Közös sajtótájékoztatón állt ki a nyilvánosság elé az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2022. január 5.

Belpol

Karácsony Gergely: közel százezer aláírás gyűlt össze a Fudan és az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásra.

Márki-Zay Péter mellett valamennyi ellenzéki párt képviselője ott volt és felszólalt azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Fudan és az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazással kapcsolatban tartottak szerdán Budapesten a Nyugati téren. Az elsőként megszólaló Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott, a referendum arról szól, hogy az ellenzék visszaadja a hatalmat a népnek.

Mint mondta,

"az év végi szünetek és a rossz idő ellenére közel százezer aláírást gyűjtöttek össze az ellenzéki pártok és az aktivisták".

A Párbeszéd politikusa hozzátette, "a népszavazás visz el minket az áprilisi választásig, ahol véget vetünk annak a politikának, hogy a népen uralkodnak, és visszaadjuk a hatalmat a népnek".

 
Forrás: Márki-Zay Péter Facebook  

Karácsony után Dobrev Klára következett, aki azt mondta, az a folyamat, ami az előválasztással elkezdődött, most az aláírásgyűjtéssel folytatódik. "Az az egy perc, amennyi időre meg kell állni aláírni az ívet, annyit tesz hozzá a kormányváltáshoz, mint minden egyes szavazat" - hangsúlyozta.

A sajtótájékoztató végén "MZP!" skandálás közepette szólalt meg Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének legfontosabb gondolata az volt, hogy

"ha nem bontjuk meg az előválasztás során létrejött egységet, akkor fel tudjuk szabadítani Magyarországot története legkorruptabb kormánya alól".

A Telex beszámolója szerint az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott, hogy nemet kell mondani a kínai egyetemre, igent pedig a Diákvárosra, majd felidézte, hogy három évvel ezelőtt a túlóratörvény elleni tüntetésekkor állt össze az ellenzék, azóta "menetelnek előre". A momentumos Donáth Anna, az LMP-s Kanász-Nagy Máté és a jobbikos Z. Kárpát Dániel egyaránt arra kért midenkit, írja alá az ellenzéki népszavazási kezdeményezést, és támogassa Márki-Zay Pétert. (A Jobbik elnöke, Jakab Péter egy vidéki programra hivatkozva nem volt jelent a sajtótájékoztatón.)

Az ellenzék közös kiállásának azért lehet jelentősége, mert az utóbbi időben több bírálat is érte az összefogást, amiért nem csinál semmit. Donáth Anna november végén azt mondta, az előválasztás utáni egy hónapot "kidobta az ellenzék az ablakon". December közepén a 444.hu írt arról, hogy egy, az ellenzék számára készült nem nyilvános közvélemény-kutatás szerint a Fidesz jelentős előnnyel vezet az összefogás előtt. (A felmérést egyébként utóbb több kritika érte. ) A cikkben arról is szó volt, hogy a közös arculat kidolgozása miatt állt az ellenzéki kampány novemberben, decemberben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk