Kulturális hírek

  • 1997. május 15.

Belpol

Spaceheads A Vox Caféban lépett fel a Szigetről már ismerős angol trombita-dob duó, a Spaceheads.Kiállításra, külföldre Padova, Palazzo Zabarella: Utrillo (jún. 1-jéig); Párizs, Centre Pompidou: Made in France 1947-1997 (szept.
29-ig); Grand Palais: Angkor, az ezeréves khmer művészet (máj. 26-ig), Párizs-Brüsszel 1848- 1914 (júl. 14-ig); Louvre: A sevres-i porcelánmanufaktúra 1740-1793 (jún. 23-ig); Musée des Arts d´Afrique et d´Océanie: Nigéria művészete (aug. 18-ig); Musée d´Art Moderne: A 30-as évek Európában 1929-1939 (máj. 25-ig); Musée d´Orsay: Théophile Gautier (máj. 18-ig), Emile Verhaeren belga műkritikus munkássága a századforduló avantgárdja védelmében (júl. 14-ig); Pavillon des Arts: A szürrealizmus és a szerelem (jún. 18-ig)

Rotterdam, Kunsthal: Mondrian művészete 1920-ig (jún. 8-ig)

Stuttgart, Linden-Museum: Japán festészet (jún. 1-jéig)

Szentpétervár, Orosz Múzeum: A vörös az orosz festészetben (júl. 15-ig)

Torino, Castello di Rivoli: Színházi munkák Picassótól Enzo Cucchiig (máj. 25-ig), Andy Warhol (máj. 30-ig)

Velence, Palazzo Grassi: Flamand és holland festészet (júl. 3-ig); Scuola Sant´Apollonia: Salvador Dalí (máj. 30-ig); Peggy Guggenheim Museum: George Grosz (máj. 18-ig)

Washington, National Gallery of Art: Alexander Calder (máj. 25-ig), Picasso 1892- 1906 közötti munkássága (júl. 27-ig)

(A-tól P-ig az elmúlt két héten.)

MS Mester: még egy hét A szlovák egyházi illetékesek, a szlovák kulturális miniszter elutasító álláspontjára - és a hontszentantali plébániatemplomban őrzött kép épségének védelmére - hivatkozva nem járultak hozzá a Jézus születése Budapestre szállításához, az MS Mester egykori szárnyasoltárának képeit bemutató kiállítás tehát e nélkül zárul hamarosan: nem lehetett olyan teljes, mint amilyennek rendezői szerették volna. A Lille-ből kölcsönzött táblaképet már visszaszállították Franciaországba, a négy esztergomi passiójelenet és a restaurált Vizitáció azonban még május 25-ig megtekinthető - utóbbi, némi szünet után kerül új, állandó helyére a Nemzeti Galériában.

Diákszínjátszó Találkozó Most kaptuk meg az április 25-27. közötti Országos Diákszínjátszó Találkozó veszprémi döntőjének eredményeit: a zsűri az első díjat a budapesti Panboro Mozgásszínházi Társulatnak ítélte a Tavaszi áldozat című előadásért, amelyet Uray Péter rendezett, a második helyen a HMG-Andaxinház Utasellátó című produkciója végzett Zsalakovics Anikó rendezésében. A harmadik díjat megosztva nyerte a Vajda Drámakör (Brecht: Jó embert keresünk, rendező: Helyeiné Kiss Katalin) és a Vörösmarty Mihály Gimnázium 3. d osztálya (Márquez: Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája, rendező: Vidovszky György), a közönség díja ugyane középiskola ex-4. d-je vitte el (Tennessee Williams: Ez a ház bontásra vár, szintén Vidovszky-rendezés), különdíjban részesült a dombóvári Galéria Csoport, a pécsi Janus Egyetemi Színpad és a Pesti Barnabás Szakközépiskola 3. d osztálya.

Cannes és a mieink Lapzártakor még tart a jubileumi, 50. filmfesztivál, a verseny végeredményéről csak a jövő héten számolhatunk be, de azért félidőben is akad miről. A nyitó ceremónia résztvevői megemlékeztek az egy nappal korábban elhunyt Marco Ferreriről. Ingmar Bergman, önkéntes távollétében, életművéért megkapta a Pálmák Pálmáját. A kínai filmpolitika még a fesztivál nyitánya előtt jelezte, él: nem engedték vetíteni Zhang Yimou filmjét, egy másik rendező, Zhang Yuan, akinek új filmje szintén meghívást kapott, útlevele bevonása miatt nem utazhatott Franciaországba.

Ami a magyar részvételt illeti, szerkesztőségünk lapzártakor kapott egy faxot Cannes-ból, melynek feladója, Sugár Judit - nyílt levél formájában - amiatt tiltakozik, hogy Kézdi-Kovács Zsolt, a magyar filmek külföldi megismertetésére hivatott Filmunió vezetője kitiltotta őt és cégét, az S-media 2000-t a magyar standról. Az utóbbi évek terméséből e cég foglalkozik többek között a Szeressük egymást, gyerekek!, a Csajok, a Sztracsatella, a Szamba, a Franciska vasárnapjai, a Csinibaba, a Szökés, a Mindenki fél a törpétől, a Derengő és a Retúr külföldi forgalmazásával. "Nem hiszem, hogy elfogadható magyarázata lenne arra, miért van az, hogy ha valaki az új magyar filmeket szeretné megvásárolni, miért nem találja meg képviselőjét azon a standon, mely a magyar filmeket hirdeti" - írja, egyebek mellett. (Kézdi-Kovács Zsolt véleményét megpróbáljuk a jövő héten szervírozni.)

II. Rudolf és Prága A nyár, egész pontosan a május 30. és szeptember 7. közötti időszak II. Rudolf jegyében telik, aki uralkodása idején, a 16-17. század fordulóján Közép-Európa kulturális és szellemi központjává fejlesztette a cseh fővárost. A korszak művészetét és kultúráját bemutató, hasonló tematikájú, 1988-as esseni, majd bécsi kiállítást - melyet negyedmillióan tekintettek meg a Kunsthistorisches Museumban - most követi a helyszíni, "bővített" kiadás: a Hradzsin különböző épületeiben és a Wallenstein-palotában láthatók a császári udvart, illetve a székvárost bemutató kiállítások, melyek anyagát a cseh múzeumokon kívül 18 ország több mint száz intézménye bocsátotta rendelkezésre, legtöbbjüket a bécsi Kunsthistorisches Museum. (Minden hónap első hétfőjén gyermekeknek, rokkantaknak és nyugdíjasoknak ingyenes a belépés.)

Díj, díj, díj A brit Jayne Parker Crystal Aquarium című alkotása nyerte a 43. Nemzetközi Rövidfilmfesztivál nagydíját és az ezzel járó tízezer márkát Oberhausenben. Az 5-5 ezer márkás fődíjakat megosztva kapta az amerikai Jennifer Reeves (Chronicle - Krónika) és az orosz Alekszander Szokurov (Hubert Robert - Egy boldog élet).

H. C. Artmann osztrák írónak ítélték az egyik legtekintélyesebb német irodalmi elismerést, a Büchner-díjat. Műfordításaiért, a német kultúra külföldi terjesztéséért Kertész Imrének ítélték a Friedrich Gundolf-díjat.

20 év Jam A punkból kinőtt egyik legnépszerűbb angol zenekar, a Jam első kislemeze, az In The City megjelenésének 20. évfordulója alkalmából ünnepségsorozatba kezdett a Polydor: májusban egy öt CD-t tartalmazó dobozzal indítanak Direction, Reaction, Creation címmel, amely négy CD-n tartalmazza a Jam összes megjelent számát, az ötödiken eddig publikálatlan és kihagyott felvételeket. Júniusban következnek a feljavított hangminőségű, eredeti albumok külön-külön, augusztusban pedig egy Jam-feldolgozásalbum, rajta többek között Prodigy, Beastie Boys, Primal Scream, Dodgy, Reef, Ocean Colour Scene, Everything But The Girl, esetleg Noel Gallagher az Oasisból.

Gyász 73 éves korában elhunyt Kibédi Ervin, a Vidám Színpad komikusa, a magyar kabaré egyik legnépszerűbb, legkarakteresebb alakja. Operaénekesnek készült, de a kacagtató műfajnál kötött ki. Negyven éven át játszott a Vidám Színpadon, számtalan televíziós és filmszerepet alakított, verseket írt, sőt két könyvet is (Kibédi-variációk, Beszélgetések a papagájjal).

Hosszan tartó súlyos betegségben elhunyt Takács Mária, a Magyar Televízió főmunkatársa. Negyven évvel ezelőtt, az intézmény alapításakor lett televíziós bemondónő. 59 éves volt.

66 éves korában meghalt Bo Widerberg svéd filmrendező. A Bergman utáni generáció egyik legjelentősebb tagja már nevet szerzett íróként kezdett filmrendezésbe, s társadalmi problémákra érzékeny, lírai alkotásaival többszörös Oscar-jelölésig jutott. Magyarországon is vetített, legismertebb művei az Adalen 31 (1969), az Elvira Madigan (1967) és a Joe Hill balladája (1971). Hosszabb szünet után forgatott utolsó filmje, a Schön ist die Jugend (Milyen szép a fiatalság) tavaly díjat nyert a Berlinalén.

69 éves korában Párizsban elhunyt Marco Ferreri olasz filmrendező. Nagy zabálás című filmjével 1973-ban botrányt kavart a cannes-i fesztiválon, ahol aztán öt évvel később, az Ég veled, férfiért különdíjat kapott. Az 1980-as Berlinale zsűrije különdíjban részesítette Szállást kérek című filmjét, Roberto Benignivel. Az említetteken kívül több művét is bemutatták Magyarországon (Az utolsó asszony, Milyen finomak a fehérek, A hús), ahol egyébként tavaly filmet is forgatott.

Belga szecesszió Közel 160 műtárgy: épületek tervrajzai, bútorok, használati és dísztárgyak, ékszerek, plakátok érzékeltetik a belga szecesszió gazdagságát az Iparművészeti Múzeum kiállításán, melynek anyagát belga művészettörténészek állították össze. A legjelentősebb belga Art Nouveau-művészek - köztük Victor Horta és Van de Velde - alkotásai június 29-ig tekinthetők meg.

East-West Blues Ezzel a címmel mutatta be a Pinceszínházban egy független társulat Illés Györgyi és Kárpáti Levente koncertszínházi darabját, melynek - mivel a történet részben egy G-pont nevezetű rockzenekar körül forog - zenéje élőben szólal meg a színpadon. A szerzők egyúttal rendezők és szereplők is, mellettük Csonka András, Tóth József, Barabás Béla és Mihalik Viktor alakítják a főbb szerepeket, de ott van Réz András is, aki önmagát adja. Az East-West Blues ebben a szezonban már csak egyszer látható, május 21-én, az Egyetemi Színpadon.

Cyberia

Kaszparov-Deep Blue Deep Blue, az IBM szuperszámítógépe revánsot vett Gari Kaszparov sakkvilágbajnokon tavalyi vereségéért: kettejük mostani páros mérkőzését 3,5:2,5 arányban a gép nyerte. (Bővebben a 22-23. oldalon.)

AOL Japan Az America Online, a Nihon Keizai Shimbun kiadóvállalat és a Mitsui & Co. létrehozta az AOL Japant, melynek a 2,3 millió előfizetővel rendelkező (CompuServe-érdekeltségű) NiftyServe és a 2,2 millió előfizetővel rendelkező BigGlobe által uralt piacon kell megküzdenie a japán előfizetők kegyeiért.

Arab, zsidó Tavaly óta egyre bővülő, 22 arab ország történelmére, földrajzára, kultúrájára, üzleti életére, idegenforgalmára kiterjedő információs bázis látogatható a http://www.arab.net címen.

Zsidó Újság címmel található zsidó újság az Interneten (http://www.zsido.com). A budapesti Chábád Lubavics egyesületnél hozzáférhető az az izraeli kiadású CD-ROM, amelyen a teljes zsidó Biblia, annak minden ismert kommentárja, a Talmud és a hagyományos zsidó irodalom számos más műve megtalálható.

Lengyel hackerek Új biztonsági rendszer telepítéséig kikapcsolták a lengyel kormány nemrég megnyitott hálózati kiadványát, miután a Damage Inc. fedőnevet viselő hacker-csoport Lengyel Hackerköztársaság és Dezinformációs Központ feliratokat, valamint szexkiadványok felé mutató linkeket helyezett el rajta. A megbolondított oldalak lapzártakor még megtekinthetők voltak a http://www.software.com.pl/intdev/news/welcomep.html címen.

Intel-beismerés Az Intel hivatalosan beismerte, valóban létezik hiba az általa gyártott Pentium Pro és a Pentium II nevű processzorokban. A cég közleménye a http://www.intel.com/design/news/flag/ címen olvasható.

Magyar Communicator, Office 97 Az Internetto értesülése szerint várhatóan szeptemberre készül el a Netscape Communicator magyar változata. Valószínűleg Budapesten nyitják meg a cég kelet-európai forgalmának fellendítésére hivatott irodát.

Az Ifabón bejelentették: három hónappal az angol eredeti után elkészült a Microsoft Office 97 programjának magyar nyelvű változata - az angol verzióból három hónap alatt nyolcmillió példányt adtak el.

Ön-adóellenőrzés Május 1-31. között az APEH internetes kiadványáról ingyen letölthető a társasági adóbevallás adatainak ellenőrzésére és a nyomtatványok kitöltésére alkalmas program: http://www.apeh.meh.hu/.

Figyelmébe ajánljuk