Orbán Viktor: „Amit ez EU csinál, az egy gazdasági hidegháború”

  • narancs.hu
  • 2024. október 4.

Belpol

A miniszterelnök szerint Magyarországon mindenkinek van munkája, a cél pedig az, hogy egymillió forint legyen az átlagbér.

Orbán Viktor péntek reggel ismét a Kossuth Rádióban indította a napot. A miniszterelnök a háromnapos kihelyezett geszti kormányülést az őszi politikai idény indítóeseményeként jellemezte. A hvg.hu összefoglalója szerint ezzel kapcsolatban arról beszélt,

bár óriási a csábítás, hogy a kormány a külpolitikára fókuszáljon, oda kell figyelniük, hogy most elsősorban Magyarországgal, a magyar gazdasággal foglalkozzanak.

A miniszterelnök szerint az EU „gazdasági hidegháborút” kezd, amit Magyarországnak el kell vetnie, és a gazdasági semlegesség politikáját kell bevezetnie. Úgy képzelni, az idei 1,5-1,8 százalékos növekedést jövőre 3-3,6 százalékosra lehet emelni a gazdasági semlegesség politikájával. A gazdasággal kapcsolatban Orbán szerint az a legfontosabb, hogy mindenkinek legyen munkája. Szerinte „ma mindenkinek van munkája”, és 60-70 ezer üres álláshely van az országban, amit a magyarok már nem tudnak betölteni.

A miniszterelnök elismerte, hogy hosszabb távon fenntarthatatlanok az árstoppok, nem tudja megígérni, hogy leszorítja az árakat, mert az tönkre teszi a gazdaságot. Ezért a béreket kell megemelni addig, hogy az emberek meg tudjanak élni. A kormányülésen arról egyeztettek, hogy hogyan lehet elérni az 1000 eurós minimálbért, és azt, hogy két-három éven belül 1 millió forint legyen az átlagbér.

A következő béremelési program a vízügyi dolgozókat érintheti majd, mert az árvízi védekezés közben kiderült, hogy nem keresnek eleget.

A miniszterelnök beszél a családok támogatásáról is, és megismételte, hogy a gyerekek után járó adókedvezményt meg kell duplázni. Arról azonba nem tért ki, hogy ez pontosan mikortól, hány lépésben várható.

Az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján elmondott beszédéhez hasonlóan Orbán megint azzal fenyegetőzött, hogy Brüsszel főterére szállítják a Magyarországon lévő migránsokat, ha az EU nem lesz kompromisszumkészebb. A miniszterelnök szerint megbénulhat az EU működése, ha Brüsszelben nem tudnak lemondani a „migránsbarát” álláspontról. Ráadásul fokozhatja a migrációs nyomást a Közel-Keleten zajló háború is, ami Magyarországon is biztonsági kérdéseket vet fel. Ahogy a miniszterelnök szerint a Magyarországon élő zsidók biztonságával is külön foglalkozni kell ennek kapcsán.

A magyar EU-s elnökségre „békemisszióként” hivatkozó miniszterelnök arról beszélt, azért kellett elmenni Kínába és a „reményeink szerinti leendő amerikai elnökhöz”, hogy olyan világpolitikai helyzet jöjjön létre, ahol helyreállhat a béke Ukrajnában. A miniszterelnök hozzátette, az elmúlt időszak magyar külpolitikai tevékenysége nyomán létrejöhet egy békepárti álláspont a világban, még a „háborúpárti Nyugaton is.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk