Kulturális hírek

  • 2000. március 30.

Belpol

Könyvszalon PárizsbanHuszadik alkalommal rendezték meg a francia fővárosban a Salon du livre nemzetközi könyvvásárt, ahol ezúttal az egyik csarnokban külön falut szenteltek az e-könyvnek, a legkorszerűbb technika és a könyvkiadás kapcsolatának. Idén Portugália volt, jövőre Németország lesz a Szalon vendége.Színházi világnap "A mindenáron való egyetemesség lendületében és a körültekintés nélküli globalizálódás sodrásában mindannyiunkat az a veszély fenyeget, hogy világunk falu nagyságúra zsugorodik, ahol egyformaság uralkodik, s amelyben bizony nem lesz könnyű a színház sorsa - ebben a mind erőteljesebben sterilizált társadalomban, ahol mindössze két-három mindenható kulturális szörnyeteg parancsol.
(...) Menekvés a harmadik évezred kezdetén inkább azokban a halkabb hangokban rejlik, amelyek a világ több sarkából felhangzanak, szembeszegülnek az igazságtalansággal és a színház legalapvetőbb szerepére utalnak: felmutatják az ember lényegét, lepárolják és a magasba emelik, hogy megoszthassák majd az egész világgal" - fogalmazott a színházi világnap alkalmából írott üzenetében Michel Tremblay kanadai regény- és forgatókönyvíró, fordító.

E napon nyílt meg a Magyar Színházi Társaság és az Időkerék Kft. internetes portálja, melyet a magyar színházzal kapcsolatos információk tárházának szánnak: elérhető a www.szinhaz.hu címen. A terv szerint várhatóan április elsejétől az interneten is olvasható lesz a Zsöllye című új színházi folyóirat: www.zsollye.hu.

Az Új Nemzeti Kht. bejelentette: jövő év december 31-re megépül és akkorra át is adják az új Nemzeti Színházat, melynek a kivitelezésére, megépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot az Arcadom Építőipari Rt. nyerte. Árajánlata 2002-es árszinten, áfa nélkül 6,7 milliárd Ft (ebben nincsenek benne a színháztechnika és a belsőépítészeti rész költségei), mindez pénzügy-minisztériumi számítás szerint 1998-as árszinten 4,8 milliárd Ft.

Lev Dogyin orosz rendező kapja az idei európai színházi díjat, melyet hagyományosan a szicíliai Taormina városában adnak át, az új színházi valóság elnevezésű díjat a berlini Thomas Ostermeiernek ítélték.

Válság a Fesztiválzenekarnál A hétvégi zeneakadémiai hangversenyek után felfüggesztette zeneigazgatói és karmesteri tevékenységét a Budapesti Fesztiválzenekar élén Fischer Iván, ily módon tiltakozva az ellen, hogy a fővárossal való "folyamatos konfliktus lehetetlenné teszi a színvonalas munkát", és bejelentette: mindaddig nem lép fel Magyarországon, amíg a "minőségi kezdeményezések számára nem teremtődnek meg a feltételek". Bojkottja a zenekar külföldi fellépéseire nem vonatkozik. A helyzet elmérgesedéséért és a tárgyalások eredménytelenségéért mindkét fél a másikat okolja. A zenekar tagjainak többsége Demszky Gábor főpolgármesternek és a fővárosi képviselőknek írott levelében kiállt Fischer Iván mellett, és kérte, ne szüntessék meg a BFZ Alapítvány és a főváros 1992-es együttműködési szerződését.

Oscar Miután a Los Angeles-i Koreatown egyik szupermarketje mögött, a szemétben megtalálták az ellopott Oscar-díjak nagy részét, és őrizetbe vették a szobrocskákat szállító cég két alkalmazottját, különösebb probléma nélkül lezajlott a ceremónia. A várakozásnak megfelelően Az amerikai szépség a legfontosabb kategóriák közül megnyerte a legjobb film, a legjobb rendező (Sam Mendes), operatőr (Conrad Hall), férfi főszereplő (Kevin Spacey) és eredeti forgatókönyv (Alan Ball) díját. A legjobb női főszereplőnek Hillary Swank bizonyult (A fiúk nem sírnak), a legjobb mellékszereplők: a brit Michael Caine (Árvák hercege) és a képünkön látható Angelina Jolie (Girl, Interrupted). A Mátrix a legjobb hang, a legjobb kép- és hangeffektusok, valamint a legjobb vágás díját kapta, a legjobb filmzene John Corigliano keze alól került ki (The Red Violin), a legjobb filmdal pedig a Tarzanért dolgozó Phil Collinsé alól (Youll Be In My Heart). A legjobb külföldi film szintén a papírformának megfelelően a spanyol Pedro Almodóvar Mindent anyámról című munkája lett, életművéért a lengyel Andrzej Wajda kapott elismerést. A legjobb jelmezeket és maszkokat a brit Topsy-Turvy alkotói készítették, a legjobb egész estés dokumentumfilmnek az 1972-es müncheni olimpiai terrortámadásról szóló One Day In September bizonyult, a legjobb rövid dokumentumfilm a King Gimp, a legjobb animációs rövidfilm az orosz Alekszandr Petrov Az öreg halász és a tengere lett.

Magyarok Torinóban A Rémember zenekar, a Cinetrip csoport és Eperjes Ágnes képzőművész kapott meghívást Torinóba, az Európa Tanács által is patronált, április 7-től 21-ig tartó BIG Torino 2000 összművészeti fesztiválra, melynek díszvendége Kína lesz.Morze

A Goethe-díj idei kitüntetettjei között van Konrád György író és Georg Tabori drámaíró, rendező is, akik Daniel Libeskind amerikai építész, az új berlini Zsidó Múzeum tervezője, Sara Sayin török germanista, Nicholas Boyle angol germanista és Abdel Gaffar Mikavi egyiptomi filozófus és műfordító társaságában vehették át az elismerést Weimarban.

A Tilos Rádió kedvelői aláírásukkal szeretnék meggyőzni az ORTT tagjait, hogy a következő pályázati fordulóban támogassák a Tilos pályázatát. Az aláírásgyűjtő ívekkel esetenként a főváros forgalmasabb pontjain és egyes szórakozóhelyein lehet összefutni, folyamatosan pedig a www.tilos.hu címen.

Az audiotapétaként szolgáló zene, az úgynevezett Muzak betiltását jelentő törvényjavaslatot nyújtott be egy konzervatív brit képviselő: Robert Key szerint nemcsak a zenét értékelik le, ha ekként használják, hanem más zajártalmakhoz hasonlóan ez is káros az egészségre (növeli a vérnyomást és a koleszterinszintet). A törvényjavaslat kórházak nyilvános tereiben, orvosi rendelőkben, uszodákban, autóbusz- és vasúti pályaudvarokon és repülőtereken tiltaná be a háttérzenét, azonban nem tudni, mikor tűzik napirendre.

The Complete Miles Davis Featuring John Coltrane címmel jelenik meg áprilisban egy hat CD-ből álló doboz: a Columbia/Legacy kiadványa az ilyenkor szokásos alternatív verziókkal kiegészített három teljes, korábbi Columbia-albumot (Round About Midnight, Milestones, Kind of Blue), két 1958-as élő felvételt (Miles and Monk at Newport, Jazz at the Plaza) és interjúkat tartalmaz.

300 óra közösségi munkára ítélte az edinburghi bíróság Derek Longmuirt: a Bay City Rollers 48 éves dobosát gyermekpornográfia birtoklásáért ítélték el, és felfüggesztették beteggondozói állásából.

A Magyar Pulitzer-díjak idei nyertesei: Kő András (Magyar Nemzet), Nyerges András (Magyar Hírlap), Szalay Zoltán (fotó), Czigány György és Polgár Dénes (életműdíj), Hardy Mihály (televíziózás), a Rádiókabaré alkotógárdája, Révész Sándor (sajtótörténeti mű: az Egyetlen élet; Gimes Miklósról).

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?