Kulturális hírek

publikálva
1998/22. (05. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Min Tanaka, Lajkó FélixA budapesti Új Színházban és a szegedi zsinagógában mutatta be közös előadását Min Tanaka, a japán butoh tánc Magyarországon már többször is járt mestere és Lajkó Félix.Könyvhét ´98 Június 4-8. között rendezik meg az idei Ünnepi Könyvhetet.

A hivatalos lista több mint 150 kötete között több egykori és jelenlegi Narancs-szerző munkái is megtalálhatók: Kukorelly Endre H.Ö.L.D.E.R.L.I.N. című verseskötetét a Jelenkor, Tandori Dezső Játék-történet című prózakötetét, egy trilógia középső darabját a Liget, Keresztury Tibor Petri György költészetéről írott tanulmányát a pozsonyi Kalligram adja ki, a Kertész Imre A gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újratölt című esszékötetét kiegészítő interjúk között pedig szerepel egy Vig Monika által a Narancs számára készített beszélgetés is.

Meleg Krisztus - elhalasztva Corpus Christi címmel a következő szezonra volt beütemezve a Tony-díjas Terrence McNally színdarabjának premierje a Manhattan Theatre Club nevű off-Broadway színházban, amely azonban közleményben tudatta: "biztonsági problémák" miatt elmarad a bemutató. Az idézőjeles kifejezés arra utal, hogy a színház fenyegetéseket kapott amiatt, hogy a darabban egy Krisztusra emlékeztető figura nemi kapcsolatot folytat egy "apostollal". A szerzőnek egyébként jelenleg fut a Broadwayn egy 15 Tony-díjra jelölt műve, a Ragtime.

Monty Cantsin Budapesten Egy évvel azután, hogy egy budapesti performance eredményeként a rendőrségen találta magát Monty Cantsin, a Kántor Istvánként Kanadába emigrált művész visszatér a tett színhelyére: bemutatja 90-es években készített videóit (C3, május 28.), kiállít és performál (Arpool P60, június 2.), költői estet ad (Merlin, június 1.), installál, koncertezik és performál (Kiscelli Múzeum, június 5. és 6.).

Kraftwerk-turné, Depeche Mode-turné Június elején Tokióban, majd Amerika néhány nagyvárosában lép színpadra a Kraftwerk. A jelenlegi menetrend szerint aki Európában óhajtja látni a zenekart és gépeit, annak június 18-án Barcelonában (info: www.sonar.es), 25-én a dániai Rosklide Fesztiválon a helye (www.roskilde-festival.dk).

A Singles 86-98 című gyűjtemény megjelenéséhez időzítve szeptemberben európai turnéra indul a Depeche Mode, jár majd a közelünkben is - Prága (szept. 15.), Bécs (szept. 16.), München (szept. 18.), Milánó (szept. 27.) -, de Budapest nem szerepel a műsornaptárban. Várható még idén egy DM-tribute album is For The Masses címmel, melyen többek között a Smashing Pumpkins, a Cure, a Foo Fighters és az Apollo 440 vesz kezelésbe egy-egy Mode-számot.

Inspiráció ´98 Ötödik alkalommal rendezte meg az Inspiráció koreográfiai versenyt a magyar táncművészet új törekvéseit támogató Műhely Alapítvány. 23 pályázó közül hat fiatal koreográfus munkáit mutatták be a MU Színházban, a zsűri Hód Adriennek ítélte az első díjat (200 ezer forint a következő produkció létrehozására) az Off Társulat T. Sz. című előadásáért. A legjobb táncos díját (részvétel a Tanzwerkstatt Berlin kurzusán) E. Dezső Virág kapta (Modern Táncjáték Stúdió, Debrecen). Képünkön a közönségdíjas: Horgas Ádám, az Atlantis Tánc-Színház Légypapír - Tragikus légy-ott című előadásában.

Díj, díj Héja Domokos nyerte a Magyar Televízió nemzetközi karmesterversenyét - a verseny több mint húszéves történetében ő az első magyar győztes, egyébként az idei mezőny legfiatalabb tagja. A második Ménesi Gergely lett, a harmadik a Budapesten zongoraművészi diplomát szerzett török Alpaslan Ertüngealp.

Herta Müller német származású, Romániában született, jelenleg Németországban élő író nyerte a százezer ír fonttal járó IMPAC ír irodalmi díjat The Land Of Green Plums (Zöld szilvák földje) című regényével, melyet a Ceausescu-rezsim áldozatainak emléke ihletett. A díj egy negyedét a fordító, Michael Hofmann kapta.

Elfriede Jelinek osztrák regény- és drámaírónő veheti át októberben a legrangosabb német irodalmi elismerésnek számító, hatvanezer márkával dotált idei Georg Büchner-díjat.

Elkelt a PolyGram és a Christie Miként az előzetes hírek alapján várható volt, a múlt héten bejelentették: a Philips elektronikai társaság 10,6 milliárd dollárért eladta a Seagram kanadai italgyártó és szórakoztatóipari cégnek a PolyGram részvényeinek 75 százalékát, ily módon folytatva a nem Philips márkanevű termékeket előállító társaságok lehasogatását az anyavállalatról. (Két hete az is napvilágot látott, hogy a Seagram az EMI lemezkiadó megvétele iránt is érdeklődik, annak az "udvarlásnak" nyilván vége.) A Seagramnek már eddig is volt lemezkiadója, a 3500 embert foglalkoztató Universal Music Group, ehhez jön most a világszerte 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató PolyGram. A Seagram elnöke, Edgar Bronfman, Jr. bejelentette, cégének - az egyik legnagyobb amerikai filmgyár, a Universal Studios tulajdonosának - csak a PolyGram lemezkiadóra van szüksége, így a PolyGram filmstúdió eladó.

Francois Pinault francia üzletember 721 millió fontért megvásárolta a Christie´st, a világ egyik legpatinásabb aukciósházát, amelyet 1766-ban alapított James Christie, s azóta mindig brit tulajdonban volt. Pinault tulajdonában van már bor (Chateau Latour), hetilap (Le Point), bőrönd (Samsonite), síparadicsom (U. S. Vail).

A U2 és az északír igen Alaposan kivették részüket a több évtizedes, véres észak-írországi konfliktus békés rendezéséről szóló népszavazás sikerében a U2 tagjai: amikor lanyhulni látszott a kampány és csökkenni az igennel szavazók tábora, Bono (Ír Köztársaság, katolikus) egy északír katolikus politikusnak felajánlotta a segítségét. Így jött létre négy nappal a népszavazás előtt Belfastban az a koncert, ahol a U2 mellett fellépett az Ash (Észak-Írország, protestáns), Bono pedig a színpadra invitált két régi politikai ellenfelet, David Trimble-t (Ulsteri Unionista Párt, kat.) és John Hume-ot (Szociáldemokrata és Munkáspárt, prot.). (Riportunk a népszavazásról a 21-23. oldalon.)

Rozsda Endre itthon A Műcsarnokban rendezett, jó fél évszázad munkásságát átfogó retrospektív kiállítással hazatért Párizsból - legalábbis a tárlat nyitva tartásáig, június 7-ig - Rozsda Endre festőművész, a második világháború utáni években Budapesten működő Európai Iskola egyik tagja.

Kínák és Arábiák Ezzel a címmel látható kiállítás június 30-ig a Magyar Irodalom Házában Lorand Gaspar és Victor Segalen Közel-, illetve Távol-Keleten készült fotóiból. Victor Segalen orvos és író a század elején járt Kínában, az erdélyi születésű orvos és franciául alkotó, Apollinaire-díjas költő az arab világ és Párizs között osztja meg idejét, sebészként dolgozott Jeruzsálemben és Betlehemben is. A kiállítást az "egzotikumról" folytatott kerekasztal-beszélgetés vezette be. (Képünkön Lorand Gaspar felvétele.)

Cannes: eredmények A görög Theo Angelopoulos Mia Eoniotita Ke Mia Mera (Örökkévalóság egy nap alatt) című filmje nyerte az 51. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. A Martin Scorsese vezette zsűri minden tagja lábcsókot kapott Roberto Benignitől, aki La Vita e Bella (Az élet szép) című filmjével érdemelte ki a zsűri nagydíját. Festen (Ünnep) című alkotásáért Thomas Vinterberg kapta a zsűri díját - a dán rendező első nyilatkozatában a filmkészítés módszerének leegyszerűsítését (kézi kamera, természetes fény, élő hang) meghirdető Dogma 95 című nyilatkozat eredményének tudta be az elismerést. A legjobb alakítások díját a francia Elodie Bouchez és Natcha Regnier (Erick Zonca: La Vie Revee des Anges - Az élet, amiről az angyalok álmodnak), illetve a brit Peter Mullen (Ken Loach: My Name Is Joe - A nevem Joe) vehette át. A legjobb operatőr az olasz Vittorio Storaro lett a spanyol Carlos Saura egyébként versenyen kívül vetített Tango című filmjének fényképezéséért. Különdíjat kapott a francia Claude Miller (La Classe de Neige - A síkirándulás), és a legjobb rendezésért az ír John Boorman (The General - A tábornok). A francia Jean-Pierre Jeunet kapta a filmes innovációért járó MITIC-díjat, a fesztivál új szekciójaként idén indult, filmfőiskolások versenyét pedig a lengyel Adam Guzinski nyerte Jakub című munkájával.

Gyász 48 éves korában meghalt Ricardo Franco, aki Pedro Almodóvar mellett Spanyolország egyik legjelentősebb filmrendezője volt az utóbbi években. Legutóbbi alkotása, a La buena estrella nyerte az idei Goya spanyol filmdíjat.

Cyberia

Új vírusirtó Némi IBM- és Symantec-részvényárfolyam-emelkedéssel reagált a tőzsde arra a hírre, hogy a két cég közös vírusirtó szoftvercsomag fejlesztésbe fogott: Symantec Norton AntiVirus lesz a neve. Az egyezség részeként az Intel vírusirtó-ügyfeleinek, illetve eredeti termékgyártóinak szerződéseit átadta a Symantecnek, és a jövőben a Symantec termékeit ajánlja vállalati ügyfeleinek. Az Intel beépíti az IBM vírusellenes technológiáját az Intel LANDesk Virus Protect és egyéb hálózati menedzsment-termékeibe is.

"Képei érkeztek" Még idén több mint 30 ezer amerikai Kodak-partner fényképésznél lesz igénybe vehető az America Online és a Kodak közös szolgáltatása, a You´ve Got Pictures, melynek jóvoltából az AOL-előfizetők digitális formában is megkaphatják előhívott képeiket a Kodak PhotoNet hálózatán keresztül, a filmek leadásától számított 48 órán belül.

BSA-akció Pécsett Az iNteRNeTTo tudósítása szerint a közelmúltban két pécsi számítástechnikai üzletet buktattak le próbavásárlás során a Business Software Alliance (BSA) ellenőrei: az üzletek úgy árultak PC-ket, hogy azokra ajándékként telepítettek lopott üzleti szoftvereket. A vevőlista alapján hatvan olyan vállalkozást találtak, amelyek lopott szoftvert használnak. A BSA szerint hazánkban jelenleg 65 százalék az illegális szoftverek aránya, Nyugat-Európában ez 40-45 százalék.

Microsoft-per: szeptemberben Összevontan fogja tárgyalni a szövetségi bíróság az igazságügyi minisztérium és a 20 USA-tagállam által indítványozott pereket szeptember 8-án. Thomas Penfield Jackson bíró döntését mindkét fél győzelemnek könyvelte el annak ellenére, hogy a Microsoft fél év haladékot kért, a minisztérium pedig már júniusban kész lett volna a tárgyalásra. Jackson határozata az összevont perről arról tanúskodik, hogy fel szeretné gyorsítani az esetleg évekig elhúzódó eljárást.

Folytatódó hacker-verseny: A Telnet Kft. szeptember 1-jéig meghosszabbítja az egymillió forintos díjazású hacker-versenyt. Az eredetileg május 5-től 20-ig meghirdetett versenyben a http://hackme.telnet.hu/index.html oldal megváltoztatása a feladat. Nemes Dániel, a Telnet Kft. ügyvezető igazgatója az iNteRNeTTónak elmondta, május 20-ig mintegy harmincezren nézték meg az oldalt, több mint ezren próbálták meg feltörni a világ minden részéről: legtöbben a Unixos vagy NT-s rendszerek közismert biztonsági réseivel próbálkoztak - sikertelenül, és sokan panaszkodtak arra, hogy kevés volt két hét a feladat megoldására.

Internet az űrben A Motorola 750 millió dollárért 26 százalékos részesedést szerzett a Teledesicben, melyet Bill Gates és a mobiltelefónia úttörőjeként számon tartott Craig McCaw alapított. Cserébe a Motorola beolvasztotta Celestri néven 13 milliárd dollárért fejlesztett műholdas Internet-projektjét a Teledesic Égi Internetébe. Az Internet in the sky program 288 alacsony, Föld körüli pályán keringő műholdból álló rendszerrel készül, sebessége az üvegszálas hálózatokéval fog megegyezni (kb. kétezerszerese a 28.8-as modemnek). A szolgáltatás várhatóan csak 2003-ban indul el.

publikálva
1998/22. (05. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra