Kulturális hírek

  • 1996. július 18.

Belpol

Reggae Mix Kénytelenek voltunk egyszerre két helyen helytállni, ugyanis hétfői lapzártánkkal egy időben zajlott a Petőfi Csarnokban az első magyarországi reggae-fesztivál, a Malibu kókuszlikőr nevén, a Bob Marleyt egykor kísérő Wailers, a Mighty Diamonds, Chaka Demus & Pliers, Pato Banton & The Reggae Revolution, Frankie Paul és Spanner Banner részvételével. Képünkön Pato Banton a nép között.Német filmes büszkeség Lelkes tudósításokban számolnak be a német lapok arról, hogy minden idők legjobb startját vette az amerikai mozikban Roland Emmerich német rendező hollywoodi filmje, az Independence Day: forgalmazásának első hetén 2881 amerikai moziban körülbelül 168 millió német márkának megfelelő jegybevételt produkált, megelőzve ezzel nemcsak a nyár két másik slágerét, az űrhajósos Mission Impossible-t és a tornádós Twistert, hanem az eddigi listavezetőt, Steven Spielberg kasszasikerét, a Jurassic Parkot is, amely az első héten csak 125 millió márkáig jutott 1993-ban.
A különleges effektusok tömkelegére építő sci-fit természetesen július 4-én, a film címében szereplő amerikai nemzeti ünnepen, a Függetlenség Napján mutatták be, ekkor is játszódik: a földönkívüliek épp ezt a napot szemelték ki a támadásra. Nemcsak a rendező, hanem az operatőr, Walter Lindenlaub is német, s a rendező testvére, Ute Emmerich is részt vett a munkában. A Tengeralattjárót rendező Wolfgang Petersen óta Roland Emmerich az első német, aki ekkorát tudott rúgni a labdába Hollywoodban; a müncheni filmiskolán végzett, 80-as években készített munkái (Das Arche Noah-Prinzip; Joey; Hollywood Monster; Moon 44) nyomán figyelt fel rá Mario Cassar, az Elemi ösztön producere, s bízott rá 1992 után több akciófilmet (Universal Soldier; Stargate), amelyek meghozták neki a 105 millió márkának megfelelő összegből forgatott Independence Day lehetőségét.

Cobain szektája The Church Of Kurt Cobain névvel szektát alapított a Nirvana két éve halott énekesének tizenkét "tanítványa" az Oregon állambeli Portlandben. Amerikában szokás az ilyesmi, létezik Elvis Presley és John Coltrane szellemében tevékenykedő szekta is.

Pistols: vasütés, míg meleg Alig egy hónapja, hogy pénzkereső turnén van az 1976 huszadik évfordulóján újra összeállt Sex Pistols, s a koncertekhez új lemezeket is kínálnak: először is dupla CD-n megjelent a Never Mind The Bollocks album a Spunk című, legendás, 1976-os kalózlemezzel párban, aztán jött a Pretty Vacant kislemez élő verziója, július végén pedig egy egészen friss koncertfelvétel következik, a zenekar idén június 23-i, londoni, Finsbury Park-i szereplésének dokumentuma, a Filthy Lucre Live. Itt egyébként az angol fociválogatott punkrajongó sztárja, Steven Pierce konferálta be a zenekart (ő állítólag meccsek előtt Sex Pistolst hallgat, hogy feltüzelje magát, meg is látszik rajta), 30 ezer néző előtt játszottak, többek között Iggy Pop, a Buzzcocks és a Stiff Little Fingers társaságában. A Pistols turnéjának amerikai szelete július 31-én kezdődik Denverben és egy hónappal később ér véget a kanadai Vancouverben.

Milarepa verzió: Beastie Boys Az 1985-ös Live Aid óta a legnagyobb jótékonysági koncertet rendezték júniusban, San Franciscóban, ahol az Adam Yauch (Beastie Boys) által szervezett Tibetan Freedom Festivalon százezren hallgatták a Beastie Boys, a Smashing Pumpkins, a Foo Fighters, a Sonic Youth, a Red Hot Chili Peppers, a De La Soul, a Rage Against The Machine, a Pavement, a Fugees, Beck és Yoko Ono zenéjét. A bevétel a részben Yauch által alapított Milarepa Fund számlájára ment: a tibeti buddhista szerzetesről elnevezett alap fő célja, hogy tudatosítsa a nagyvilággal Tibet, illetve általában a kínai emberi jogok elnyomását. Yauch szerint bojkottálni kell a Kínában gyártott termékeket, s el akarja érni, hogy a külföldi üzleti vállalkozások vonuljanak ki Kínából.

Agyopera Tod Machover amerikai zeneszerző kitalált valamit, megnyerte hozzá a Massachusetts Institute of Technology médialaboratóriumának egyik alapítója, a mesterséges intelligencia létrehozásán hosszú évek óta dolgozó Marvin Minsky segítségét, és megszületett az 50 perces Brain Opera (Agyopera) - pontosabban: megszületik. Aki meglátogatja a mű ottlapját (http://www.brainop.media.mit.edu), bővebbet is megtudhat az egészről, sőt, hozzá is teheti a maga agyműködésének termékét, erről (is) szól a több mint 4,5 millió dolláros projekt. Aki pedig július 23-án betér a manhattani Juilliard zeneiskola halljába, az ott közhasználatra kitett eszközökkel szintén belekomponálhat a készülő darabba. A kollektív ritmusok, dallamok és hangzások a hálózaton keresztül eljutnak a Lincoln Centerben berendezett agyközpontba, ahol Machover közreműködésével valahogy összerendeződvén elnyeri végső formáját a Brain Opera, s újra felkerül az Internetre. Bonyolult? Csak annyira, mint az agy működése.

Ravazd 2. "A személyes és intézményes visszarendeződés miatt az állam kultúrfinanszírozási rendszere átláthatatlan, korrupt és hatástalan" - jelenti ki, egyebek mellett, az egyéves fennállását a Bastille megrohamozásának napján munkával, tanácskozással ünneplő Ravazdi Kerekasztal (MaNcs, 1995. július 13. és 20.) ötödik kiáltványa, amelyet a párhuzamos (tehát immár nem alternatívnak nevezendő) kultúra területén dolgozó személyek szövetsége nevében az ügyvivő testület négy tagja, Bakács Tibor S., Balogh Tibor, Czabán György K. és Pálos György jegyez. A továbbiakban közösséget vállalnak a Thalia Színházat érintő fővárosi döntés nyomán tettlegességhez folyamodó színésszel ("Bubik István pofonjában a mi lendülő kezünk is benne volt"), elhatárolódnak a tévéelnökségre pályázó rendezőtől és támogatóitól ("Nem akarunk olyan országban élni, ahol Koltay Gábor televízióelnöki jelöltsége komolyan felmerülhet"), és fogadalmat tesznek a kulturális közélet megtisztítására ("A jövőben minden egyes vitatható döntést, kultúrbotrányt, összeférhetetlenséget és korrupciót nyilvánosság elé tárunk"). "Az elefántok lassan felejtenek" - zárul a kiáltvány.

Világzenei Vándorfesztivál Budapesten, a Petőfi Csarnokban, Diósgyőrben, a Kaláka Folkfesztivál keretében, a várban, Sopronban pedig a Kőfejtő Színházban vertek ideiglenes tanyát a kalandozó zenészek, Olaszországból az Ogan, Németországból a Hölderlin Express, Finnországból a képünkön látható Slobo Horo együttes, itthonról pedig a Barbaro és a Muzsikás, Sebestyén Mártával.

Kapolcs A néhány évvel ezelőtti, szimpla hétvégényi kezdethez képest gigantikus eseménnyé nőtt és egyúttal Kapolcsról a szomszédos községekre, Vigándpetendre, Taliándörögdre, Pulára és Monostorapátira is átterjedt Márta István megvalósult álma: a Művészetek Völgye ebben az évben június 29., vagyis már hetek óta nyitva tart, és ez így lesz egészen augusztus 19-ig. (Képünk egy taliándörögdi anzix; bővebb ajánlat a Snoblesse-ben.)

Díj Gothár Péter Hagyjállógva Vászka című alkotása nyerte a 31. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezőjének járó díját, a dokumentumfilmek között pedig Schiffer Pál műve, az Elektra, avagy bevezetés a kapitalizmus politikai gazdaságtanába kapta a zsűri különdíját. A fesztivál nagydíját Szergej Bodrov filmje (Kavkazsszkij plenyik), a zsűri díját Pedro Almodóvar műve (Titkom virága) nyerte.

Unabomber: az irodalmi kapcsolat Különös párhuzamra bukkantak az Unabomber-ügy (MaNcs, január 10. és április 11.) nyomozói az áprilisban letartóztatott gyanúsított, Theodore John Kaczynski és a Teodore Jozef Konrad Korzeniowski néven született Joseph Conrad között: a feltételezett Unabomberhez hasonlóan lengyel származású angol író 1907-es regénye, az anarchista bombarobbantásoktól zajos 1890-es évek Angliájában játszódó The Secret Agent (A titkos ügynök) egyik szereplője egy kitűnő képességű, ám őrült professzor, aki a tudományos karriert eldobva remeteéletet él, bombát készít, hogy felrobbantson egy obszervatóriumot. Kaczynski, aki a kaliforniai Berkeley egyetemén tanított matematikát, s egy elhagyatott kunyhóban kapták el, a családjának írott egyik levelében, 1984-ben megemlítette, hogy tucatszám olvassa újra Conrad regényeit - egyébként amikor Sacramentóban járt, többször is Conrad/Konrad néven jelentkezett be a szállodában. S még egy párhuzam: az Unabomber több levelét és bombáját is jelölte az FC betűkkel, ami nála a Freedom Club rövidítése volt, míg az említett regényben ugyane betűk a proletariátus jövőjére utaltak: Future of the Proletariat.

Magyarország ottlap Közeledik a tavaszi Ifabo alkalmával az Internet Galaxis kiállítást is szervező Erdély Dániel által meghirdetett pályázat beadási határideje, július 22. A jelenlegi Magyarország homepage "gazdája", Máray Tamás is részt vesz a Magyar Bálint művelődési miniszter tiszteletbeli elnökségével működő zsűriben, amely a beérkező munkák közül kiválasztja majd azt a "szép és jól működő" home-page-et, amely - a pályázati felhívás szerint - az Interneten "kulcsfontosságú szerepet tölthet be az ország kulturális, turisztikai és üzleti vonzerejének erősítésében." Bővebb információ a http://www.inf.bme.hu/internetgalaxis hálózati címen vagy az Adam Stúdiónál (Budapest, Madách Imre út 8.).

Új lemezek Hatévi tervezgetés és közös munka eredményeképp megjelent Tim Booth (a James együttes énekese) és Angelo Badalamenti (többek között a Twin Peaks zeneszerzője) közös albuma, a Booth And The Bad Angel, amelyen producerként közreműködött Tim Simenon (Bomb The Bass), gitáron pedig Bernard Butler (a Suede egykori tagja).

A Deal nővérek egyike, Kelly kilépett a Breedersből - bár a nyilatkozatok szerint bármikor újra játszhat a zenekarban, ha úgy tartja kedve -, és Kelley Deal 6000 néven saját együttest alapított három hímnemű zenésszel. Most jelenik meg első nagylemezük, a Go To The Sugar Altar.

Szeptember közepén várható PJ Harvey és John Parish első közös albuma, a Dance Hall At Louse Point.

Két AIDS-produkció: Angliában Matt Sargent, a Sham 69 hét éve HIV-fertőzöttként élő basszusgitárosa Sex, Drugs And HIV címen állított össze egy albumot, rajta, többek között, a Jam és a Pretenders, az óceán túlpartján pedig America Is Dying Slowly címmel jelent meg egy gyűjteményes hip-hop-lemez, mások mellett a De La Soul, a Wu-Tang Clan és Coolio zenéjével.

Cyberia

Domain-kereskedelem Jerry Sumpton kanadai üzletember mintegy 6500 domain-nevet vásárolt meg az edu, com, gov, org, illetve net domain-neveket regisztráló amerikai szervezettől, az InterNIC-től, darabját száz dollárért, hogy el-, illetve bérbe adja ezeket, természetesen pénzért. Létre is hozta e célra saját MailBankját, ahol évi 5 dollárért lehet bérelni személyre szabott e-mail-címeket. Az Electronic Frontier Foundation aktivistái szerint a vállalkozót az esetleg máshol már bejegyzett cégnevek miatt perek fenyegethetik.

Választási kampány a hálózaton Amerikai szakértők szerint a hálózat hamarosan új elemmel bővíti majd a választási kampányokat: előbb-utóbb egyre több politikus fogja a szokásos kézrázogatós-vigyorgós kampányolást kiegészíteni a programjáról szóló valóságos információk közlésével, a szavazópolgárokkal való közvetlen eszmecserével - a hálózaton keresztül. Az első fecske e téren Mike Robinson demokrata párti képviselő, aki önálló kiadványt nyitott, hogy jobban tudjon kommunikálni potenciális választóival. Meg lehet nézni: http://www.mikerobinson.com/congress.

Olimpia az Interneten Az atlantai olimpia hivatalos hálózati területét (http://www.atlanta.olympic.org) készítő IBM napi tízmillió "találattal" - mondjuk, olvasóval - számol, a szerver már a játékok kezdete előtt naponta 300 ezer érdeklődőt szolgál ki. A Yahoo indexe egyébként 105 olimpiai kiadványról tud, az Excite keresőszerver 121-ről; szakértők szerint komoly hálózati dugókat okozhat az eseményt övező globális érdeklődés.

Internet vakoknak A vakok Internet-hozzáférésén dolgozik a CompuServe és a Henter-Joyce. A CompuServe szerint egyre több vak és gyengén látó használja a hálózatot, s nekik nagy segítséget jelenthet a Henter-Joyce Windows-alapú, Jaws elnevezésű programja, amely megérti a szóban elhangzó parancsokat, és hangszintetizátorral a grafikus menük hangzó megfelelőjét produkálja. A hálózaton navigálva a program felolvassa a megnyitott dokumentumokat, együttműködik a hálózati böngésző, a levelező, szövegszerkesztő vagy más típusú programokkal. A teljes Jaws program ára 795 dollár, a CompuServe szolgáltatására optimalizált változaté 495.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?