Kulturális hírek

  • 1999. december 2.

Belpol

A Marghescu-gyűjteményA Szépművészeti Múzeumban kiállítás nyílt a Hannoverben élő Marghescuné Hunor Mária műgyűjteményéből, többek között Miró, Tápies, Alechinsky, Beuys, Günther Uecker és Eduardo Chillida alkotásaiból.Meghalt Quentin Crisp 91 éves korában meghalt Quentin Crisp angol író, aki nyíltan vállalt homoszexualitásával a melegmozgalom emblematikus figurájának számított, s önmagát Stately Homo of England (Anglia fenséges homója) kifejezéssel illette. Legismertebb műve, az 1968-ban megjelent The Naked Civil Servant (A meztelen közhivatalnok) egy meleg fiatalemberről szól a 30-as évek mainál kevésbé toleráns Angliájában.
A 80-as években New Yorkba költözött - Sting róla írta az An Englishman in New York című slágerét, melynek klipjében Quentin Crisp is szerepelt s I. Erzsébetként felbukkant Sally Potter Orlando című filmjében is.

Quentin Crisp 1908-ban született Denis Pratt néven. A 20-as években költözött Londonba, nevet változtatott, aktmodellként, prostituáltként és könyvtervezőként kereste kenyerét, majd írni kezdett (művei: How to Have a Lifestyle; Doing it with Style; Resident Alien). An Evening with Quentin Crisp című műsorával 1978-ban debütált az off-Broadway egyik színpadán, s most brit turnéra készült, melynek első állomásán, Manchesterben érte a halál.

Egyiptomi szilveszter Jarre-ral Tizenkét órányi zenei élményt ígér Jean-Michel Jarre azoknak, akik vele töltik a szilvesztert a gizehi piramisoknál. A szervezők ötvenezer nézőt várnak a francia muzsikus The Twelve Dreams of the Sun című kompozíciójának bemutatójára. A napnyugtától napkeltéig tartó, négyfelvonásos operát több mint ezer zenész, színész és táncos adja elő, s a terv szerint élőben közvetítik majd az interneten. Habár Jean-Michel Jarre-t az egyiptomi kulturális minisztérium hívta meg, parlamenti képviselők bírálták a látványosságnak azt az elemét, hogy egy négyméteres arany sisakkövet helyeznének a piramisok tetejére. Szakértők szerint viszont a 4500 évvel ezelőtti Egyiptomban épp a piramisok megkoronázásával ünnepelték az építkezés befejezését.

Rushdie új fejezetet kezd A Berlini Szabadegyetem díszdoktorává avatták Salman Rushdie-t. Az író azt nyilatkozta, gondolkozni kezdett egy négykötetes művön. Elege van abból, hogy Iránnal foglalkozzon, nyugdíjas napjaira teszi félre a Sátáni versek nyomán részéül jutott tízévnyi üldöztetés feldolgozását: "Ennél sokkal érdekesebb dolgokat kell megírnom."

Rushdie véleménye szerint egyébként Irán, ha lassan is, de jó irányba mozog. Az óvatos liberalizálási politikát folytató Khatami elnök például augusztusban eltörölte az olyan nyugati hangszerek használatára húsz évvel ezelőtt bevezetett tilalmat, mint a zongora, klasszikus gitár, hárfa, dob, szaxofon és orgona. Húsz- évi tilalom után pedig nemrég visszatérhetett a színpadra az ország egyik legkedveltebb énekese, Iraj (Hossein Khajeh Amiri), aki az 1979-es iszlám forradalom előtt számos népszerű perzsa musicalben játszott.

Külföldiek az Oscarért Soha annyian nem neveztek a legjobb külföldi film Oscar-díjára, mint idén, jelentették be Los Angelesben: a 47 ország között első alkalommal van jelen Bhutan, Nepál és Tádzsikisztán.

Magyarországot Jancsó Miklós filmje képviseli, a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten. Vetélytársai között szerepel a vietnami születésű, Amerikában nevelkedett Tony Bui Three Seasons című filmje, az első vietnami-amerikai koprodukció a háború óta (a Ho Si Minh-városban játszódó történet az idei Sundance Filmfesztivál nyertese), a spanyol Pedro Almodóvar Todo sobre mi madre című alkotása (eddig 34 millió dollárt hozott világszerte, a rendező úgy nyilatkozott, hogy szeptemberben elhunyt édesanyjának fogja ajánlani az Oscart, ha megnyeri) és a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne Cannes-ban győztes munkája, a Rosetta. Az ismertebb nevezettek közé tartozik a dán Soren Kragh-Jacobsen (Mifune), a német Max Färberböck (Aimée Jaguar; az idei Berlinale nyitó filmje), a mexikói Arturo Ripstein (El Coronel no tiene quien le escriba), a lengyel Andrzej Wajda (Pan Tadeusz), az iráni Majid Majidi (The Colours of Paradise), a francia Régis Wargnier (East-West), a hongkongi Ann Hui (Ordinary Heroes), az orosz Alekszander Szokurov (Moloch) és a brit Paul Morrison (Solomon and Gaenor). Ausztriát Barbara Albert (Northern Skirts), Csehországot Sasa Gedeon (Return of the Idiot), Horvátországot Zrinko Ogresta (Red Dust), Romániát Nicolae Margineanu (The Famous Paparazzo), Jugoszláviát Lazar Ristovski (The White Suit) képviseli.

A filmeket december 1-jén kezdte megnézni a Mark Johnson producer (Esőember) vezette zsűri. A díj öt jelöltje bejelentésének napja február 15., az Oscar-gáláé március 26.Morze

Nemzeti audiovizuális archívum létrehozását szorgalmazza a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Az erről szóló tanácskozáson az NKÖM képviselőin kívül részt vettek az MTV, a TV 2, az ORTT, a Magyar Rádió, a Matáv, az Antenna Hungária, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, a Budapesti Műszaki Egyetem és az ELTE illetékesei is. A tervet a BME Informatikai Központja dolgozza ki.

Steven Spielberg megnyitotta a Shoah Alapítvány digitális könyvtárát: a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Centerben áprilistól teszik hozzáférhetővé a holokauszt több mint ötvenezer túlélőjével 32 nyelven videóra vett tanúvallomásokat.

A Ljubljanai Könyvvásár alkalmából első ízben jelent meg válogatás szlovénül Petőfi Sándor verseiből: Kajetan Kovic költő és Joze Hradil műfordító munkáját Lator László segítette, a kötetet a maribori Zalozba Obzorja kiadó hozta ki a Magyar Könyv Alapítvány és a szlovén kultuszminisztérium támogatásával.

A Kaláka Fonóban tartott koncertje három nap alatt lemezre került, az új CD-t így a Zeneakadémián adott két estén már meg is vásárolhatta a közönség. Az alapításának 30. évfordulóját ünneplő zenekar sikeresen szerepelt Varsóban, a lengyel rádió Lutoslawski koncerttermében is.

Tintoretto műveként azonosítottak egy festményt, amely közel 70 éven át lógott egy jezsuita központ sötét folyosójának falán, Philadelphia közelében. Az 1556 körül készült, kisméretű olajkép Lázárt ábrázolja, amint Jézus felkelti halotti ágyából. A jezsuiták 1930-ban kapták egy házaspártól: ők két évvel azelőtt 35 ezer dollárért vették - értékét ma 2 millióra teszik.

"A másolás felfalja a zenét" jelszóval kampányt indított a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége a CD-író készülékek elterjedése és a zeneszámok internetes elérhetősége nyomán elharapódzott digitális másolás feltartóztatására. A Mahasz szerint ma Magyarországon minden zenei CD-t legalább kétszer másolnak le illegálisan, ami a meg nem fizetett jogdíjak következtében évente összesen mintegy kétmilliárd forint kárt okoz.

A Music Business Intl. piackutató cég szerint 2005-ben a piac 10 százalékát teszik majd ki az interneten vásárolt zenék. Jelenleg naponta kb. 3 millió zeneszámot töltenek le, nagyobb részét ingyen. "Az internet nem fenyegeti a zeneipart" - állítja Jay Samit, az EMI új médiákért felelős vezetője, szerinte a kézbe vehető termékek megtartják 85-90 százalékos részesedésüket.

Figyelmébe ajánljuk