Előválasztás: hét dolog a második fordulóból, amit érdemes felidézni
Dobrev Klára Márki-Zay Péter
Dobrev Márki-Zay előválasztás 2021

Előválasztás: hét dolog a második fordulóból, amit érdemes felidézni

Belpol

Polarizálódó kampány, gyurcsányozás, vádaskodások és utólagos bocsánatkérések, kompromittáló SMS-ek – ez történt az előválasztás második fordulójában.

Az ellenzéki előválasztás második fordulója még több fordulatot hozott, mint az első. Aki követte, az amellett, hogy egy hullámvasúton érezhette magát, el is veszhetett az információk között. Mutatjuk, hogy szerintünk miket érdemes felidézni az elmúlt két hétből, mielőtt befutnának az eredmények. 

Ki rántja el a kormányt? 

A második forduló nehezen lenne értelmezhető annak előjátéka, a két forduló közti Karácsony–Márki-Zay huzavona nélkül. Hogy pontosan mi játszódott le a budapesti főpolgármester és Márki-Zay, illetve a szavazóik fejében, azt nehéz lenne rekonstruálni, de a két politikus már az első forduló végeredményének közlése előtt azt kezdte pedzegetni, hogy mindenképp két jelöltnek kell maradnia a második fordulóra. A következő egy hét igazi hullámvasút volt: előbb Márki-Zay belengette, hogy ő majd elrántja a kormányt, ha Karácsony nem teszi meg, majd kitalálták, hogy egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon, és amikor kiderült, hogy ez nem fog menni, Karácsony előbb közölte, hogy nem lép vissza, hanem előre, majd két nappal később mégis. 

A közvélemény lelkiállapotának bizonytalansága 

Az egyik legfőbb érv Márki-Zay mellett néhány akkori friss kutatás volt, amely az ő népszerűségét mutatta: azon a héten mind a Medián, mind a Závecz felmérése azt mutatta, hogy Márki-Zay a népszerűbb Karácsonynál, és bár voltak ellenvélemények, Karácsony is arra hivatkozott, hogy Márki-Zay többeket fog tudni megszólítani.

Hogy ez végül tényleg így lesz-e, az egyelőre még eldöntetlen kérdés, de a közvélemény-kutatók között volt olyan, amely az "ellenzéki választó hullámzó lelkiállapotára" hivatkozva inkább fel is függesztette a méréseit, mondván úgysem lennének most hitelesek. 

Az oldalválasztás kényszere 

Azzal, hogy kettőre redukálódott az ellenzéki miniszterelnökjelölt-választáson állva maradtak száma, ráadásul úgy, hogy több párt támogatottjai is kiestek a versenyből, hirtelen mindenki úgy érezte, hogy feltétlenül szükséges oldalt választania Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között. A politikai pártok közül a Momentum mindenkit beelőzve sorakozott fel Márki-Zay mögöttaz MSZP előbb tartózkodott, majd végül csak felugrott a "hódmezővásárhelyi gyorsra", a Párbeszéd viszont – hiába az elnöke Karácsony Gergely – végül csak félig támogatta, miközben mind az MSZP mind a Párbeszéd egyes politikusai nyíltan Dobrev mellett köteleződtek el. A Jobbik – bár Márki-Zay sokszor hírbe hozta a DK-val – hivatalosan nem foglalt állást, ahogy az LMP sem. 

Annál inkább szükségét érezték az oldalválasztásnak egykori politikusok, közéleti személyiségek, de színészek, influenszerek, sőt, celebek is. Csak néhány név a két oldalról: Dobrev mellett állt ki Oszkó Péter, Demszky Gábor, Kuncze Gábor, Göncz Kinga, Alekosz (igen, az egykori valóságshow-sztár is szükségét érezte, hogy megszólaljon) és a Pesti Hírlap; Márki-Zay mellett Kőszeg Ferenc, Röhrig Géza, Jeszenszky Géza, Puzsér Róbert és "Tibi atya".  

Új szavazók sokasága  

Akárhogy is vesszük, az előválasztás második fordulója – talán az egyre kiélezettebb politikai helyzet, talán a  jelöltek személye miatt – rengeteg új embert tudott bevonzani az előválasztáson szavazók körébe. A végső adat szerint 662 016-an szavaztak a második fordulóban, köztük 219 991-en voltak olyanok, akik az első fordulóban nem is vettek részt. A sorbanállás így most is jellemző volt, és az is feltűnt sokaknak, hogy számos fiatal ment el szavazni. 

A nagyarányú részvétel miatt is lehetett, hogy a két jelölt egymást vádolta azzal, hogy a Fidesz valójában a másikat segíti. Először Márki-Zay fogalmazott úgy, hogy "aki Dobrevre szavaz, az a Fideszre szavaz", és hogy a DK mellett a Fidesz is mozgósítani fog, ezért fennáll a választási csalás veszélye – sőt egymillió forintot is felajánlott azoknak, akik lebuktatják az ilyen csalást –, a második forduló véghajrájában pedig a DK beszélt arról, hogy információik szerint tömegével jelennek meg fideszesek, hogy Márki-Zay mellett szavazzanak. 

Márki-Zay mondta, de nem úgy gondolta

Márki-Zay lényegesen kezdeményezőbbnek tűnt a kampányban, de többször is magyarázkodásra kényszerült. A legnagyobb visszhangot az a nyilatkozata keltette, amely szerint a Párbeszéd és az MSZP Dobrev Klárát támogató politikusai „nemcsak Karácsony Gergelyt árulják el, hanem a hazánkat is”. A DK ráugrott a témára, mondván ez bizony hazaárulózás, Márki-Zay pedig végül bocsánatot kért, mondván "rosszul fogalmazott", és fáradt volt

Ugyanez történt akkor is, amikor a két forduló közti Fővám téri tüntetésén arról beszélt, hogy „tavaly még az ellenzéki sajtó is agyonhallgatta a Szájer-ügyet”, egy interjúban pedig "szemérmesnek" nevezte az ügyben a magyar sajtót. A 444.hu ezzel kapcsolatos kérdésére végül szintén azzal visszakozott, hogy "pontatlanul fogalmazott", mert az elején sok cikk nevezte az orgiát "egy egyszerű tiltott házibulinak", de "idővel természetesen elég sokk cikk beszámolt erről, elnézést kérek a magyar sajtó tisztelt képviselőitől".

A legnagyobb balhé viszont abból kerekedett, amikor zsarolással vádolta meg a DK-t és Gyurcsány Ferencet. Előbb csak kettő, majd négy megzsarolt politikusról beszélt, végül a miniszterelnök-jelölti vitán azt állította, Karácsony Gergelyt és egy tatai civil jelöltet, Popovics Juditot is megzsarolt a DK. A történetből Karácsony később kifarolt, Popovics ügye pedig még nem ért véget: bár a nő azt állítja, hogy a helyi DK-s alpolgármester államtitkári pozíciót ajánlott neki, ha nem indul el az előválasztáson, és bár kapott frakcióbefogadó nyilatkozatot a Momentumtól, végül személyesen Gyurcsány Ferenc akadályozta meg az indulását, az életveszélyes fenyegetések vádját hamar módosította, a DK pedig rágalmazás miatt indított pert ellene

Az SMS-ek reneszánsza 

Ki gondolta volna, hogy a magyar politikusok még ma is SMS-ben kommunikálnak egymással, sőt a választókkal is? Az 1990-es évek nagy újítása azért került ismét a figyelem középpontjába, mert amikor Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy a DK rendszeresen zsarolja Karácsony Gergely főpolgármestert, akkor Karácsony maga azt állította, hogy ez SMS-ben szokott történni. A nagy lebuktatás végül annak ellenére maradt el, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök felhatalmazta Karácsonyt ezek nyilvánosságra hozására, de ő úgy döntött, ezt mégsem teszi meg, majd finomított is, hogy ezek valójában nem is zsarolások, csak "politikai játszmák, beszólogatások". 

De SMS-ben kommunikált Márki-Zay és Dobrev Klára is, amikor arról a nyilatkozatról egyeztettek, amelyet az eldurvuló kampány közben akartak közösen kiadni, és amely végül nem jött össze. Márki-Zay később nyilvánosságra is hozta ezeket az SMS-eket, bár csak az derült ki belőle, hogy az ő üzenetére Dobrev végül nem válaszolt, mondván addigra már elfajult a kampány. 

A véghajrában a DK és egy ismeretlen SMS-ei is felháborodást keltettek: a DK azzal mozgósította a szavazóit, hogy SMS-ben azt írta nekik, fideszesek szavaznak Márki-Zay Péterre, egy ismeretlen pedig az aHang nevben küldött előválasztásra buzdító üzeneteket

A vita és a kampány hangneme 

Az első forduló miniszterelnök-jelölti vitái kedélyes teadélutánok voltak ahhoz képest, ami Dobrev Klára és Márki-Zay Péter vitáját jellemezte. A két jelölt azután állt ki egymással szemben, hogy már túl voltak zsarolós, hazaárulózós, sárdobálós, gyurcsányozós, "vele-nem-lehet-leváltani-a-Fideszt/ő-borítani-fogja-az-összefogást" vádakon, a tévévita első fele pedig hozta is ezt a hangulatot: folytatódtak a beszólogatások, a vádaskodások, egymás meghazudtolása, még ha végül kezet is fogtak, és az is kiderült, hogy szakpolitikai kérdésekben annyira nincs is különösebben nagy nézeteltérés kettejük között. 

Bár a Závecz akkori felmérése szerint szoros versenyben, de az ezúttal konfrontatívabb hangnemet megütő és az összefogás védelmezőjeként kiálló Dobrev Klára nyerte a tévévitát, Márki-Zay is békülékenyebb hangot ütött meg, és a kézfogást Dobrevvel ő kezdeményezte. A másnapi klímavitán végül leginkább szakkérdésekről volt szó

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk