Kulturális hírek

  • 2000. január 27.

Belpol

Kárpáti-premierek soraA Bárka Színházban bemutatták Kárpáti Péter Világvevő című darabját. A Novák Eszter rendezte előadás főbb szerepeit a képünkön látható Vasvári Emese és Mucsi Zoltán, illetve Szikszai Rémusz és Spolarics Andrea alakítja, dalszövegeit Cserhalmi György írta Novák Péter és Kenéz László zenéjére.
A Bárka másik Kárpáti-premierjét, a Tótferit várhatóan március 19-én viszik színre. Aki nem bírja kivárni, megnézheti a Debreceni Csokonai Színházban is, ahol január 28-án mutatják be, Rusznyák Gábor rendezésében.

Színházi díjak, premierek Kenneth Branagh brit színész kapta az idei Gielgud-díjat: a shakespeare-i hagyományhoz való hozzájárulásért adományozott elismerést Judi Dench, a tavaly kitüntetett színésznő adta át. Kenneth Branagh legújabb Shakespeare-adaptációját, A felsült szerelmesek 1930-as évekbe helyezett filmmusical-változatát márciusban mutatják be Alicia Silverstone főszereplésével.

Nagy sikerrel tért vissza a londoni színpadra Tom Stoppard brit drámaíró: The Real Thing című tragikomédiáját - ősbemutatója után 17 évvel - Jennifer Ehle és Stephen Dillane főszereplésével vitték ismét színre. Az afféle "jelenetek egy házasságból" darabot négy Laurence Olivier-díjra jelölték, s áprilisban New Yorkban is bemutatják.

Március végén Koppenhágában mutatják be Per Olov Enquist svéd drámaíró legújabb művét: A nővérek Csehov Három nővér című darabján alapul.

Magyar filmek a Berlinalén Cakó Ferenc Vízió című kilencperces bábanimációs filmje a versenyprogramban, Gödrös Frigyes Glamour című játékfilmje a Panoráma szekcióban szerepel a február 9-20. között rendezendő, 50. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Gyász 86 éves korában elhunyt Hedy Lamarr, az 1930-as és 40-es évek egyik legnagyobb hollywoodi sztárja. A Hedwig Eva Maria Kiesler néven Bécsben született színésznő amerikai karrierje azután kezdődött, hogy Európában szenzációt keltett a cseh Gustav Machaty Eksztázis című, 1933-as filmjében (a színésznő meztelen jelenete miatt XI. Pius pápa tiltakozott a film velencei bemutatása ellen, ahol azonban az rendezői díjat nyert). Legnagyobb sikerét 1949-ben, Cecil B. De Mille Sámson és Delilájában, Hollywood első monumentális, színes produkciójában aratta.

Oscar-előzetes: Wajda, Beatty Andrzej Wajda lengyel filmrendező életművéért Oscar-díjat vehet majd át március 26-án Los Angelesben. A 73 éves Wajda eddigi 44 filmjének egyikéért sem kapott Oscart, pedig olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Csatorna, Az ígéret földje, a Tájkép csata után vagy a Márványember. A 62 éves Warren Beatty - aki nemrég az amerikai elnökjelöltségért való indulás gondolatával is kacérkodott - ugyanakkor ugyanott producerként veheti át az Irving G. Thalberg-emlékdíjat. Beatty, aki egyik legemlékezetesebb sikerét az Arthur Penn rendezte Bonnie és Clyde egyik főszereplőjeként aratta, 1981-ben a Vörösök rendezéséért már kézbe vehette a szobrot.

Az Oscar-előrejelzésnek tekinthető Golden Globe - a Los Angeles-i külföldi tudósítók szövetsége által adományozott - díjak átadásán három kategóriában nyert az American Beauty (legjobb drámai film, forgatókönyv és Sam Mendes mint rendező), a legjobb komédiának a Toy Story 2, a legjobb idegen nyelvű filmnek a spanyol Pedro Almodóvar munkája (Anyámról mindent) bizonyult. A legjobb drámai, illetve komikus főszerepekért Denzel Washington (The Hurricane) és Jim Carrey (Man on the Moon), illetve Hilary Swank (Boys Don´t Cry) és Janet McTeer (Tumbleweeds) vehette át a díjat.

Warner-EMI-egyesülés Néhány nappal azután, hogy a Time Warner és az America Online fúziójával gigászi internet-médiabirodalom jött létre, bejelentették: a Time Warner zenei részlege és a brit EMI lemezkiadó 50-50 százalékos vegyesvállalatot készül alapítani. 20 milliárd dollárra becsült értékével, évi 8 milliárd dollár fölötti forgalmával a majdani Warner EMI Music lesz a világ legnagyobb - és igen erős hálózati háttérrel rendelkező - zenei cége, amennyiben a részvényesek többsége rábólint, és az ügylet törvényileg is rendben találtatik. Az új cég igazgatótanácsában a Warnernek hat, az EMI-nak öt helye lenne, a vegyesvállalat élén a Warner Music elnöke, Roger Ames áll majd, s a Time Warner tulajdonában lenne egy úgynevezett aranyrészvény is. Az egyesüléssel ötről négyre csökkenne a világ zenei piacát uraló óriások száma (a másik három: Universal, Sony, BMG). A két cégnek jelenleg világszerte 23 ezer alkalmazottja van, ez a létszám az elkövetkező három év során háromezerrel csökkenhet. Hogy mindez pontosan miként érinti majd a magyarországi leányvállalatok tevékenységét, azt Budapesten egyelőre nem tudni, az itteni Warner- és EMI-főnökök is csak lapzártánk hétfőjén olvasták a közleményt; Pásztor László (Warner Hungary) nem óhajtotta kommentálni a hírt.Morze

Június 12-én a Kisstadionban tartják meg Sting koncertjét, melyet eredetileg február 27-re hirdettek meg a Budapest Sportcsarnokba. A jegyek árusítását decemberben - még a BS leégése előtt - megkezdték, a már megváltott állóhelyjegyek változatlanul érvényesek, az ülőhelyekre szólókat pedig az árkategóriának megfelelően becserélik.

Norman Foster londoni építész életműdíjat kapott a január 25-én zárult 4. Építészeti Biennálén, a brazíliai Sao Paulóban.

Gergely László és Szenes István megosztva nyerte Az év belsőépítésze díjat a budapesti, Krisztina körúti Matáv-székház belsőépítészeti kialakításáért: az 1954-ben Németh Pál tervei alapján, szocreál stílusban készült épületet varázsolták újjá.

A Villa d´Este ötszáz szökőkútja tízévi részleges működés után visszanyerte teljes szépségét: a Tivoliban, Rómától 25 kilométerre fekvő műemléket 3,6 millió euróért restaurálták. Ez Olaszország tizedik leglátogatottabb turistahelye (egyik falán emléktábla jelzi, hogy ott vendégeskedett Liszt Ferenc); a kutak és a villa belsejének helyreállítási munkálatai egyébként 2002-ig folyatódnak.

Az idei Sundance Fesztivál 110 filmjének 26 százalékát nők rendezték: ez minden korábbinál nagyobb arány. Az amerikai "független" film legnagyobb seregszemléje január 29-én ér véget az Utah állambeli Park Cityben. A forgalmazók abban reménykednek, hogy a tavalyi nyerteshez hasonló gyöngyszemre bukkannak: a kevesebb mint egymillió dollárból készült Ideglelés - The Blair Witch Project (MaNcs, jan. 13.) csak az USA-ban 140 millió dollár fölötti bevételt hozott.

A Jackson család ismét közös lemezen dolgozik: az 1989-es 2300 Jackson Street óta ez az első ilyen munka; részt vesz benne Michael Jackson is. Újra összeállt a Supremes: 30 évvel azután, hogy összekülönböztek, s elváltak útjaik, Diana Ross és Mary Wilson elásta a csatabárdot. Arról nem szól a hír, hogy rajtuk kívül ki vesz még részt a legendás lányzenekar felélesztésében.

Léa Pool Emporte-moi című alkotása nyerte az 1999-es év legjobb svájci nagyjátékfilmjének 50 ezer frankkal járó díját, s ugyanennyit kapott Norbert Wiedmers Hornusser a legjobb dokumentumfilmért (Schlagen und Abtun).

Figyelmébe ajánljuk