Kulturális hírek

  • 2000. január 13.

Belpol

Peymann berlini terveiClaus Peymann, a Berliner Ensemble új igazgatója elsősorban kortárs német és klasszikus európai darabokat ígér a következő három évre. Januárban Tábori György Die Brecht-Akte című előadásával startolnak az író rendezésében (akinek Frühzeitiges Ableben címmel tervbe van véve egy ősbemutatója is), februárban Peymann viszi színre Franz Xaver Kroetz új darabját: Das Ende der Paarung.
A bécsi Burgtheater élén tizenöt évet lehúzott direktor tervei között szerepel saját bécsi Bernhard-rendezésének (A színházcsináló) meghívása, az általa felkért vendégrendezők között van Ascher Tamás is.

Nagyobb Louvre, nagyobb Pompidou Hét új terem megnyitásával a végéhez közeledik az úgynevezett Nagyobb Louvre kialakítása: a Mitterrand elnök által indított program során az 1984-es 31 ezer négyzetméterről 2001-re 61 ezer négyzetméterre nő a múzeum kiállítóterülete. Az év végére renovált díszes termekben 1815-1848 között keletkezett műtárgyakat állítottak ki.

Teljes felújítás (több, mint két év, 576 millió frank) után ismét megnyílt a világ leglátogatottabb kulturális intézménye, a Centre Pompidou, ahol az irodák kitelepítésével 8000 négyzetmétert nyertek: nőtt a kiállítótér, mintegy 900 üléssel bővültek a mozi- és előadótermek, gazdagodott a könyvtár (www.centrepompidou.fr).

Gyász 80 éves korában elhunyt Bernhard Wicki osztrák születésű svájci rendező és színész, aki európai sikerei, elsősorban A híd című Oscar-jelölt, háborúellenes német film (1959) után társrendezője volt A leghosszabb nap című, operatőri Oscarral jutalmazott, a szövetségesek második világháborús normandiai partraszállásáról szóló hollywoodi produkciónak (1962). 1961-ben Berlinben a Malachias csodájáért rendezői díjat kapott, s egyúttal az ugyanitt Arany Medvével jutalmazott Antonioni-film, Az éjszaka egyik szereplője volt.

57 éves korában elhunyt Curtis Mayfield amerikai soulzenész. A 60-as években legnagyobb sikereit az Impressions tagjaként aratta, szólókarrierjét a Superfly című film zenéje alapozta meg a 70-es évek kezdetén. A 90-es évek elején, miután a színpadon rádőlt egy világítóberendezés, nyakától lefelé megbénult, majd cukorbeteg lett, és jobb lábát amputálni kellett.

68 éves korában meghalt Nat Adderley kornettjátékos és komponista, a bebop egyik legnagyobb egyéniségének számító szaxofonos, az 1975-ben elhunyt Julian "Cannonball" Adderley öccse.

McLaren: a cél London Legalizálná a bordélyházakat, a marihuánát és a könyvtári alkoholfogyasztást, napi 24 órás nyitva tartást engedélyezne a pubok számára, és lottót indítana a szegények támogatására Malcolm McLaren, az egykori Sex Pistols menedzsere, ha megválasztanák London főpolgármesterének. Továbbá villamosra cserélné a brit főváros autóbuszait, nyilvánosházakat nyitna a parlamenttel szemben, ne kelljen már a képviselőknek rossz hírű környékeken kéjelegve botrányokba keveredniük, és mindenekelőtt tartózkodna a pártpolitikától. McLaren olyan profik ellen száll harcba, mint a "vörösként" emlegetett Ken Livingstone (Labour, a Thatcher asszony által feloszlatott Nagy-Londoni Tanács utolsó vezetője) és Steven Norris (korábbi tory közlekedési miniszter), illetve Glenda Jackson, a színésznőből lett politikus; győzelmére 5000:1 arányban lehet fogadni.

Mérlegen 1999 Az amerikai szórakoztatóipar háza tájáról valóságos diadaljelentések számolnak be a tavalyi üzleti eredményekről.

A mozibevételek összege 7,3 milliárd dollár, ami 9%-kal több az 1998-as 6,76 milliárdos rekordnál, és mintegy 1,48 milliárd darab megváltott jegyből jött össze. A piac 17%-át a Disney mondhatta magáénak - példa nélküli, hogy két filmje, a Toy Story 2 és a Hatodik érzék bevétele is átlépte a 200 millió dollárt -, 14% volt a Mátrixot és Pokemont gyártó Warner, 13% A múmiát és a Sztárom a páromat produkáló Universal részesedése (illusztrációnk e filmből való), megelőzve a Titanic húzását immár nélkülöző Paramountot és a 430 milliót hozó Star Wars I. - Baljós árnyaktól eltekintve nem túl eredményes 20th Century Foxot. A kisebb stúdiók sorából a Miramax helyett ezúttal az Artisan emelkedett ki az Ideglelés 140 millió dolláros bevétele révén.

A filmsikerekkel is összefügghet, hogy közel 4 millió DVD-lejátszó kelt el ´99-ben, s ezzel 5,4 millió darabra nőtt az amerikai háztartásokban lévő digitális videokészülékek száma - átlagáruk az ´98-as 428 dollárról 298-ra csökkent, mondhatni általánossá váltak, idén 8 millió készülék eladását prognosztizálják. Egymillió fölötti példányszámban kelt el többek között a Titanic, a Mátrix, a Ryan közlegény... és az Austin Powers DVD-változata.

Az amerikai lemezpiacon 6%-kal, 755 millió darabra nőtt az eladott albumok száma, ebből a tortából így részesedtek a legnagyobbak: Universal Music 26,39%, Sony 16,27%, BMG 16,07%, Warner 15,77%, EMI 9,45%, függetlenek összesen 16,05%. A legkelendőbb album a Backstreet Boys Milleniuma volt (BMG, 9,4 millió példány).

Az amerikai koncertjegybevételek összege 1,5 milliárd dollárt tett ki ´99-ben, ami 15%-os növekedés ´98-hoz képest. E rekordból mintegy 64,7 milliót zenélt össze a Rolling Stones, ezúttal stadionok helyett 34 kisebb helyen, de drágábban, mint valaha. Mögötte Bruce Springsteen végzett, aki hosszabb idő után ismét az E Street Banddel kelt útra (54 estén 61,4 millió dollár), harmadik az ´N Sync (121 show, 51,5 millió dollár).Morze

Románul is megjelent a Balkon: a Balkon/Cluj évente négyszer, helyi anyagokkal kiegészítve válogatást közöl a budapesti művészeti folyóirat írásaiból.

Beastie bocs´: Ad Rock, polgári nevén Adam Horovitz, a Beastie Boys egyik tagja nyilvánosan bocsánatot kért a meleg és leszbikus közösségtől amiatt, hogy a zenekar Licensed to Ill című, legelső lemezén homofób szövegek is helyet kaptak. A Time Out New York című műsorújságban megjelent bocsánatkérő levelet azután írta a rapper, hogy a lap kritikusa a zenekar karrierjét felölelő, Sounds of Science című antológia megjelenése kapcsán megbírálta őket.

A véletlen évének nyilvánította 2000-t az Artpool Művészetkutató Központ, amely egyúttal A véletlen jövő címmel téma nélküli hálózati projektet is hirdet. A világ minden művésze és nem művésze felkérve érezheti magát a hozzájárulásra; bővebb info a www.artpool.hu, illetve artpool [at] artpool. hu címen.

Otthon lábadozik George Harrison, miután szerencsésen megúszta a házába behatoló férfival való viaskodást: a 33 éves, liverpooli születésű Michael Abram még tavaly év végén több késszúrással megsebesítette a Beatles gitárosát (a 18 centis kés pengéje alig két és fél centivel kerülte el a szívét). A gyilkossági kísérlettel vádolt Abram óvadék ellenében szabadlábon várja februári tárgyalását, addig pszichiátriai kezelés alatt áll.

Szent Pál apostol zsidókhoz írott levelének eddig ismert legrégibb változatát találták meg a bécsi osztrák Nemzeti Könyvtárban: a közel 2000 éves papiruszon olvasható irat kivonatában az apostol arra inti a címzetteket, hogy életükkel készüljenek az üdvösségre. A Nemzeti Könyvtár több ezer darabból álló papiruszgyűjteményét eddig viszonylag kevéssé dolgozták fel. Hamarosan a teljes anyagot számítógépre viszik és hozzáférhetővé teszik.

Reaktiválódott a 80-as évek két finom brit kultuszzenekara: a Prefab Sprout a 38 Carat Collection című albummal márciusban brit turnéra indul, az Anomie/Bonhomie című albummal visszatért Scritti Polittiről pedig januárban készít dokumentumfilmet a BBC.

Megvált Dávid Kornéltól a Chicago Bulls: az amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA egyetlen magyar játékosa, aki 76 meccsen 6,3-es pontátlagot ért el a mélyponton lévő Bullsban, tíznapos próbaszersződést kötött a Cleveland Cavaliersszel.

Figyelmébe ajánljuk