Lakásépítési támogatás: Teljes felépülés

szerző
- kerényi -
publikálva
1996/36. (09. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A hétköznapi nyelvérzék az élet nagy, ritkán adódó lehetőségeit dupla tárgyraggal tiszteli meg: amikor még egy órát kellett sorban állni érte, banántot kértünk a zöldségesnél; adutot játszunk ki a győzelem kapujában, és itt van nyelvünk legújabb gyöngyszeme: szocpoltból épül a házunk.

A hétköznapi nyelvérzék az élet nagy, ritkán adódó lehetőségeit dupla tárgyraggal tiszteli meg: amikor még egy órát kellett sorban állni érte, banántot kértünk a zöldségesnél; adutot játszunk ki a győzelem kapujában, és itt van nyelvünk legújabb gyöngyszeme: szocpoltból épül a házunk.

Az új lakás építéséhez nyújtott támogatás 1994 őszén ugrott csábító magasságokba (és kapta meg a dupla tárgyragot): egy gyerek után kétszázezer forint jár, két gyerek után már egymillió-kétszázezer, három esetén kétmillió-kettőszázezer, s minden további gyermek újabb kétszázezret ér. Ha a demográfiai mutatók jelentős javulásáról még nem is, de a lakásépítési kedv megnövekedtéről már árulkodnak a statisztikák: 1995-ben huszonötezer lakástulajdonos kapott lakhatási engedélyt, majdnem húsz százalékkal több, mint 1994-ben. 32 ezer igénylő lakásépítési támogatására tavaly 36 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés. A támogatást kérőnek 35 százaléknyi önerőt kell födémig felépített ház formájában bemutatni ahhoz, hogy megkaphassa a támogatás első részletét. Ezt az "önerőt" hitelezi meg aztán a vállalkozó, hiszen a szocpol nemcsak a sokszor elviselhetetlen lakásokban nyomorgók számára jelenti a nagy lehetőséget. A vállalkozók is hasonlóképpen éreznek: meghitelezik a 35 százalékot, aztán igyekeznek úgy gazdálkodni, hogy a hétszázezren túl is foghassanak valamit a három gyerek utáni 2,2 millióból.

Nyár elején aztán megszaporodtak a sajtóban a lakhatási engedély kiadása után lebontott és új szocpol igényléséhez felhasznált fantomházakról szóló tudósítások. Várható volt, hogy a Pénzügyminisztérium szigorítani fog. Augusztus elején életbe is léptek a módosítások, de a pessszimista jóslatok nem jöttek be: az összeg nem csökkent, hanem ötéves elidegenítési és bontási tilalom alá kerültek a szocpolból épített lakások. Indokolt esetben (például válás esetén) eladható a lakás, de a pénzt csak lakásszerzésre lehet fordítani.

Hiába igyekeztünk gádzsókat is találni, a Tisza menti faluban, ahol a Nagycsaládosok Országos Egyesületének izmos tagszervezete működik (hatvan család), mindössze két magyar család építkezett szocpolból, ráadásul ők is éppen a Balatonon voltak. (Ebben a faluban történetesen nem élnek cigányok, egy család volt csak, "de megoldottuk a gondjukat, már nem laknak itt", mondja a polgármester. Nem is faggatózunk tovább.)

"Itt vagyok hat gyerekkel"

A recski cigánysoron Danyi Sándor fog a szocpolból felépíteni nyolc házat, ahová a szerencsések - négyen közülük nem cigányok - költözhetnek majd. Egyelőre telekgondok vannak, de a helyiek egy tarnabodi tizenöt lakásos házsort emlegetnek referenciaként.

Tarnabodon rögtön az ellenzéket sikerül megtalálnunk: ott ülnek a házuk (a régi) előtt jó sokan, és panaszkodnak. Félkész házakat ad át, mondják Danyira, nem fizet kötbért, holott májusban lejárt az átadás határideje. Később kiderül, hogy nem írtak alá semmilyen határidős papírt, feltehetően szerettek volna valami készpénzt is kapni, azért ilyen haragosak. A kifizetések idején ugyanis a vállalkozó ott várja őket az OTP előtt, nehogy elkalandozzanak a kapott százezrekkel.

A mintaházak

szépek, van felső szint, 106 négyzetméter, sehol egy repedés vagy szúette fa, ránézésre minden rendben. A tizenöt lakás felét már lakják, van, aki szebben rendezkedett be, van, aki szolidabban, de senki sem morog. A padlólap, a tapéta, a mázolás, az amerikai bárpult már egyedi igények szerint készül, saját pénzből. Az egyik lakás tulajdonosa tolókocsival közlekedik, s a kőművesek már másodszor igyekeznek a felhajtó dőlésszögét megfelelőbbre alakítani.

A helyi cigányok jótevőjével hatra beszéltünk meg találkozót tarnaörsi lakásába, de ötkor begördül Tarnabodra a kocsi Danyi Sándor vállalkozóval és mérnökével, Molnár Tiborral. Danyi fiatal, huszonkilenc éves ember, kőművesként kezdte. "Már a szakmunkásképzőben kicsit több ragadt rám, aztán a katonaságnál kiemeltek, kantinos lettem." Büszkén mondja, hogy már az első kocsiját hitelből vette, de nem kávézik, nem dohányzik, üzletei, "lerakatai" vannak, öt budapesti építkezésen alvállalkozó. "Tavaly már hajnali négykor csörgött az óra, és este tíz előtt nem voltam otthon. Idén a feleségem viszont nem engedi, hogy hét előtt jöjjön hozzám valaki."

Szocpol sztorik

A lakásépítési támogatás (1994 előtti nevén szociálpolitikai - szocpol - kedvezmény) létezett korábban is, de a két évvel ezelőtti kiadós támogatásemelés nyomán születtek igazán a nagy tervek, ekkor haraptak rá a vállalkozók erre a bizniszre. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat már egy közhasznú társaságot is létrehozott lakásépítési programja menedzselésére, Danyi Sándor (és még jó pár vállalkozó országszerte) is ezután kezdett nagyban építeni szocpolból készülő házakat. Szocpolt áruló apróhirdetések jelentek meg a lapokban, praktikák születtek, aztán történetek születtek praktikákról (vagy fordítva), majd idén augusztusban módosították a lakáscélú támogatásokról szóló rendeletet. A változtatások nem különösebben érintik Danyi Sándor építkezéseit, ő nem a sajtóban megjelenített "ma felépítem, másnap lebontom" típusú vállalkozó.

Danyi száz-százötven embert foglalkoztat, Tarnabod mellett nemrég Kiskörén indított újabb sorházépítést. "A sorház olyan, mint a második gyerek, aki elfér ott, ahol már egy van": egyszer kell csak felvonulni a gépekkel, "lehet fogni a pénzen valamit". Danyi Sándor korábban szólóban épített házakkal dolgozott, a tarnabodi a "mintatelepe". Kiskörei házait már földszintesre tervezi, "a tetőtérbeépítés jócskán megdobja a költségeket", mondja, "nem annyira anyagban, hanem munkaidőben". Õ másként módosított volna a jogszabályokon, "kértük az OTP segítségét is, hogy ne az építtető kapja meg a pénzt", bár hozzáteszi, itt, Tarnabodon még nem volt abból probléma, hogy a megrendelő a felvett pénzt elköltötte volna. A biztonság kedvéért azért az OTP előtt várja ügyfeleit, legalábbis néhányukat. "Mi írjuk meg a kérelmeiket, teljesen ki vannak szolgálva."

Az is növeli üzlete kockázatát, hogy az OTP a korábbi tartozások fejében levehet az összegből. Danyi egyik kiskörei megrendelőjétől például hetvenezer forintot tartottak vissza. "Utánanézünk, megpróbálunk információkat szerezni arról, milyen tartozásai lehetnek korábbról. Lehet, hogy az építtető felvette régebben a szocpolt, és erre aztán az építő fázik rá."

A nehéz megélhetés miatt nagy a kísértés az építő és a lakástulajdonos oldalán egyaránt; az, hogy a romák megint CS, vagyis csökkentett értékű házakra cserélik putrijaikat, ahogy tették ezt a hetvenes-nyolcvanas években, amikor az alacsony komfortfokozatú, sokszor gyengén megépült házak (ahonnan ma a szocpolba menekülnek) felépültek. A kétmillió forint a jogszabályban limitált lakásméret és az építőanyagárak mellett nem engedi meg a cizellálást, a vállalkozó pedig valami hasznot is remél. Danyi Sándor szerint jó, ha nullszaldós lesz a tarnabodi házsorral, de ő akkor sem bontott anyagból építkezik, ahogy teszi ezt állítólag néhány más vállalkozó. Ha nincs is rajta haszna, de foglalkoztat jó pár embert, egyik építkezéséből pörgeti a másikat: rosszul nem jár, és ezt ő sem állítja.

Be a szervezetbe

Az önkormányzatok néhol segítőkészek, ingyen- vagy olcsó telket adnak az embereknek, máshol visszafogottabbak; attól függ, milyenek az építő-vállalkozó kapcsolatai. Recsken például kisebbségi önkormányzat lesz az építkezés lebonyolítója, máshol roma szervezet, egy harmadik helyen építési vállalkozó.

Támadás ellen legjobb fegyver a védekezés, fogalmazza meg politikai krédóját egy nevének elhallgatását kérő adatközlőnk. A nehézségek ellenére ("a képviselőket befolyásolta a szocpol-botrány ügye") a városában tervezett lakásépítési láncolat, úgy tűnik, elindult. Az általa vezetett cigányszervezet egy alapítvány segítségével mutatja be a 35 százalékot, épül már az első ház, az arra kapott első egység (körülbelül nyolcszázezer forint) szocpolból nemsokára elkezdik a következő alapjait ásni, aztán így tovább. Reményei szerint a k.-i romák egy része hamarosan új lakásba költözhet.

K.-n egy háromgyerekes asszony háza épül elsőként. A nyílászárók már a helyükön vannak, az OTP éppen az első részletre készül. A szervezetvezető kivitt a következő szerencséshez is (ők tizenöten laknak két szobát, állítólag volt idő, amikor a fürdőkádban is aludt valaki). Idegesek, nagyon várják már, hogy a háromgyerekes asszony megkapja az első részletet, hiszen utána az ő házuk következik. A hatodik gyerek, ha nem is saját, de a mostaninál ritkábban lakott szobába születik már, remélik.

- kerényi -

Az Edison Media Sales egy fiatal és dinamikus médiaképviselő vállalat. Tevékenységi köre a reklám, a marketing és az értékesítés területére terjed ki.

Munkatársakat keresünk az alábbi munkakörbe:

1) Médiareferens

Lehetőség szerint a reklám területén szerzett tapasztalattal rendelkező, nyelvet beszélő, motivált és agilis, legalább 21 éves jelentkezőket várunk. Sajtóban, rádióban vagy televíziónál dolgozók előnyben.

Jelentkezni lehet az alábbi telefonszámokon: 302-5126, 153-0745

szerző
- kerényi -
publikálva
1996/36. (09. 05.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra