Kulturális hírek

  • 1998. október 15.

Belpol

Õszi FesztiválProgramok tömkelegét kínálja október 16. és november 1.
között a Budapesti Õszi Fesztivál fókuszában a kortárs zenével, említésre méltóan sok magyarországi bemutatóval: először kerül színre Ligeti György operája, a Le Grand Macabre, Najmányi László projektje, a Sir David O´Clock: The Garden of Peace, több Steve Reich-darab (Amadinda), Messiaen, Kurtág és Ligeti művei (MRT Szimfonikusok), Schönberg Kol nidréje (Weiner-Szász zenekar). Az ÚMZE kamaraegyüttes Messiaen és Stockhausen műveit játssza, lesz HungaroCarrot (lásd: 25. oldal), akusztikus koncertet ad a VHK. Táncszínházi produkciókkal indít a Trafó, városszerte lesznek a Soros Stúdiószínházi Napok. A Műcsarnok életmű-kiállítással tiszteleg Erdély Miklós előtt, a CEU Centrális Galéria pedig a politikai agitáció szolgálatába szegődött diafilmről rendez kiállítást, s afrikai filmhét lesz a Hunniában és az Almássy téren.

Fehér éjszakák: bűn és irodalom Bűn és irodalom kapcsolatával foglalkozik a Duna TV október 15-i esti adása: szó és kép idézi fel Nick Cave És meglátá a szamár az úrnak angyalát című regényét, Bret Easton Ellis Az ötödik kerék és Tar Sándor Meghalni nem című elbeszélését (stúdióvendég: Adamik Lajos műfordító), A negatív ember címmel portréfilmet adnak Heinz Sobotáról (készítette Sopsits Árpád és Sobota fordítója, Révai Gábor), és ősbemutatatóként sugározzák Jelenczki István Emlékezés az emberre című 1989-es filmjét.

Nyit a Puskin Október 15-től üzemszerűen működik a Puskin, melyet 120 millió forintért alakított át háromtermes artmozivá a Budapest Film. A Metropolis teremben 225, az Amarcordban 72, a Körhintában 68 néző foglalhat helyet, ami összesen kevesebb, mint a régi nagyterem 430 fős befogadóképessége, viszont a kényelem meg a technika. Az egységes jegyár 450 Ft, a délelőtti és keddi kedvezményes 350.

Frankfurti Könyvvásár 50. alkalommal rendezték meg Frankfurtban a világ legnagyobb nemzetközi könyvvásárát, melynek megnyitóján jelen volt Salman Rushdie, valamint a rendezvény idei díszvendége, Svájc államfője, Flavio Cotti. Hazánk, a jövő évi díszvendég 78 kiadó több ezer kötetével vett részt. Előkészületeinkről, egy fiatalos, dinamikus Magyarország-kép kialakításának igényéről Pröhle Gergely államtitkár számolt be a nemzetközi sajtónak.

Anima-turné Országos turnét kezd az Anima Sound System (az első hét: okt. 20.: Szeged; 21.: Debrecen; 22.: Miskolc; 23.: Budapest; 24.: Szarvas), melynek során november 20-án, a Petőfi Csarnokban vendégük Ed Rush brit jungle-ász (ugyanitt zárják az évet december 31-én, éjfélkor). Addigra várhatóan megjelenik a Hajnal volt remix maxija a Prodigy és Propellerheadz anyagaival is dolgozott Jon Carter keze nyomán, jövőre pedig megvalósulhat az Anima és a Transglobal Underground oda-vissza remixe, amiről nyáron, a Szigeten állapodtak meg.

Donáth Péter emlékkiállítás Október 18-ig látható a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban Donáth Péter (1938-1996) emlékkiállítása, mely a festőművész nyári, fehérvári életműkiállításához kapcsolódva leginkább díszlet- és jelmezterveire koncentrál. Donáth Pétert 1976-ban Ascher Tamás hívta Kaposvárra a Merszi! avagy Sipov kalandjai című Okudzsava-regényadaptáció díszleteinek megtervezésére, s ezután több mint tíz éven át a legkülönbözőbb műfajú előadások látványvilágát teremtette meg a Csiky Gergely színház számára. (Képünk részlet az Osztott tér lovassal című, 1969-es munkájából.)

Épül a Bárka Február közepére kész a Bárka Színház: a felújítás 200 milliós költségének felét a Józsefvárosi Önkormányzat állja, a többit hitelből, támogatásokból és saját bevételekből a társulat. Az első premiert február végére, március elejére tervezik: Pirandello Hegyek óriásai című, be nem fejezett drámáját adják elő Óriások címmel (a hiányzó 3. felvonást Matuz János és a rendező Csányi János írja). Addig is, a Pécsi Harmadik Színházzal közösen készülnek Szép Ernő Lila ákácának december 1-ji, pécsi bemutatójára.

Műértő Napilap formátumú művészeti havilapot indított Műértő címmel, 12 ezer példányban, 365 Ft-os áron a HVG Rt. A Hajdú Éva szerkesztette periodika 20 magyar és 4 angol nyelvű oldalon foglalkozik a képzőművészet, a műkereskedelem, a muzeológia kérdéseivel műtörténeti, gazdasági és jogi megközelítésből, s közöl aktuális hazai és külföldi kiállítási és árverési információkat.

Díj A Budapesti Fesztiválzenekar Bartók-albuma (Magyar képek, A csodálatos mandarin, vezényel: Fischer Iván, kiadó: Philips) kapta a Gramophone című brit szaklap által az év legjobb zenekari lemezének ítélt díjat. A kamarazenekari kategóriát a Takács vonósnégyes nyerte Bartók kvartettjeinek felvételeivel.

Nobel-díj: Saramago December 10-én a portugál José Saramago veheti át az idei irodalmi Nobel-díjat. A 76 éves regényíró, novellista, költő - a díj első portugál nyelvű kitüntetettje - fordítások és kommunista meggyőződésű publicisztikai munkák után 55 évesen írta első szépirodalmi művét. Műveit 27 nyelvre fordították le, magyarul olvasható regényei: Kőtutaj, A kolostor, Ricardo Reis halálának éve, Vakság.

Cyber

Magyar Win98 Lapzártánk után, várhatóan október 13-án, a Compfair nyitó napján hozza piacra a Windows 98 magyar nyelvű verzióját a Microsoft Magyarország.

Terjeszkedő Bertelsmann Miközben Magyarországon a nem kielégítőnek ítélt eredményt hozó Magyar Könyvklub eladásával egy lépést tett hátrafelé a Bertelsmann (a Magyar Könyvklub új tulajdonosa az ingyenes reklámújságot megjelentető Budapesti Piac Rt.), a német médiabirodalom folytatja amerikai terjeszkedését: legutóbb 50 százalék részesedést vásárolt a Barnes & Noble amerikai könyvesbolt és terjesztőhálózat internetes vállalkozásában. A Barnesandnoble.com a világ legnagyobb online könyvkereskedése, az Amazon.com elsőszámú konkurense. Emlékezetes, a Bertelsmann nemrég megszerezte a Random House-t, az egyik legnagyobb amerikai könyvkiadót, és az utóbbi hetekben felröppent hírek szerint fontolgatják az EMI brit lemezkiadó megvételét.

CD-ROM a drogról Drogenciklopédia címmel CD-ROM-ot jelentet meg az egyébként főleg web-marketinggel, site-tervezéssel foglalkozó, magyar EPC (Electronic Publishing Company) Kft. A Réz András szerkesztette lemez több mint 2000 gépelt oldalnyi információt hordoz a kábítószerek egészségügyi, pszichológiai, jogi, társadalmi, kulturális, gazdasági, botanikai, vegytani vonatkozásairól, kultúrtörténetéről. Különféle ajánlott útvonalak várnak tanárokra, szülőkre, fiatalokra, rendőrökre, orvosokra és drogambulánsokra, az orvosi és jogi tudnivalók egyszerű, praktikus, illetve egészen részletes áttekintésben szerepelnek. A kiadó honlapja (www.etc.hu) állandóan frissített információkkal szolgál majd (egyebek közt a tervezett törvénymódosításról), s vitafórum is indul ugyanitt.

Apple-fejlesztés Interaktív képernyőket, kulcsszavak helyett körülírásokkal, hosszabb meghatározásokkal dolgozó keresőprogramokat, az internetes párbeszédet elősegítő eszközöket fejleszt az Apple Computer. Bár a termékek állítólag már majdnem piackészek, a cég nem biztos benne, hogy a nagyközönség is elég "felkészült" már rájuk - bármit jelentsen is ez.

Figyelmébe ajánljuk