Kultúrális hírek

publikálva
2000/25. (06. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Országos Színházi TalálkozóFullajtár Andrea, a Kamrában játszott Kés a tyúkban című David Harrower-darab főszereplője és a képünk előterében látható Börcsök Enikő, a Vígszínházban bemutatott Az iglic című Caryl Churchill-darab főszereplője kapta megosztva a legjobb női alakítás díját az Országos Színházi Találkozón. A legjobb férfialakításért Gálffi Lászlót (a pécsi Butley főszerepéért) jutalmazta a zsűri.

A Kés a tyúkban létrehozói közül díjat kapott a látványért és a játéktérért Gothár Péter, a fordításért Varró Dániel, Az iglic megvalósítói közül pedig Hamvai Kornél a fordításért, Zsótér Sándor a rendezésért. Több elismerésben részesült a kaposvári Csiky Gergely Színház Sweeney Todd című musicalje: legjobb előadásként, Kerényi Gábor zenei vezetőként, Urbanovits Krisztina legjobb pályakezdőként (a Kamra produkcióiban feltűnt Kocsis Gergellyel megosztva). A legjobb rendezés díját viszont Máté Gábor kapta A viszontlátás trilógiájáért, amelyet a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban vitt színre.

Kortárs Balett: kérdőjelek

Szerdán a Szegedi Nemzeti Színházban kihelyezett ülést tartott a városi közgyűlés kulturális bizottsága, hogy a Kortárs Balett és ezzel összefüggésben a Korzó moziban létesítendő Kortárs Zóna jövőjéről tárgyaljon. Mint az Index szegedi mutációja beszámolt róla, Ványai Éva alpolgármester szerint arról kellett állást foglalni, hogy a KorZó a színház kihelyezett tagozata maradjon, vagy közhasznú társaságként működjön. Előbbit a polgármester támogatja, hogy így biztosabban hozzájuthassanak a központi normatívákhoz, hiszen háromtagozatú színház üzemeltetését vállalta a város, a balett vezetői pedig kht. alakítását tartanák célszerűbbnek. Hogy végül is mire jutottak, azt nem lehet tudni, mert Fidesz-javaslatra - noha nem személyi kérdésről volt szó - zárt ülést rendeltek el. (Előzmények a múlt heti Narancsban.)

Proust oroszul

Folyamatos munkát ad az orosz könyvkiadásnak a szovjet évtizedek gyakorlatából fakadó fehér foltok eltüntetése, az európai irodalom modern klasszisainak, többek között Kafka, Musil, Valéry, Céline, Yeats vagy Virginia Woolf műveinek a kiadása. Nem sokkal azután, hogy egy háromkötetes kiadásban napvilágot láttak James Joyce írásai, nemrég teljes terjedelmében megjelent oroszul Marcel Proust regénye, Az eltűnt idő nyomában, Alla Szmirnova fordításában, a szentpétervári Inapressz kiadásában.

Veszprémi színház: leváltott igazgató.

A megyei önkormányzat leváltotta tisztségéről Vándorfi Lászlót, a veszprémi Petőfi Színház igazgatóját, akit úgymond vétkes felelősség terhel az intézmény eladósodásáért. Utódául november 30-ig Kolti Helgát, a színház művészét nevezték ki. Vándorfit egyébként már egy éve is leváltották, de mert a munkaügyi bíróság még nem hozott ügyében jogerős ítéletet, maradhatott a posztján. A közgyűlés annak ellenére hozta meg határozatát, hogy a direktor visszavonta korábbi lemondási szándékát. A kirendelt önkormányzati biztos szerint mostanra stabilizálódott a színház fizetőképessége, amit az rendített meg, hogy korábban erején felül vállalkozott egy műhelyház-beruházásra, és nagy veszteségforrás a kamaraszínházként üzemelő Latinovits Zoltán Játékszín is, amelynek működését mostantól szüneteltetik. A közgyűlés polgári többségével szemben a kisebbségben lévő szocialisták és szabaddemokraták kiálltak Vándorfi mellett.

Bruce kontra zsaruk

New York rendőrszakszervezete arra hívta fel tagjait, hogy bojkottálják Bruce Springsteen tíz Madison Square Garden-beli koncertjét: a szokatlan lépés oka az, ahogy az énekes American Skin című új számában foglalkozik egy nagy vitát kavart rendőrségi incidenssel. 1999 februárjában New York-i rendőrök golyózápora oltotta ki a fegyvertelen Amadou Diallo guineai bevándorló életét. Az érintett rendőröket, akik azzal védekeztek, hogy azt hitték, a férfi a fegyveréért nyúl (mint kiderült, a tárcáját akarta elővenni), idén februárban fölmentette a gyilkosság vádja alól a vegyes bőrszínű esküdtekből álló bíróság, ami tüntetésekhez vezetett. A jegyük eladására, illetve a rendezőként való maszekolás lemondására felszólító közlemény szerint Springsteen faji alapon kezeli az ügyet, amikor így énekel: "Pisztoly az? Kés? Tárca? Az életed. Nem titok, hogy megölhetnek, csak mert amerikai bőrödben élsz." Bruce Springsteen egyébként Diallo nevét nem említi a dalban, az áldozat édesanyja azonban köszönetet mondott neki fia emlékének megörökítéséért.

Morze

Hajónapló Műhely: A Bárka Színházban működő Hajónapló Műhely immár harmadszor hirdeti meg ingyenes, de sok munkát, gondolkodást, beszélgetést, írást feltételező, Bérczes László és Nánay István vezette színikritikus-képző tanodáját. Jelentkezni augusztus 31-ig lehet egy 3-5 oldalas színházi kritika, esszé beküldésével: 1082 Bp., Üllői út 82.

Alternatív Pedagógusképző Műhely: Szeptemberben új tanártovábbképző kurzusokat indít az Alternatív Pedagógusképző Műhely. A meghirdetett témák: Iskolamesterek, élő pedagógiai irányzatok; Multikulturalizmus az iskolában; Isteni és emberi természet; Hatékony tanulásszervezési módszerek; Pedagógia és pszichodráma; Személyiségfejlődés és társadalomba illeszkedés; Alkalmazott dráma; Kerámia; Foltvarrás. Jelentkezés június 23-ig (ami azért nem kőbe vésett határidő) a 212-1303-as telefonon Menczel Évánál.

Plakátpályázat: @RC: "riásplakát formájában megjelenő művek tervezésére írt ki pályázatot a Bakos Gábor, Fatér Barna, Geszti Péter és társaik által létrehozott @RC formáció: létező szolgáltatásokhoz, termékekhez; szabadon választott témákhoz, fiktív árukhoz és szolgáltatásokhoz; az ezredfordulóhoz, a millenniumhoz, illetve valamely társadalmi célhoz kapcsolódó üzenetekkel lehet pályázni június 23-ig. Jelentkezési lapok és részletes információ: Architech Grafikai Stúdió, 1012 Bp., Mikó u. 1. A legjobb műveket augusztus 18-szeptember 16. között a Felvonulási téren állítják ki, a fődíj egymillió forint.

Műgyűjtő írók: a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő képviselőinek, Adytól Szentkuthyig tizenhét írónak, költőnek a hagyatékából válogatott képzőművészeti alkotások láthatók a Kassák Múzeum kiállításán. A június 30-ig nyitva tartó tárlaton többek között a Nyolcak, az Aktivisták, a Szentendrei és az Európai Iskola, a Gresham-kör és néhány ma élő művész munkáit mutatják be.

Elhunyt Jacob Lawrence: a 82 éves korában elhunyt amerikai festő a színes bőrűek életének ábrázolásával vált ismertté. 24 éves korában figyeltek fel rá, amikor bemutatta Migration of the Negro című, a déli feketék első világháború utáni északra vándorlását megörökítő sorozatát. Lawrence volt az első elismert színes bőrű képzőművész az Egyesült Államokban, aki ráadásul a szegénység, a faji megkülönböztetés és a rendőri brutalitás kérdéseivel is foglalkozott vásznain.

publikálva
2000/25. (06. 22.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra