Kulturális hírek

  • 1999. február 4.

Belpol

A szajha útjaCaravaggio, majd Velázquez ihlette képeinek sorát folytatván, ezúttal William Hogarth (1697-1764) A szajha útja című metszetsorozata nyomán festette meg hasonló című képeit az 1964 óta Párizsban élő Csernus Tibor. Az idén 70 éves művész 1996-97-ben készült hat festményből álló ciklusa február 14-ig tekinthető meg a Műcsarnokban.Díj Fernando Trueba La Ni–a de tus ojos (Álmaid lánya) című műve nyerte a Spanyol Filmakadémia által a legjobb filmnek ítélt Goya-díjat, főszereplője, Penelope Cruz pedig a legjobb női alakítás díját.F.
est un salaud (F. egy gazember) című munkája révén Marcel Gisler nyerte az idei svájci filmdíjat.

Film Bestről Mary McGuckian rendező és a főszereplő John Lynch közösen írta a 60-as évek egyik legnagyobb futballsztárja, az északír George Best (Manchester United) életéről készülő brit film forgatókönyvét. Best áldását adta a mozira, sőt egy aprócska szerepet el is vállalt benne.

Újra Happy Mondays Négy áprilisi brit koncert és esetleg néhány nyári fesztivál erejéig újra összeáll a Happy Mondays, a 80-as, 90-es évek fordulóján virágzó manchesteri rave-színtér egyik alapzenekara, amely 1993-ban feloszlott.

Filmszemle Február 4-9. között rendezik a jubileumi 30. Magyar Filmszemlét a budapesti Corvin moziban. A nagyközönség a Puskinba, az Örökmozgóba és a Művészbe ülhet be a versenyben induló 23 nagyjáték-, 15 kisjáték- és 35 dokumentumfilmre, az információs vetítésekre, valamint az életműdíjjal jutalmazandó Böszörményi Géza és Gaál István rendezők, Garas Dezső és Horváth Teri színművészek és Makay Árpád operatőr munkáira. A játékfilmes zsűri elnöke Schlett István politológus, a dokumentumfilmesé Gazdag Gyula filmrendező.

Lapzártakor még nem volt egészen kész a tavalyi év hazai mozistatisztikája, de Reichenberger János (NKÖM) előzetes tájékoztatása szerint az éves jegybevétel 5-5,4 milliárd forint lehet (1997-ben 4,7 volt), a látogatók száma pedig 14-15 millió (1997-ben 16,8 volt) - a csökkenő nézőszám mellett emelkedő bevétel a jegyárak növekedésére utal, ami az infláción kívül feltehetően a jobb körülményeket kínáló multiplex mozipaloták magasabb árszínvonalának a következménye. A fővárosiakon kívül tavaly ősszel és télen Győrben, Sopronban és Debrecenben nyílt soktermes filmszínház, idén Kecskemét, Miskolc és Szeged következik.

A legnépszerűbb filmeket idén is Amerika szállította, a UIP-Duna Film által forgalmazott Ryan közlegény megmentése kivételével az Intercom érintésével - íme az élcsoport:

1. Titanic 1,17 millió néző, 462 millió Ft

2. Godzilla 488 ezer 184 millió Ft

3. Armageddon 483 ezer 196 millió Ft

4. Halálos fegyver 4. 387 ezer 153 millió Ft

5. Dr. Dolittle 357 ezer 144 millió Ft

6. Alien 4. 347 ezer 109 millió Ft

7. Ryan közlegény megmentése 304 ezer 125 millió Ft

8. Lesz ez még így se! 301 ezer 115 millió Ft

Az új magyar filmek közül az Ámbár tanár urat látták legtöbben, 61 ezren, a legtöbb bevételt, 57 millió forintot a Zimmer Feri hozta - magyar filmek forgalmazási adatairól bővebben a Biciklitolvaj mellékletben.

Gyász 83 éves korában New Yorkban elhunyt Carelli Gábor operaénekes, aki emigrációja után, az 50-es években gyakran szerepelt a Metropolitan színpadán.

Asterix a moziban Asterix, a francia képregény klasszikus figurája bevonult a moziba: Franciaországban február 3-án mutatják be a hódító rómaiak ellen diadalmaskodó, eszes gall hős kalandjait elmesélő filmet. Claude Zidi minden idők legdrágább francia produkcióját készítette el, amelynek feladata, kimondva-kimondatlanul, hogy valamennyit visszahódítson a francia mozipiacból, melynek tavaly mindössze 26 százalékát tették ki a hazai filmek, a többi gyakorlatilag Hollywoodé volt. Asterix szerepét Christian Clavier alakítja, társa, Obelix, Gerard Depardieu, Laetitia Casta szupermodell a csábos Falbala, a rómaiak között pedig ott csetlik-botlik Roberto Benigni. Asterix, Alberto Uderzo grafikus és Rene Goscinny szövegíró teremtménye 1959-ben jelent meg először képregényben, azóta 77 országban, 57 nyelven, mintegy 280 millió példányban bizonyult a század talán legsikeresebb francia kulturális exportcikkének, Párizs mellett egy vidámparkot is alapoztak rá.

MaNcs-aukció A múlt szombaton a Puskin moziban a MaNcs megsegítésére és Bada Tibor szemműtétjére szervezett aukción bizony elkelt néhány remekmű. Fábry Sándornak, a lelkes és tőle megszokott színvonalú kikiáltásért, a TEMAsoft Kft.-nek, Erdélyi Zsoltnak (Edison) és a magukat megnevezni nem kívánó magánszemélyeknek az aktív részvételért tartozunk ezúton is köszönetet mondani. A fent említett műtéten kívül a bevételt a MaNcs gépparkjának fejlesztésére fordítjuk. (Tooth Gábor Andor fent látható munkáját a Tilos Rádió részére vásárolta meg egy magánszemély.)

Cyberia

Mikszáth-összes Az Akadémiai Kiadó 86. kötetnél tartó kritikai kiadása alapján CD-ROM-on jelentette meg Mikszáth Kálmán összes műveit az Arcanum Adatbázis Kft. A regényeket, elbeszéléseket, cikkeket, karcolatokat és leveleket, valamint az 1997-ig összegyűjtött Mikszáth-bibliográfiát tartalmazó CD teljes körű szövegkeresést kínál. Ezzel egy időben hozta ki az Arcanum Marczali Henrik 1898-1905 között megjelent Nagy Képes Világtörténetének CD-ROM-verzióját is (arcadat [at] mail [dot] matav [dot] hu).

A jogfosztott afgán nőkért A Montreali Férfiak a Szexizmus Ellen nevű szervezet által kezdeményezett petíció járja az internetet, melynek aláírói és továbbküldői az ellen tiltakoznak, hogy az Afganisztánban uralkodó szélsőséges iszlám tálib rendszer embertelen rendszabályai rettegésben tartják a nőket: nem dolgozhatnak, nem vezethetnek autót, férfi rokonuk nélkül az utcára sem léphetnek, s a megkövezést kockáztatják, ha fedetlenül hagyják a karjukat. Bővebb info és a teljes nyilatkozat elérhető a sarabande [at] brandeis [dot] edu címen - a MaNcshoz egyébként a Three Mustaphas Three zenekar egyik tagja, Ben Mandelson <bee [at] benomano [dot] demon [dot] co [dot] uk">bee [at] benomano [dot] demon [dot] co [dot] uk> révén jutott el a felhívás.

Önállósul az Alta Vista Alta Vista Company néven leányvállalattá alakítja az Alta Vista kereső fenntartásával és fejlesztésével foglalkozó részlegét a Compaq. A cég megítélése szerint a különválás nagyobb szabadságot biztosít üzleti szövetségek létesítése és tartalomfejlesztés terén az Alta Vistának, amely jelenleg a 12. leglátogatottabb portál az interneten.

Ide kapcsolódik, hogy az Alta Vista a Microsoft Hotmail ingyenes e-mail-szolgáltatását kínálja felhasználóinak, cserébe az MSN.com keresője az Alta Vista lesz. Az új levelezőprogramot pedig AV Mail powered by Hotmail névre keresztelték. Mindkét cég felbontja korábbi megállapodásait eddigi partnereivel; az Alta Vista e-mail-szolgáltatója jelenleg az iName, a Microsoft keresője pedig az Inktomi - utóbbi részvényárfolyama a döntés hírére 20 százalékot zuhant.

Figyelmébe ajánljuk