"Különös szolgálati rendet" vezetnek be a honvédségnél

  • narancs.hu
  • 2023. november 20.

Belpol

Megkezdi a katonaság átalakítását a kormány.

Az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslatok között egy, a honvédségre vonatkozó jelentős változtatásra bukkant a hvg.hu. Az alapvetően gazdasági és közigazgatási elemekből álló, 41 oldalas javaslatban eldugott módosítás új, korlátozó elemmel egészítené ki a honvédek jogállásáról szóló törvényt.

A lap azt írja, hogy

a törvényjavaslattal bevezetnék a "különös szolgálati rendet", amely a honvédségi állomány tagjainak szolgálatteljesítési idejének a hatályos törvény "általános rendelkezéseitől történő eltérő meghatározása", és amelynek alkalmazását a honvéd vezérkar főnöke parancsban rendelheti el.

Arról nincs semmi a tervezetben, mi alapján és mennyi időre, illetve hogy mivel jár ez a gyakorlatban. Vagyis a gyakorlatban ez egyelőre egy gumiszabály, tágan értelmezhető, lényegében bármikor, bármire bevethető jogi lehetőségnek tűnik.

A hvg.hu információi szerint Böröndi Gábor vezérkari főnök, vezérezredes ennek elrendelésével, a szolgálatteljesítési idő kerete kitágításával azt írja elő az állománynak, hogy

közvetlen fenyegetés hiányában is "mindenki köteles többet vállalni és többet tűrni".

A lap úgy tudja, mindez csak az első hulláma lehet a honvédségi állományra vonatkozó szabályok tervezett úgynevezett rugalmasabbá tételének. A tervek szerint jöhet a sávos fizetés és a teljesítményértékelés, mostani formájában megszűnhet a szabadság és a túlóra is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk