Kulturális hírek

  • 1998. március 12.

Belpol

327 nő válaszaiEredményt hirdettek a Munkaügyi Minisztérium Egyenlő Esélyek Titkársága által meghirdetett, Egy nő válaszai című pályázaton, melyre összesen 327 - többnyire vidéken élő, "hétköznapi" - asszony küldte be élete történetét. Az első díjat a Dunaújvárosban élő, 81 éves Csató Endréné nyerte, írását a Holmi jelenteti meg, a második dr.
Bakos-Tóth Márta (Bakonyszűcs), a harmadik Kovács Dezsőné (Pécs) lett. "Minden bizonnyal a túlélés dokumentumait tartjuk kezünkben, 20. századi, kelet-európai, igaz történeteket az életben maradásról - fogalmazott Lévai Katalin szociológus, a titkárság vezetője. - E női írások értéke nem az irodalmi művekével vetekszik, több is, kevesebb is annál: hiteles életdokumentumok, történeti-szociológiai forrásművek."

Világzene ´97 Négy magyar lemez szerepel azon a 150 címből álló ranglistán, melyet az 1997-es termésből szavazás alapján állított össze az Európai Rádióadók Szövetsége (EBU) Világzenei Műhelye: Sebestyén Márta és a Muzsikás Morning Star című albuma a 28., Parov Nikola Kilim című lemeze a 35., az Ando Drom Phari Mamója az 57., Sebestyén Márta Best Ofja pedig a 60. Íme a kubai konjunktúrát mutató élcsoport:

1. Khaled: Sahra (Algéria)

2. Ry Cooder and Friends: Buena Vista Social Club (Kuba/USA)

3. Tarika: Son Egal (Madagaszkár)

4. Natacha Atlas: Halim (Nagy-Britannia)

5. Cesaria Evora: Cabo Verde (Zöld-foki-szigetek)

6. Afro Cuban All Stars: A Toda Cuba le Gusta (Kuba)

7. Válogatás: Cuba - I Am Time (Kuba)

8. Värttinä: Kokko (Finnország)

9. Trebunie Tutki: W Sherwood (Lengyelország)

10. Salif Keita: Sosie (Mali/Franciaország)

11. Chico César: Cuscuz (Brazília)

12. Hamid Baroudi: Five-Fünf-Cinq-Cinco (Algéria)

13. Setona: Tariq (Szudán)

14. Dissidenten: Instinctive Traveller (Németország)

15. Bayete and Jabu Khanyile: Africa Unite (Dél-Afrika)

16. Válogatás: Anokha - Sounds Of The Asian Underground (Nagy-Britannia/India)

17. Hedningarna: Hippjokk (Svédország)

18. Zap Mama: 7 (Belgium)

19. Aziza-A.: Es ist Zeit (Németország)

20. Uxia: Estou Vivindo No Ceo (Spanyolország)

Olasz filmcenzúra Ötvenhárom olasz filmrendező, köztük Roberto Benigni és Nanni Moretti írta alá azt a nyilatkozatot, melyben az ellen tiltakoznak, hogy a cenzúra betiltotta Daniele Cipri és Franco Maresco szicíliai rendezők Toto, aki kétszer élt című low budget szatíráját. Az engedélyező - jelen esetben: tiltó - testület szerint "a film a legteljesebb mértékben tiszteletlen általában a vallás, konkrétan a kereszténység iránt", "perverz és bestiális szexet" mutató, "istenkáromló", és öncélúan erőszakos jelenetek vannak benne. A betiltás ellen tiltakozók szerint a cenzori döntés nem a kiskorúak védelmét szolgálja, hanem a kifejezés szabadságát korlátozza. 1975 óta, amikor bírósági ítélet tiltotta be Pier Paolo Pasolini Sal˜, avagy Szodoma 120 napja című filmjét, ez az első ilyen eset - de az alkotók fellebbezhetnek.

Gyász 72 éves korában elhunyt Rab Zsuzsa költő, a klasszikus és kortárs orosz irodalom elismert fordítója. Halálát egy félrenyelt narancsgerezd okozta.

Bauhaus/Szocio/Kárász Judit Ezzel a címmel látható kiállítás április 1-jéig a Mai Manó Fotógalériában. A Bauhausban tanult Kárász Judit a magyar szociofotó egyik kiemelkedő képviselője volt, 1977-ben bekövetkezett haláláig múzeumi műtárgyfotózásból élt.

Díj A Narancsnál gyakorlatát töltő Glódi Balázs Sziget ´97 című sorozatával első díjat nyert Pécsett, a XXXI. Országos Középiskolai Fotókiállításon, ahonnan egyébként a harmadik díjat is hazahoztuk Koller Gitta hátaktja révén: ő civilben a szerkesztőség titkára.

Lemezvilágpiac: a kalózok ellen Fernando Henrique Cardoso brazil elnök aláírásával törvénnyé emelt két jogszabályt, melyek célja, hogy véget vessenek a számítógépprogram-, hangfelvétel- és film-kalózipar virágzásának. A szoftvertörvény értelmében a számítógépes kalózkodás adócsalásnak minősül (a szabályozás e módozatát tekintve Brazília a világ egyetlen országa), négy évig terjedő börtönbüntetéssel és az illegálisan létrehozott termék háromezerszeres értékének megfelelő pénzbírsággal sújtható. A zenék és filmek szerzői jogaira vonatkozó új törvény a nemzetközi szerzői jogi normákat érvényesíti Brazíliában, amely egyrészt a világ hatodik legnagyobb zenei piaca, másrészt a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) szerint az illegálisan másolt kazetták terén világszerte a második (a forgalmában lévő kazetták 95 százaléka hamis).

Az Amerikai Lemezipari Szövetség (RIAA) a nem kielégítő szerzői jogvédelem miatt feketelistára helyeztetné Paraguayt és Bulgáriát: számításuk szerint Paraguayban évi 130, Bulgáriában évi 125 millió dollárnyi veszteség éri az amerikai lemezipart - a latin-amerikai országban a kazetta-, a balkáni államban a CD-kalózkodás miatt. Pedig a bolgár kormány igyekszik: tavaly közel 500 ezer kalóz-CD-t foglaltak le (az évi 15 millióra becsült bolgár kalóztermésből), viszont új engedélyeztetési eljárást vezettek be a CD-gyártók számára, a szabálysértési díj összegét pedig 10-50 millió levára emelték. Az Európai Unió áprilisban Birminghamben esedékes csúcstalálkozóján Chris Smith brit kultuszminiszter fel akarja vetni a kelet-európai zenei kalózkodás kérdését.

A legális zeneipart világszerte mintegy 5 milliárd dollár kár éri évente a kalózok miatt, s az utóbbi idők ázsiai gazdasági válsága, a helyi valuták leértékelése csak tovább rontott a helyzeten: az olcsó kalózlemezek ára még kedvezőbbé vált a legális termékekéhez képest. Az IFPI adatai szerint például a thaiföldi piac 40 százalékát kalóztermékek teszik ki, Kínában több mint 50 százalék ez az arány. Több országban (Thaiföld, Dél-Korea, Hongkong, Tajvan, Fülöp-szigetek, Szingapúr) januárban 20 százalékkal visszaesett a legális hanghordozók forgalma.

A RIAA adatai szerint a kalózkodás egyre inkább átterjed az Internetre: a szervezet főfoglalkozású web-szörfösei szerzői jogokat sértő site-ok százait fedezték fel; legtöbbjük, miután perrel fenyegették őket, leszedte copyrightsértő anyagait. A RIAA 300 millió dollárra becsüli azt a kárt, melyet a kalózkodás okozott a 12 milliárd dollárnyi amerikai lemeziparnak 1997-ben. Az IFPI becslése szerint világ 40 milliárd dollárra tehető lemeziparát 5 milliárd dollár kár érte ugyane miatt.

Tankönyvkiadó: lassú tőkeemelés Az előzetes elképzelések szerint a Nemzeti Tankönyvkiadó és tulajdonosa, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. képviselői a múlt szerdán megállapodást írtak volna alá, melynek értelmében az ÁPV Rt. 300 millió forinttal emeli a cég alaptőkéjét, amely így egymilliárdra nő, de egyelőre nem került sor a megállapodásra. A kiadó vezérigazgatója, Ábrahám István a Narancsnak elmondta: annak ellenére, hogy az ÁPV Rt. igazgatótanácsa február 4-én határozatot hozott a tőkeemelésről, ekkora összeg ilyen felhasználásához kormánydöntésre van szükség, a kormány viszont egyelőre nem foglalkozott a témával. Ábrahám István szerint nem okoz gondot a tőkeemelés elhúzódása, a cég nincs égető pénzhiányban. Amikor február elején a parlament kulturális bizottsága a Tankönyvkiadó privatizációjának állásáról tárgyalt, az ÁPV Rt.-t képviselő Retkesné Szilvássy Ildikó elmondta, a cég versenyképességének növelése miatt szükséges az alaptőke-emelés, a piacon éles verseny folyik, a Tankönyvkiadó holland konkurense még ennél is nagyobb mértékben emelt tőkét. A Művelődési Minisztériumot képviselő Bartha Lajosné szerint a közeljövőben nem célszerű elindítani a privatizációt. Aminek a koncepcióját két változatban dolgozták ki az ÁPV Rt.-nél, a B variáns szerint a cég 50 százalék plusz egy szavazatnyi állami többségi tulajdonban maradna, 10 százalék megvásárlására opciót kapna a Magyar Tudományos Akadémia.

Időkerék Ha minden jól megy, idén december 31-én, a Dózsa György út Városligethez visszaparkosított részén elkezd peregni a homok abban a 9 méter átmérőjű, 2,5 méter széles, vörösgránitból, rozsdamentes acélból és golyóálló üvegből készülő, 60 tonna tömegű időkerékben, melynek megvalósulásához szponzorokat keres a Khronosz Alapítvány. A benne lévő 4,4 tonna homok épp egy év alatt peregne le, így 1999. december 31-én, az ezredfordulón kerülhetne sor az időkerék első, ünnepélyes megfordítására, amikor egy csörlőrendszer segítségével a kerék átfordulna, 12,5 méterrel arrébb gurulna, úgy ötven év alatt pedig a Liget menti út végére érne. A millenniumi ünnepségek sorába illeszkedő időkerék - mely nem méri, hanem mutatja az időt - ötletével Herner János már a 80-as évek elején ostromolta az akkori művelődési minisztert, Köpeczy Bélát, hiába; most az első szponzori érdeklődések nyomán látszik esély arra, hogy összejön a szükséges 195 millió forint. Az időkerék műszaki terveit Janáky István építész készítette

Bernini Dávidja marad Az olasz kulturális minisztérium sajtóközleményben hozta a közvélemény tudomására, hogy a washingtoni National Gallery kérése ellenére nem adják kölcsön Gian Lorenzo Bernini Dávidját a szobrász születésének 400. évfordulója alkalmából rendezendő kiállításra. Az életnagyságú márványszobor, melyet Bernini 1623-ban, 25 éves korában faragott, egy szakértői bizottság tanácsára marad jelenlegi helyén, a római Galleria Borghesében, mert a szakértők nem láttak elegendő garanciát arra, hogy a mű épségben megússza a szállítást.

Cyberia

Web és frankofónia Március 20-án immár másodszor rendezik meg a Web és a Frankofónia éjszakáját, amikor is világszerte 2-2 fős csapatok mérik össze tudásukat a frankofón kultúra tárgykörében. Az Interneten zajló versenyen - melyen tavaly 18 ország kétezer résztvevője közül egy magyar csapat lett a második, összesítésben pedig Magyarország volt a legeredményesebb kelet-európai ország - 14 és 30 év közötti fiatalok vehetnek részt. Jelentkezés e-mailen a Francia Intézetnél (instfrance [at] mail [dot] datanet [dot] hu) vagy a Műegyetem SYFED központjában (syfed [at] goliat [dot] eik [dot] bme [dot] hu). A versenyhez kapcsolódva több Internettel kapcsolatos programot is kínál a Francia Intézet (műhelymunka, francia hálózati kiadványok bemutatása, előadások a cyberkultúráról).

Buktat a Pentagon "Hagytuk őket játszani egy darabig. Majd hagytuk, hogy a nekik nyújtott kötélre felhúzzák magukat" - idézi az Edupage a Washington Post cikkéből azt a büszke Pentagon-embert, aki arról nyilatkozott, hogyan azonosították és kapcsolták le azokat az észak-kaliforniai tinédzser fiúkat, akik a Pentagon, különböző egyetemek és szövetségi kutatóintézetek számítógépeire törtek be, és ha már benn voltak, randalíroztak is, virtuálisan.

Digitális könyvtár, USA Az amerikai kormány a következő négy-öt évben 50 millió dollárt kíván költeni a második digitális könyvtári programra (az első 1994-ben indult, egy körülbelül feleekkora összegű alapítvánnyal).

Digitális gyorsposta Új online szolgáltatás bevezetését tervezi a United Parcel Service (UPS) gyorsposta: dokumentumok elektronikus továbbítását vállalnák szigorú titkosítási és nyomkövetési technológiával.

Bill Gates a szenátus előtt Miközben Bill Gates határozottan védte cége üzletpolitikáját szenátusi meghallgatásán, a Microsoft lassacskán kihátrál azokból a megállapodásokból, amelyek alapján eljárásokat indítottak ellene - hátravan még a Disneyvel és a Time Warnerrel kötött tartalomszolgáltatási exkluzív szerződés. A cég puhulásában az is szerepet játszhat, hogy a trösztellenes vizsgálatot folytató igazságügyi minisztérium fontolgatja a Windows98 vizsgálatát is, ami elhalaszthatja az új operációs rendszer megjelenését.

Telefonkönyv a hálózaton Az Internetto tudósítása szerint a Matáv hozzáférhetővé tette a hálózaton a teljes országos telefonkönyvet. A kísérleti jelleggel működő, ingyenes adatbázisban telefonszám és név szerint lehet keresni, jogi akadályok miatt azonban a mobil-társaságok adatai közül csak a Westel 450 számai találhatók meg a terv szerint havonta frissítendő online telefonkönyvben, a http://www.matav.hu:8080/tqw/istart_h.html címen.

Figyelmébe ajánljuk