Kulturális hírek

  • 1996. szeptember 5.

Belpol

Tököli graffiti Immár második alkalommal kínálta fel kerítését a graffiti-festők kényének-kedvének a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete: a Budalakk ÉTA Festékgyártó Kft. 1600 flakonjának jóvoltából adódó lehetőséggel vagy kilencvenen éltek, köztük négy francia, Dijonból, és két elítélt, helyből, akiknek sokat segítettek a munkában a szabadok.
Anyagilag támogatta az eseményt a miniszterelnökség ifjúsági ügyekkel foglalkozó hivatala és a művelődési minisztérium ifjúsági osztálya, a verseny pénzdíját a Dunakenyér Sütőipari Kft. állta, a legjobbnak a miskolci Lukács Tamás bizonyult, a tavalyi első, a budapesti Hoes Endre második lett. Mint Frank Tibor, az intézmény igazgatója a Narancsnak elmondta, még legalább másfél kilométer üres felület van a falon, lesz hová festeni jövőre is.

Snoop: peren kívül Snoop Doggy Dogg peren kívül megegyezett Philip Woldemariam családjával, amely polgári pert indított a rapper ellen - a család 25 millió dollárt követelt; az egyezség részleteit bizalmasan kezelik. Snoop Doggy Doggot egyébként a bíróság februárban felmentette Woldemariam 1993-ban történt meggyilkolásának vádja alól.

R.E.M.: szerződés Öt nagylemezre és 80 millió dollárra szóló szerződést kötött a Warner Brothersszel az R.E.M. (Az amerikai zenekar legújabb albumáról szóló kritika a 27. oldalon.)

Lenin: Csepelről Nagytéténybe A Fővárosi Közgyűlés hozzájárult, hogy a nagytétényi Szobormúzeumba kerüljön az ismeretlen szovjet kéz alkotta Lenin-szobor, amely a rendszerváltásig a csepeli vasmű bejárata előtt állt, azóta az utódcég egyik pincéjében feküdt.

Ismeretlen Eliot-versek T. S. Eliot eddig ismeretlen költeményeit jelenteti meg szeptemberben a Faber and Faber kiadó (amelynek valaha igazgatója is volt az 1948-ban Nobel-díjat kapott író): a verseket tartalmazó jegyzetfüzetet 1922-ben, néhány hónappal legismertebb műve, az Átokföldje megjelenése előtt 140 dollárért eladta New York-i protektorának, John Quinn ügyvédnek azzal, hogy ezeket "sosem kéne kinyomtatni". A jegyzettömbnek sokáig nyoma veszett, 1968-ban, három évvel Eliot halála után került elő a New York-i Public Library egyik gyűjteményéből. A kiadó közlése szerint Eliot özvegye, Valerie hozzájárult a művek publikálásához, ami feltehetőleg nemcsak azért fogja felkavarni az irodalmi közvéleményt, mert akadnak köztük trágár versek is, hanem némelyikük feketéket érintő, rasszista színezetű megjegyzései miatt is.

Szuperkoncert-elszámolás Egy hónap telt el José Carreras, Placido Domingo, Diana Ross és Rost Andrea népstadionbeli fellépése óta, de lapzártánkig nem érkezett meg az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumba a Szuperkoncert tételes elszámolása: a szervező Ostermann Formula 1 Kft. 160 millió forint, nyereségből visszafizetendő kölcsönt kapott az IKM-hez tartozó keretekből (MaNcs, július 18.). A turizmus-főosztályt vezető Székely György a Narancsnak elmondta, néhány kiemelkedően nagy összeggel támogatott rendezvény - így a Szuperkoncert és az IKM-től, kormányhatározat alapján 100 millió forintot húzó Formula 1. autóverseny - esetében, "a biztonság kedvéért", a tételes elszámoláson kívül revizori vizsgálatot is elrendeltek, aminek eredménye szeptember végére várható.

Borges utca Halála után tíz évvel utcát neveztek el Jorge Luis Borgesről Buenos Airesben, a Palermo nevű városrészben, ahol az író egykor lakott.

Könyves tüntetés: lesz A múlt héten még úgy tűnt, elkerülhető a könyvkiadók szeptember 6-i tüntetése az ÁPV Rt. székháza előtt, de mivel a múlt pénteki tárgyaláson a privatizációs ügynökség nem vállalta, hogy kezesként kifizeti a kiadóknak a felszámolás alatt lévő Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalat 1992 óta fennálló 203 millió forint tartozását plusz az azóta felgyülemlett 350 millió forint kamatot (aminek 20 százalékát a kiadók hajlandók lettek volna elengedni), az érintett 56 kiadó kénytelen ehhez az eszközhöz folyamodni - tájékoztatta a Narancsot a kiadók követelését előterjesztő Lantos Kálmánné (General Press), aki szerint az ÁPV Rt. emberei "szemrebbenés nélkül hazudtak", amikor például az ügyben közvetítői szerepet vállaló Magyar Bálintnak "eltagadták", hogy az érintett kiadók már idén május 9-én bejelentették az ÁPV Rt.-nek igényüket, vagy amikor a privatizációs ügynökséget felügyelő Suchman Tamás tavaly év végéig ígérte az ügy rendezését. A tüntetés szervezője elképesztőnek tartja, hogy az ÁPV Rt. egyik "ellenajánlata" arról szólt, hogy a kiadók szervezzék meg a Művelt Nép többi száz hitelezőjét is (amelyek többsége amúgy az ÁPV Rt. tulajdonában van), a másik pedig csupán a tőketartozás kifizetéséről szólt, a kamatokéról nem.

Magyar filmek Kanadában Elek Judit és Gothár Péter filmjeit (Mondani a mondhatatlant - Elie Wiesel üzenete, illetve Hagyjállógva Vászka) meghívták a szeptember 2-án véget ért montreali és a szeptember 5-14. közötti torontói nemzetközi filmfesztiválra; Montrealban egyébként még három magyar mű (Mészáros Márta: A hetedik szoba, Sólyom András: Érzékek iskolája, Szabó Ildikó: Csajok) is szerepelt. Montrealban nem a versenyprogramban vettek részt a filmek, Torontóban pedig egyáltalán nincs verseny.

aaaHIV-ellenálló mutáns gének Egy belga és egy amerikai kutatócsoport egymástól függetlenül arra a megállapításra jutott, hogy a nyugati féltekén élő emberek körülbelül egy százalékának szervezetében mutáns formában létezik a CKR-5 nevű gén, amely az AIDS-t okozó HIV-vírus ellen megvédi azokat is, akik egyébként semmilyen módon nem védekeznek a fertőzés ellen. Eddig sem afrikaiakban, sem japánokban nem fedezték fel a mutáns gént, amelynek vizsgálata talán közelebb vihet a betegség gyógymódjának megtalálásához.

Rodney King: 90 nap A 31 éves fekete fiatalembert (1992-ben a Los Angeles-i zavargások amiatt törtek ki, hogy az őt agyba-főbe verő rendőröket felmentette a bíróság), egyelőre nem jogerősen, 90 napra ítélték, mert egy családi perpatvar során autójával feldöntötte a feleségét. King egyébként próbaidőn van szabadlábon, legutóbb ittas vezetésért ítélték el.

Michael Jackson: turné előtt 130 ezer nézőt várnak Prágába, Michael Jackson HIStory című turnéjának szeptember 7-i nyitókoncertjére, melynek szervezői a Letna Parkban, Sztálin egykori szobra helyén, egy hatalmas Jackson-emlékművet készülnek felállítani. Egy héttel Michael Jackson szeptember 10-i, budapesti koncertje előtt a szervező Ostermann Formula 1 Kft. egyik tulajdonosa, Frank Tamás mindössze annyit volt hajlandó a Narancs kérdésére elárulni, hogy a jegyek "jól" fogynak a Népstadionba. A turné néhány más állomásán problémák jelentkeztek: a szeptember 27-i, casablancai show-t például a helyi hatóságok egyszerűen nem engedélyezték (állítólag megriasztotta őket százezer fiatal együtt szórakozásának kilátása), a szöuli koncert sikerét pedig veszélyezteti, hogy a legnagyobb koreai jegyügynökségek Jackson évekkel ezelőtti gyermekmolesztálási ügye miatt - keresztény és polgárjogi szervezetek nyomására - nem árusítanak jegyet október 10-i és 13-i fellépésére.

Szövött himnuszok Nyolc művész - Hauser Beáta, Hegyi Ibolya, Kecskés Ágnes, Nagy Judit, Pápai Lívia, Péreli Zsuzsa, Polgár Rózsa és Solti Gizella - állította ki Kölcsey Himnusza ihlette gobelinjeit a fenti címmel a Budai Várban, az ez alkalommal valamennyire rendbe szedett, de továbbra is helyreállításra váró Sándor Palotában. Megtekinthető augusztus 30-ig.

Bachman Velencében Szeptember 12-én, a 6. Nemzetközi Velencei Építészeti Biennálé keretében, a Giardini di Castellóban lévő Magyar Pavilonban nyílik meg Bachman Gábor A semmi építészete című kiállítása. A látogatót a századfordulós pavilon helyén fából készült, vörösre és fehérre festett "díszlet" fogadja majd (a pavilon ideiglenes burkát a Biennálé zárása, november 17. után elbontják). Belül, A semmi építészete 2x2x4 méteres fémmodellje mellett a falon olajfestmények és komputerrajzok, videóprojektoron Bódy Gábor 1976-os Pszichokozmoszok című filmje, Rajk László építészeti CD-ROM-ja, valamint Fehér László Bachmanról készült festménye lesz látható, Kocsis Zoltán e célra komponált zenéje pedig hallható. Lapzártakor még nem volt végleges, megépül-e a magyar és osztrák pavilont összekötő, másfél méter magas, tíz méter hosszú híd. A projekt költségvetéséből 25 millió forintot a művelődési tárca állt, szolgáltatásokat, illetve készpénzt adó szponzorok ennek körülbelül két és félszeresével járultak hozzá a munkához, amely a biennálé nemzeti biztosa, Beke László szavaival "sajátos, Magyarországról kiinduló, de nemzetközi nyelven történő megközelítéssel próbálja a világot értelmezni".

Cyberia

Win 95: 40 millió Épp egy éve, tavaly augusztus 24-én, soha nem látott médiakampánnyal indították útnak a Microsoft Windows 95 nevű operációs rendszerét. Akkor azt jósolták, hogy 1995 végéig világszerte 30 millióan veszik meg a programcsomagot; a legfrissebb adatok szerint a vásárlók száma most, egy év elteltével "csak" körülbelül 40 milliónál tart (elemzők szerint a vállalatok voltak a vártnál tartózkodóbbak). A Narancs kérdésére a cég magyarországi leányvállalata nem szolgálhatott részletekkel az itteni eladásokról.

Kampány ´96 Két cím, az amerikai elnökválasztási kampány közvetlen élvezetéhez: Clinton-Gore: http://www.cg96.com. Dole-Kemp: http://www.dole96.com.

Ketchup-ügy: adatkiadás Az iNteRNeTTo értesülése szerint a magyar Internet-szolgáltatók többsége (Datanet, Elender, Eunet, YSYS) a megyei ügyészi ellenjegyzéssel nyomatékosított rendőrségi kérésnek eleget téve kiadta előfizetői nevét az esztergomi ketchupdobozos robbantási ügyben nyomozóknak, kivéve a MatávNetet, amely jogerős bírói végzés nélkül nem volt erre hajlandó. A rendőrség azért kérte az adatot, mert felmerült a gyanú, hogy a tettes a hálózatról szerezte a bomba készítéséhez szükséges ismereteket. (Lásd még: Snoblesse.)

Internetet az iskolákba Tanévnyitó beszédében Magyar Bálint művelődési miniszter bejelentette: célul tűzték ki, hogy a következő tanév végére valamennyi hazai középiskola, 2000-re pedig minden oktatási intézmény bekapcsolódjon az Internetbe.

Az iNteRNeTTo értesülése szerint az Internet-szolgáltatásba kezdett Monor Telefontársaság Rt. a térség húsz iskolájának biztosít korlátlan Internet-hozzáférési lehetőséget.

Anarchisták hálójában Ezentúl a World Wide Weben is elérhető az anarchizmus baloldali irányvonalához kötődő Budapesti Autonóm Társulás: http://freeside.elte.hu/"drifter/bat/. Anarcho-kapitalista szervezet nálunk még nincs, az ehhez közel álló USA-beli libertariánus világszervezet, az ISIL viszont elérhető itt: http://www.isil.org.

Népszavazás a Neten? A svájci kormány elutasította az ottani online közösség javaslatát az országban nagy hagyománnyal rendelkező népszavazások Interneten történő lebonyolítására, mondván, a hálózat nem eléggé biztonságos e célra, a szavazás könnyen meghamisíthatóvá válna.

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.