Kulturális hírek

  • 1998. május 21.

Belpol

Meghalt Frank Sinatra82 éves korában elhunyt az amerikai szórakoztatóipar egyik legnagyobb csillaga, Frank Sinatra, megszámlálhatatlan lemez előadója, egy Oscar- és kilenc Grammy-díj nyertese. Az olasz-amerikai családban 1915-ben született énekes - aki ifjú korában, apját követve, az ökölvívással is megpróbálkozott, tüdejét pedig víz alatti úszással erősítette - 1939-ben Harry Jones, 1940-ben Tommy Dorsey szvingzenekarához csatlakozva kezdett hódítani.
1942-ben lépett szólópályára, s már a 40-es évek hollywoodi musicalekben találják. 1946-ban szerepelt a The House I Live In című, Oscar-nyertes rövidfilmben, majd 1954-ben, a Most és mindörökké egyik epizodistájaként maga is megkapta a szobrot. Rajongótáborát a rock & roll és a beat megjelenése ellenére sem vesztette el, a 60-as évek közepén jelent meg egyik legnagyobb romantikus slágere is, a Strangers in the Night. Bár 1971-ben búcsúkoncertet adott, két év múlva Ol´ Blue Eyes Is Back jelszóval visszatért a színpadra. Mario Puzo és Francis Ford Coppola egyik figurája, Johnny Fontane, a maffia-hátszéllel üzemelő énekes a rossz nyelvek szerint Sinatráról mintázva került be a Keresztapába - ő és környezete mindenesetre cáfolta a dolgot. Négyszer nősült, utoljára 1976-ban (Barbara Marxot vette el, a korábbi asszonyok között volt Ava Gardner és Mia Farrow). Bejáratos volt a Fehér Házba, akár Kennedy, akár Reagan volt az elnök, 1985-ben az utóbbitól kapott kitüntetést. Duets című, 1993-as albumával a fiatal nemzedéket is eredményesen vette célba. 1994 márciusában, épp a szinte hozzá nőtt My Wayt énekelve, összeesett a színpadon. 1995 novemberében óriási csinnadrattával köszöntötték 80. születésnapját, ez volt utolsó nyilvános fellépése. 1996 novemberében ismét kórházba került, ekkortól kezdve már komolyabb egészségi problémákról is szóltak a rendszeresen cáfolt hírek. Legutóbb idén áprilisi kórházi kezelése kapcsán röppent fel haldoklásának híre - "rutinvizsgálat", közölte a szóvivő, és akkor haza is szállították a Los Angeles-i Cedars-Sinai kórházból, ahol május 14-én, szívroham következtében elhunyt.

New York városa az Empire State Building lámpáit kékre színezve gyászolta Frank Sinatrát, akinek lemezei az ilyen alkalmakkor szokott módon óriási forgalmat mutattak, a Capitol és a Reprise Records gyorsan be is jelentette: május 26-tól digitálisan felújított változatban kapható a nyolc CD-ből álló, Entertainer Of The Century című doboz.

New York-i árverések Néhány nap eltéréssel rendezte meg nagyszabású New York-i aukcióit a világ két legnagyobb műkereskedő társasága, a Christie´s és a Sotheby´s.

Előbbi aukcióján feltűnést keltett Renoir 1878-as képe (Mosolygó fiatal lány), mely 772,5 ezer dollárért kelt el, miközben a festő más - 5-15 millió dollár körül becsült - művei nem találtak vevőre, egy ülő aktja pedig 2,8 millió dolláros leütési árával alatta maradt a 3-4 milliós becslésnek. Monet Waterloo hídja és egy tengerparti Van Gogh-rajz leütési ára alig szárnyalta túl az előzetes becslést (5,3, illetve 5,1 millióért keltek el), míg 2,3 millió dollárral Courbet-rekordot hozott a Szélroham.

Rekordokat döntött a Sotheby´s impresszionista, modern és kortárs árverése is. Andy Warhol 1964-es szitanyomata, az Orange Marilyn 17,3 millióért talált vevőre, több mint négyszer annyiért, mint amennyit valaha fizettek Warhol-műért. Rekordot jelent az az 5,8 millió dollár is, melyet Lucian Freud Large Interior, W11 (After Watteau) című képéért fizettek (a korábbi Freud-csúcs 1,5 millió volt). Monet 1908-ban, Velencében festett Le Grand Canalja a vártnál magasabb áron, 12,1 millióért kelt el, Degas női aktja (Apres le Bain) pedig 6,6 millióért.

Schiele-képek: vissza Ausztriába A New York-i bíróság határozata értelmében vissza kell szállítani Ausztriába azokat Schiele-festményeket, melyeket még januárban, a Museum of Modern Artban rendezett kiállítás után vettek "őrizetbe" a New York-i hatóságok, miután két, osztrák zsidó származású amerikai polgár, Rita Reif és Henri Bondi azt állította, a két kép az ő családi örökségük része. A bíró indoklása szerint a képek tulajdonjogának kiderítéséhez nincs szükség magukra a művekre, azokat egyszerűen nem lehet visszatartani - osztrák vélemény szerint a Bildnis Wally és a Tote Stadt jogos tulajdona az állami kézben lévő Leopold Alapítványnak.

Díj, díj, díj Első ízben adták át Moszkvában az Alekszander Szolzsenyicin által alapított irodalmi díjat: Vlagyimir Toprov, az ideológiailag függetlennek tartott filológus és kultúrtörténész vehette át több mint 25 könyve és 1200 publikációja elismeréseként.

Pavel Csuhraj kapta az Orosz Filmakadémia fődíját: Tolvaj című filmje lett 1997 legjobb orosz filmje, őt a legjobb rendezőként is jutalmazták, a film főszereplői, Jekatyerina Rednyikova és Vlagyimir Maskov pedig a legjobb alakításokért járó díjat vehették át Moszkvában.

A Tatabányai Múzeum és a Százhalombattai Matrica Múzeum lett az Év Múzeuma.

Egy Kiss Erzsi Zene A Fonóban rendezett szombati lemezbemutató-koncertre ugyan még nem készült el a Kampec Dolores tagjaitól övezett énekesnő, Kiss Erzsi első lemeze (címe: Egy Kiss Erzsi Zene), némi utómunkálatokra van még szükség (maszterolják a hangot, és készül egy videó is), de mint a Bahia Kiadótól megtudtuk, június közepéig tényleg kapható lesz. (Képünkön Kiss Erzsi és Kenderesi Gabi.)

Egy másik friss Bahia-kiadvány, a Másfél Katasztrófazene című CD-ROM-albuma viszont már kapható, a fővárosi lemezbemutató-koncert május 22-én lesz az Almássy téren.

Asian Dub Foundation A tavalyi Almássy téri fellépés és az idén nyári Pepsi szigeti visszatérés között ejtette útba szombaton a budapesti Remizt az R. A. F. I´s Revenge című lemezével turnézó londoni Asian Dub Foundation - valamivel bővebben a jövő héten.

Alternatív Pedagógia ´98/99 Meghirdette az 1998/99-es tanévben, szeptemberben induló pedagógus-továbbképző kurzusait az Alternatív Pedagógiai Műhely. A heti 1 x 4 órás tanfolyamokat tíz témakörbe csoportosították: multikulturalitás és interkulturális kommunikáció az iskolában; speciális bánásmódot igénylő gyerekek; alternatív pedagógiák elmélete és gyakorlata; iskolamesterek, élő pedagógiai irányzatok; hatékony tanulásszervezési módszerek; új tantárgyak és tanításuk; értékközvetítés; személyiségfejlődés és társadalomba illeszkedés; művészet; alkalmazott dráma. Jelentkezési határidő: június 20., Menczel Évánál, tel.: 212-1303.

Új világatlasz, felújított nagyszótárak Kartográfiai mérföldkőnek nevezi új Világatlaszát a Magyar Könyvklub: a bolti forgalomba belátható időn belül nem kerülő, csak klubtagok által megrendelhető, 7990 forint árú, Németországban nyomott Bertelsmann-kiadvány térképei számítógépes grafikával "manipulált" műholdas felvételek alapján készültek. A Bolygónk, a Föld alcímű kötet térképei minden kontinenst azonos méretarányban mutatnak be, de Európát, illetve Közép-Európát még külön, részletesebben is ábrázolják, s a hagyományos atlaszok leginkább magassági viszonyokat jelző színezési módszerétől eltérően, valósághűbb megoldást alkalmaznak.

Az Akadémiai Kiadó Klasszikus Nagyszótárak című sorozatában felújítva és modernizálva megjelenteti több régi kiadványát: júliusban várható az Országh-féle angol-magyar, magyar-angol, októberben a Halász-féle német-magyar, magyar-német, novemberben az Eckhardt-féle francia-magyar és magyar-francia felfrissített változata. A szótárak kötetenként 11 ezer forintba kerülnek, a júliusig tartó előjegyzési időszakban az iskolák, nyelviskolák és könyvtárak 20 százalékos kedvezményt kapnak.

A Muzsikás egy világzenei könyvben The World Music CD Listeners Guide címmel Howard J. Blumenthal, a tekintélyes amerikai zeneipari hetilap, a Billboard tulajdonosa lemezajánló könyvet írt, melyben szándéka szerint a világzenei kategóriába sorolható legjobb lemezeket ismerteti, 900 darabot. 150 előadó és zenekar tevékenységére külön cikkben is felhívja a figyelmet, köztük van (olyan nagyságok társaságában, mint Ravi Shankar, Baaba Nal, Cesaria Evora, a Klezmatics stb.) Sebestyén Márta és a Muzsikás is - The Prisoner´s Song (magyar kiadásban: Nem arról hajnallik) című albumuk jellemzése: "A world music classic from 1986." A könyv az Interneten is megrendelhető (www.amazon.com).

Cannes: folyamatban Május 24-ig tart az 51. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, melynek megnyitóját jelenlétével tisztelte meg Kofi Annan ENSZ-főtitkár is. Az eredményekről jövő héten számolunk be.

Love Parade ´98 Jubileumhoz érkezett a berlini Love Parade, a világ legnagyobb techno táncünnepe: július 11-én immár tizedik alkalommal róják majd a német főváros utcáit a zenét ontó teherautók. 1988-ban, még Nyugat-Berlinben, néhány tucat raver kezdte, tavaly állítólag millió fölött járt a résztvevők száma, idén sem valószínű, hogy kevesebben lennének. Dominique Mayer, a szervezők egyike cáfolta azt a hírt, hogy a Love Parade-del járó felfordulás és szemét elleni tiltakozás miatt Párizsba helyeznék át az eseményt.

Gyász Két héttel 81. születésnapja előtt meghalt Gene Fowler Jr. amerikai filmrendező, aki a Wall of Fire című film vágójaként kapott Oscar-díjat, s az ő nevéhez fűződik az I Was a Teenage Werewolf című klasszikus kultuszfilm is 1957-ből.

83 éves korában elhunyt Alice Faye, a 20th Century Fox stúdió 30-as, 40-es években készült musicaljeinek, például az Alexander´s Ragtime Bandnek a sztárja.

Bergman új filmje Jó tíz éve első sajtókonferenciáját tartotta Stockholmban Ingmar Bergman, aki bejelentette: Trolosa címmel filmet írt, amelyet Liv Ullman visz majd vászonra, merthogy Bergman az 1982-es Fanny és Alexander óta felhagyott a filmrendezéssel. Elmondása szerint a film ma játszódó, "érzelmes thriller", azaz szenvedélyes dráma lesz, főszerepét Lena Endre svéd színésznő alakítja majd. A forgatás jövőre kezdődik, premier 2000-ben.

Concentration Camp: rapbotrány Az EMI-hoz tartozó Priority Records hivatalos nyilatkozata szerint grafikusi elírás okozta azt, hogy a Concentration Camp nevű rapkollektíva új CD-je Da Holocaust címmel jelent meg: a helyes cím Da Halocaust lett volna (halo = dicsfény). Steve Carrell, a Concentration Camp 24 éves vezetője szerint a zenekar neve a gettó metaforája, ahol felnőttek, a lemez címe pedig az ott - és a rap műfajában - uralkodó erőszakra utal. A Los Angeles-i Simon Wiesenthal Center szerint cinikus marketingmódszer a nácizmus tragédiájának ily módon történő trivializálása.

Cyberia

Az Internet Napja E-mail-akciót hirdetett május 18., az Internet Napja alkalmából az iNteRNeTTo, a HIX és a pozsonyi Kalligram Kiadó: a naplo [at] internetto [dot] hu címre vagy a 421-7-531-1801-es telefonszámra várják minden tollforgató május 18-i naplóját, legfeljebb egy gépelt oldal terjedelemben. A kollektív naplót az iNteRNeTTo közzéteszi.

Trösztper a Microsoft ellen A cég és a kormányzat képviselőinek előzetes tárgyalásai nem vezettek eredményre, ezért az amerikai szövetségi kormány és húsz USA-tagállam trösztellenes pert indított a Microsoft ellen, amiért az - a vád szerint - erőfölényével visszaélve rákényszeríti saját terméke (a Windows operációs rendszer által kínált Internet Explorer böngészőprogram) használatára a piac többi szereplőjét. A Microsoft elfogadhatatlannak ítélte a trösztellenes eljárás felfüggesztésének a feltételeit, inkább vállalta a pert. (Minderről bővebben a 36. oldalon.)

A Sun is új pert indított a Microsoft ellen: azt szeretnék elérni, hogy a Microsoft tegye kompatíbilissé a hivatalosan június 25-én megjelenő Windows 98 Java-részeit.

Pályázat könyvtáraknak A Soros Alapítvány pályázatot hirdet könyvtárak számára, bérelt vonalas Internet-hozzáférésre és számítógépekre. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a könyvtárak, amelyek vállalják, hogy saját webfelületen tájékoztatják olvasóikat. Részletek a www.soros.hu/konyvtar.htm#informat címen.

Kósáné-Deutsch-vita Az iNteRNeTTo olvasóinak szavazatai alapján Kósáné Kovács Magda (MSZP) 1196:856 arányban megnyerte azt a vitát, amelyet Deutsch Tamással (Fidesz - MPP) folytatott a hálózaton keresztül május 15-én. A vita teljes szövege a http://internetto.hu címen olvasható.

A 2000-probléma Az iNteRNeTTo tudósítása szerint a 2000. év problémájából adódó közigazgatási feladatokról rendelkezett a kormány: az Informatikai és Távközlési Kormánybizottság javaslatára megszületett 1059/1998-as kormányhatározat a közigazgatási intézmények vezetőit teszi meg felelőssé a dátumváltással kapcsolatos feladatok megoldásáért. Az átállás várható költségét 7 milliárd forintra teszik.

Meccs az Interneten A tévéközvetítések körüli jogviták miatt az MLSZ és a Magyar Televízió Internet Kabinetje az Interneten közvetítette vasárnap az FTC-UTE-rangadót az Antenna Hungaria, a TVP Studio, a Ring-Net, a Visual Power és a Datanet közreműködésével. Technikai részletek a www.mlsz.hu címen.

Figyelmébe ajánljuk