"Különös szolgálati rendet" vezetnek be a honvédségnél

  • narancs.hu
  • 2023. november 20.

Belpol

Megkezdi a katonaság átalakítását a kormány.

Az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatok között egy, a honvédségre vonatkozó jelentős változtatásra bukkant a hvg.hu. Az alapvetően gazdasági és közigazgatási elemekből álló, 41 oldalas javaslatban eldugott módosítás új, korlátozó elemmel egészítené ki a honvédek jogállásáról szóló törvényt.

A lap azt írja, hogy

a törvényjavaslattal bevezetnék a "különös szolgálati rendet", amely a honvédségi állomány tagjainak szolgálatteljesítési idejének a hatályos törvény "általános rendelkezéseitől történő eltérő meghatározása", és amelynek alkalmazását a honvéd vezérkar főnöke parancsban rendelheti el.

Arról nincs semmi a tervezetben, mi alapján és mennyi időre, illetve hogy mivel jár ez a gyakorlatban. Vagyis a gyakorlatban ez egyelőre egy gumiszabály, tágan értelmezhető, lényegében bármikor, bármire bevethető jogi lehetőségnek tűnik.

A hvg.hu információi szerint Böröndi Gábor vezérkari főnök, vezérezredes ennek elrendelésével, a szolgálatteljesítési idő kerete kitágításával azt írja elő az állománynak, hogy

közvetlen fenyegetés hiányában is "mindenki köteles többet vállalni és többet tűrni".

A lap úgy tudja, mindez csak az első hulláma lehet a honvédségi állományra vonatkozó szabályok tervezett úgynevezett rugalmasabbá tételének. A tervek szerint jöhet a sávos fizetés és a teljesítményértékelés, mostani formájában megszűnhet a szabadság és a túlóra is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.