Krusovszky Dénes: Kedves fiatal író, ne hagyd magad!

Belpol

Kormánypárti írók területfoglalása zajlik, természetesen a mi pénzünkből.

Minél több információ szivárog ki erről az ügyről, annál hátborzongatóbb az egész.

Lényegében itt területfoglalásról van szó, semmi másról. Két szebb (legalábbis irodalmi szempontból szebb) napokat látott erdélyi költő igyekszik a politikai széljárást legjobban kihasználva helyet szerezni magának/egymásnak. Orbán János Dénest mestere, Szőcs, átejtőernyőztette a kolozsvári kocsmapult mögül „a kormánypárti napilap” kultúrarovatának élére, de itt sem álltak meg. Most a fiatal irodalom terepét kívánják szépen ledózerolni.

OJD átveszi a Babérkoszorú-díjat, 2014

OJD átveszi a Babérkoszorú-díjat, 2014

Fotó: MTI

Vári Gyuri higgadt és (talán túlságosan is) finom cikke csak a felszínt kapargatja. Párhuzamként pedig az NKA-t és a Móricz Ösztöndíjat említi. De hát nem ezekről van szó! Ha én lennék a József Attila Kör meg a Fiatal Írók Szövetsége, nagyon gyorsan elkezdenék tiltakozni, összefogni, lobbizni ez ellen, ugyanis itt az ő pozícióikra tör ez az új brancs. Csak gondoljunk bele, hogy 150 millából mi mindenre lenne képes a két fiatal szervezet, akik ennek a pénznek a töredékéből dolgozzák ki a belüket. Bevált módszer lett az utóbbi években a fizetésekről való lemondás, az ingyenmunka, az állandósult önkénteskedés, mert a fogyó állami támogatások és eleve gyér magánmecenatúra mellett nem volt már fenntartható az a programstruktúra, amit a fiatal szervezetek a fiatal szerzők számára előremutatónak és minimálisan elégségesnek láttak.

Erre jönnek a levitézlett, Előretolt Helyőrség-es, „kormányközelivé” avanzsált és angazsált költők, és mesterük segítségével alapból több pénzzel indulnak, mint amit a másik két, kipróbált, sokszínű, bizonyított szervezet valaha is látott.

Minden, amit mondanak, arra utal, hogy itt irodalmi szervezet szintű működést képzeltek el: fiatalok támogatása programokkal (íróiskola, írótábor – ez így nem hangzott el konkrétan, de hát nyilván ilyen is lesz), könyvkiadással, jogi segítéssel (jogkereskedelemmel, akármit is jelentsen ez). Márpedig a másik két szervezet is ugyanezt csinálja már évek, évtizedek óta, magas színvonalon, alacsony költségvetéssel.

Ráadásul itt egy érdekkör, egy ízlésvilág kerül kizárólagos helyzetbe. A JAK és a FISZ ereje, hogy egyszerre képvisel többféle fiatal irodalmat, többféle ízlés- és véleménykört. Amikor OJD azt mondja, hogy az Előretolt Helyőrség ebben mennyire járatos, épp az irodalom sokszínűségéből űz gúnyt, és a JAK és a FISZ munkáját alázza le.

Ennyi erővel miért nem kap 150 milliót (plusz még a többit, ugye) a Sárkányfű köre, a Telep, az Előszezon, a Műút Szöveggyár, a Gömbhalmaz, meg még a többi, szintén bizonyított irodalmi csoport?!

Látható, hogy valami hasonló történik itt kicsiben, mint az MMA betörésével nagyobban pár éve. A két „klasszikus” szervezet helyett egy harmadikba folynak be a pénzek, és hamarosan majd jön az a retorika is, hogy de hát ők mindenkit szívesen látnak, arról nem is beszélve, hogy ilyen méretű bürokráciához, amit egy ilyen szervezetnek vinnie kell, iroda, irodák – ha nem egyenesen székház is – dukálna.

Kedves könyvkiadók (akikkel állítólag máris tárgyalásokba kezdtek), ne menjetek bele a könnyű nyereség érdekében ebbe a rossz játszmába, amiben nyerni nem lehet, viszont a lassan felépített renomét elveszíteni nagyon könnyű!

Kedves fiatal író, ne hagyd magad, legyél autonóm, ne rendeld alá magad kalandoroknak, politikai játékosoknak, és főleg ne váltsd apró (vagy kevésbé apró) pénzre a tehetségedet. Nem éri meg!

Krusovszky Dénes József Attila-díjas író, a Narancs külső munkatársa. Fenti szövege írói Facebook-oldalán jelent meg, az engedélyével közöljük itt is.

Figyelmébe ajánljuk