, de „most már itt van a mérce” – a médiában, filmekben és a politikában is egyre erősebb képeket, impulzusokat kell küldeni.

Kövér László végül a Fideszről – ami egy „ösztönösen zseniálissá alakult képződmény” – és értekezett: a párt az alapértékeit tekintve semmit nem változott az elmúlt 30 évben. A fejlődésében van egy kontinuitás, nem tolódtak ide-oda, nem mozdultak el, legfeljebb a világ változott. Kövérben nincs rossz érzés, mert semmilyen bűnt nem követtek ell, nincs miért szégellniük magukat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?