Köztársaságielnök-jelölti választásról beszélt Magyar György

  • narancs.hu
  • 2021. október 16.

Belpol

Bár az Országgyűlés választ, a Civil Választási Bizottság szerint érdemes lenne „javaslatot tenni”.

A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában jelentette be Magyar György ügyvéd, hogy a Civil Választási Bizottság olyan előválasztást tervez, amelyen a következő államfő személyére tehetnek javaslatot az emberek. 

Magyarországon a törvény szerint a köztársasági elnököt nem közvetlenül választják az állampolgárok, hanem az országgyűlés dönt. Mégis érdemes lenne Magyar szerint kiválasztani azt az embert – akár online módon –, aki az ellenzéki oldalon is elfogadható, és a szavazók szerint megjeleníti a nemzet egységét. 

Magyar helyzetelemzése szerint a köztársasági elnök megválasztása azért is fontos pillanat lesz, mert épp az áprilisi országgyűlési választások előtt fog dönteni ez ügyben az országgyűlés. A jelenlegi összetételű parlament többsége pedig, ha nem befolyásolja semmilyen külső körülmény, kétségtelenül úgy határoz majd, hogy a Fidesz jelöltje fogja betölteni a következő öt évben az államfői posztot. Azért lenne jó, ha ezzel az üggyel az ellenzék is foglalkozna, mert ha kormányváltás lesz jövőre, nem mindegy, hogy az új államfő aláírja, vagy visszadobja az új törvényeket – érvelt a Civil Választási Bizottság elnöke.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk