Kulturális hírek

  • 2000. július 13.

Belpol

SALZBURGI STARTAz európai fesztiválszezon egyik legnagyobb eseményén, a július 23-tól augusztus 31-ig tartó Salzburgi Ünnepi Játékokon Eötvös Péter révén hangsúlyos szerephez jut a kortárs magyar zene: A korforduló három komponistája című hangversenyciklusban Friedrich Cerha és Pierre Boulez mellett ő is önálló estet kapott. Július 25-én Bartók két művével egy műsorban, Kim Kashkashian (brácsa) és a Camerata Academica Salzburg közreműködésével két saját kompozícióját (Replica; Shadows) vezényli, augusztus 17-én pedig, Boulez vezényletével, a London Symphony Orchestra szólaltatja meg Eötvös Zeropoints című darabját, Schoenberg és Sztravinszkij egy-egy művével együtt.Az operaprogram számos klasszikus mellett ősbemutatót is tartalmaz: Salzburg és a párizsi Thé‰tre du Ch‰telet felkérésére a Párizsban élő finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho L´Amour de loin (Szerelem a távolból) címmel ötfelvonásos operát írt a szintén Franciaországban élő libanoni költő, Amin Maalouf librettójára (képünkön a két szerző).
A történet a 12. században játszódik, főhőse, egy ifjú trubadúr, a valóságban is élt Jaufre Rudel beleszeret egy távoli, keleti hölgybe, akinek csak a hírét hallotta, ám aki aztán meg is jelenik. A német és angol feliratozással, franciául előadandó operát Peter Sellars rendezi, a karmester Kent Nagano, premier augusztus 15-én.

A fesztivál idei rezidens költővendége Elfriede Jelinek és Hans Magnus Enzensberger után ezúttal Christoph Ransmayr, aki Unterwegs nach Babylon (Útban Babilon felé) címmel szerkesztett irodalmat, zenét és filmet vegyítő programot.

KARLOVY VARY A 75 éves Makk Károly filmjeit retrospektív sorozatban vetítették, a versenyprogramban pedig bemutatták Deák Krisztinától a Jadviga párnáját a 35. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a 20 ezer dollárral járó fődíjat, a Kristályglóbuszt a brazil Andrucha Waddington Én, te, ők című alkotásának ítélte az iráni Abbas Kiarostami vezette zsűri. Különdíjat kapott a dél-koreai Chang Dong Lee (Mentolcukor) és a lengyel Jerzy Stuhr (Nagyvad), közönségdíjat az amerikai Alan Parker (Angelin hamvai), életműdíjat a cseh Vera Chytilová és a spanyol Carlos Saura. A legjobb rendezés díját a horvát Vinko Bresan nyerte (Tito marsall szelleme).AUDIOVIZUÁLIS ARCHíVUM Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) névvel hazai filmeket, televíziós és rádiós műsorokat, videoanyagokat és az interneten közzétett információkat gyűjtő, rendszerező és közzétevő intézmény létrehozását kezdeményezi a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM). Az archívumot működtető rendszer kidolgozására 75-75 millió Ft-ot ad az NKÖM és az ORTT a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikai központjának. A NAVA számára külön összeget remélnek a jövő évi költségvetésben, s egyúttal jogszabályt készítenek elő az audiovizuális művek kötelespéldány-szolgáltatásáról.SZABó ISTVÁN: ÉLETMÛDíJ, ÚJ FILM Három magyar produkció szerepel a július 22-ig tartó 17. Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztivál programján: Gödrös Frigyes Glamour, Tarr Béla A Werkmeister-harmóniák és Szabó István A napfény íze - utóbbi rendezőjét életmű-díjban részesítették. Szabó István következő, német és francia partnerekkel tervezett műve, a Taking Sides bekerült az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages legújabb döntése alapján összesen 3,75 millió euróval támogatandó tizenegy koprodukció közé. A csomagban szerepel többek között az osztrák Michael Haneke (aki Elfriede Jelinek Die Klavierspielerinjét viszi vászonra Isabelle Huppert-rel), a francia Jacques Rivette (Va Savoir) és a török Meryln Solakhan (Ein Deutscher Anatolier).

ER´SZAK, CENZÚRA Belgiumban július 19-én kezdik vetíteni 16 éven felülieknek a francia Virginie Despentes és Coralie Trinh Thi Baise-moi (Dugj meg) című filmjét, melyet Franciaországban a bíróság nemrég X kategóriássá fokozott le, eleget téve családvédő szervezetek panaszának, melyek szerint a kulturális minisztérium által meghatározott, 16 éven felülieknek szóló besorolás nem védi meg az összes fiatalkorút a filmtől. Az alacsony költségvetésű produkció így a gazdaságilag bukással fenyegető, kis látogatottságú francia pornóhálózatba száműzetett. Visszatérésére akkor van esély, ha életbe lép a 18 éven fölülieknek szóló besorolás, amelyet Catherine Tasca kulturális miniszter javasolt az épp e film kapcsán kirobbant vitában. A mű svájci premierje augusztusban a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon esedékes, forgalmazása iránt több ország, köztük Nagy-Britannia is érdeklődik, noha kritikusai szerint elég gyengécske darab. A történet két lányról szól, akik az országban autózgatván alkalmi partnereiket sorra kinyírják; a felháborodást a szexet és az erőszakot ábrázoló jelenetek naturalizmusa váltotta ki.

Morze

ULYSSES OTTHON Első alkalommal mutatják be James Joyce Ulyssesének kéziratát Dublinban, az író szülővárosában. Joyce, aki önkéntes olasz, svájci és francia emigrációban írta a könyvet, még megjelenése előtt eladta egy amerikai mecénásnak a kéziratot, amely a philadelphiai Rosenbach könyvtárba került. Most október 1-jéig a dublini Chester Beatty könyvtárban tekinthető meg.

CÉLBAN AZ ÍR"VONAT Megérkezett berlini végállomására a Literaturexpress Europa 2000 felségjelű különvonat, amely június 4-i lisszaboni indulása óta szállította negyven ország száz íróját keresztül-kasul Európán. A búcsút egybekötötték egy ezután évente megrendezendő kétnapos könyvünneppel a német főváros központjában, pontosan ott, ahol 1933-ban a nácik könyveket égettek.

HOLOKAUSZT-FILMEK Szász János, a lengyel Andrzej Wajda, a cseh Vojtech Jasny, az orosz Pavel Csuhraj és az argentin Luis Puenzo rendezi azt az egy-egy órás dokumentumfilmet, melyet a Steven Spielberg által létrehozott Shoah Túlélői Vizuális Történelmi Alapítvány produkciójában forgatnak, oktatási célból, részben az alapítvány által világszerte rögzített tanúvallomások felhasználásával. A filmek televíziós bemutatását és videoforgalmazását 2001-re tervezik.

HOLOKAUSZT-EMLÉKMÛ Berlinben döntés született arról, hogy a Peter Eisenman tervezte, heves vitát kavaró, gigantikus holokauszt-emlékműhöz kapcsolódva, egy 800 nm-es, föld alatti információs centrumot is létesítenek, melyet a Reichstag és a Brandenburgi kapu felől érkező csak a 2700 betonoszlopon keresztül haladva közelíthet meg. Az infocentrumban külön teret szentelnek a Csendnek, a Sorsnak, a Neveknek és a Helyeknek, dokumentálják minden egyes áldozat nevét és a megsemmisítés helyszíneit. Az építkezést jövőre szeretnék elkezdeni.

ÖRMÉNYORSZÁG VISSZAAD Örményország visszaadott Németországnak 18 ezer, zömmel 18-19. századi, matematikával és biológiával foglalkozó könyvet, melyeket a második világháború alatt szovjet katonák vittek el német könyvtárakból. A háború során elrabolt műalkotások és kulturális értékek kölcsönös visszaszolgáltatásáról szóló megállapodás értelmében Örményország már 1998-ban is 600 könyvet és partitúrát adott vissza Németországnak.

Figyelmébe ajánljuk