Tartalom

MaNcs, XII. évf. 29. szám, (2000.07.13.) (2000-07-13)

Publicisztika

Publicisztika

Balaton (Sok hülyeséget terjesztenek)

Árakról, helyekről, csalásokról szólnak a mítoszok, de saját tapasztalatomból tudom, hogy egy egészen kevés józan ésszel plusz némi előrelátással minden csalódás elkerülhető, mert a Balatonon is érvényes a szabály, miszerint csak azt csapják be, akit lehet.

Publicisztika

Szörfözés a tavon: Talpasok

Tavaly márciusban besokalltam, egyre inkább úgy tűnt, a meteorológusaink összevissza prognosztizálnak. Másnap viszont az ember sose emlékszik pontosan, melyik mit is mondott, ezért marad a homályos, sanda balsejtelem. Én azonban papírt és tollat ragadtam, és két hétig jegyzeteltem, majd összehasonlítottam az előrejelzést a ténylegesen bekövetkezett időjárással. Exkluzív tesztemet most először tárom a nyilvánosság elé.

Publicisztika

Olajbugi

Kedves Olvasóink, feltáró jellegű vallomást adunk közre.

Publicisztika

Patt

Azt túlzás volna állítani, hogy a világ lélegzet-visszafojtva figyel: egy közel-keleti béketárgyalásnak az a dolga, hogy akadozzék, elvégre, legalábbis a felszínen, olyan kibékíthetetlen ellentétekről folyik, amelyek gyökere a Bibliában keresendő. Mit oldjon meg ezeken a kérdéseken három olyan politikai entitás, amelyek közül még a legrégebbi, az Egyesült Államok sincs sokkal több kétszáz évesnél, Izrael alig múlt ötven (a legszebb férfikor, ahogy mondani szokás), Palesztina pedig még meg sem született (a még szebb férfikor).

Egotrip

Egotrip

Várhegyi éva: Ekotrip (Tőkesúly)

Elek István R. Székely Julianna szellemi és morális tőkesúlyát hiányolta a szerinte jóval tőkesúlyosabb Csoóri Sándorral szemben. Azóta újabb és más jellegű tőkék súlya kérdőjeleződött meg: az ABN Amro Equities feltörekvő piacokat elemző londoni részlege 15-ről 5 százalékra csökkentette a magyar értékpapírok ajánlott túlsúlyát a többi hasonló piacéhoz képest a befektetők nemzetközi portfóliójában. Ezzel az ítéletével mintegy leértékelte a nemzeti tőke jelentős, a tőzsdén megjelenő vállalatok részvényei által képviselt hányadát, amelybe a magyar gazdaság olyan reprezentánsai tartoznak, mint a Mol, a Matáv, a TVK, a Borsodchem, az OTP, a Richter, az Egis, az Antenna Hungária.

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (új maszlagok)

Hányszor, de hányszor emelte fel intőleg e sorok írója horgas mutatóujját, hányszor, de hányszor figyelmeztette népét s különösképpen e nép politikusait és közíróit, hogy ne, ne beszéljenek már hülyeségeket, és lám, mégis, mindig, újra meg újra, a jelenlevők kivételek. Lankadatlan hevülettel vagyok hát kénytelen e helyt felhívni hűséges olvasóim figyelmét két újabb idiotizmusra.

Para

Egotrip

Kovács Imre: én

Erzsi rossz hangulatban volt, a napfolttevékenység maximuma erősen megviselte, úgyhogy fürdőköpenyben feküdt a kanapén, és az Esmeralda-összest nézte videón. Ilyenkor jobb volt elkerülni a konfliktusokat, Béla tehát elindult virágföldet venni a Fogarasi útra, ahol még senki sem vett virágföldet, de híre jött, hogy kinyitott az Áruért Mentem nevű virágbolt, és pillanatnyilag le lehet menni a pincébe, ahol eligazítást nyerhet a próbálkozó, ráadásul hitelbe nincs virágföld. Béla még ennyire részeg nőt nem látott, pedig többször járt a Mély Torok nevű szórakozóhelyen, ahol nap mint nap találkozott Irénnel, aki gyakran kiitta korsójából, amit előzőleg belehányt.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

SALZBURGI STARTAz európai fesztiválszezon egyik legnagyobb eseményén, a július 23-tól augusztus 31-ig tartó Salzburgi Ünnepi Játékokon Eötvös Péter révén hangsúlyos szerephez jut a kortárs magyar zene: A korforduló három komponistája című hangversenyciklusban Friedrich Cerha és Pierre Boulez mellett ő is önálló estet kapott. Július 25-én Bartók két művével egy műsorban, Kim Kashkashian (brácsa) és a Camerata Academica Salzburg közreműködésével két saját kompozícióját (Replica; Shadows) vezényli, augusztus 17-én pedig, Boulez vezényletével, a London Symphony Orchestra szólaltatja meg Eötvös Zeropoints című darabját, Schoenberg és Sztravinszkij egy-egy művével együtt.Az operaprogram számos klasszikus mellett ősbemutatót is tartalmaz: Salzburg és a párizsi Thé‰tre du Ch‰telet felkérésére a Párizsban élő finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho L´Amour de loin (Szerelem a távolból) címmel ötfelvonásos operát írt a szintén Franciaországban élő libanoni költő, Amin Maalouf librettójára (képünkön a két szerző).

Belpol

Cyber hírek

Zenészek az MP3 ellenHirdetési kampány indul Amerikában az interneten fellelhető, jogilag kalózmásolatnak minősülő MP3-felvételek csereberéjét megkönnyítő Napster program használata és használói ellen. Az Artists Against Piracy (művészek a kalózkodás ellen) csoport kezdeményezését az amerikai lemezipar is támogatja.

Belpol

Főkapitányok menesztése: Karhatalmi körhinta

"Hányingerem van a saját cégemtől" - kommentálta felmentését az egyik megyei rendőrfőkapitány. A belügyminiszter döntése értelmében augusztus végéig hét másik társával együtt távozik megyéje éléről. Egyikük nyugdíjba vonul, másikuk egy másik megye vezető pozícióját kapja, hatukat pedig hangzatos nevű kamuállásokban pihenteti a belügyi vezetés. Többségük még Pintér Sándorral együtt, 1991-ben lett kapitány; utódaik kinevezésével a belügyminiszter egy hozzá lojális vezetői réteget hozhat létre.

Belpol

Béranya-per Békéscsabán: Száraz kenyér, égetett zsír, húgyos matrac

"Pottyantsd ki a kölyködet, és menj a picsába! - vágta a fejemhez egy veszekedés végén Gáti Mariann" - idézte fel 1995 tavaszának egyik legkellemetlenebb amerikai élményét Andrea. A története egy az óceán túlsó partjára csábított magyar béranyák esetei közül. Az ügyletek lebonyolításánál sok helyütt ott találjuk Gáti Mariannt. A riportunkban megszólaló béranya csupán annyit kért, ne írjuk le a teljes nevét, és ne tegyük egykori környezete számára felismerhetővé. Itt használt keresztneve megegyezik a valóságossal.

Belpol

Gyalogsági aknák Magyarországon: Talált jószág

Nemzetközi összesítések szerint mintegy 110 millió gyalogsági aknát telepítettek világszerte, évente nagyjából százezret szednek fel, és 2,5 milliót telepítenek. Az ENSZ egyik jelentése szerint tehát a jelenlegi tempóval számolva nagyjából 1100 év kell a föld aknamentesítéséhez, bár egy taposóakna maximális élettartama csak száz év (igaz, épp emiatt a mai napig is veszélyt jelentenek a második világháborúban telepített gyalogsági aknák, például Egyiptom egyes részein).

Külpol

Külpol

Törvényszabás Szerbiában: Tömlöcbe a néppel!

A rendszer, mint mindig, beerősít. A "jó stratégaként" számon tartott Slobodan Milosevic - így az összeesküvés-elméletek - az amerikai elnökválasztásokig folyamatosan feszíti a húrt, majd azon a bizonyos kedden katonai puccsal átveszi Crna Gora felett is a hatalmat. Szerbiában ezt már rég megtette, de itt is tovább feszül a húr a guzlicán. A kormány három hete "terrorizmusellenes" törvényjavaslatot terjesztett elő, melynek több pontja is alkalmas lehet arra, hogy szükség esetén és rájuk való hivatkozással az egész lakosságot le lehessen végre csukni.

Külpol

A Bové-per Franciaországban: Rokfort kontra globálvilág

A hónap elején bebizonyosodott: José Bové személyében valóban új sztár született a francia baloldal balszélén. Mondhatnánk gépiesen szélsőbalt is, de ez hamisítás volna. A délfrancia juhtenyésztő nem az ismert ideológiai építőkockákból rakosgat, inkább csak tudomásul veszi, hogy vezérükként tekintenek rá a pacifistáktól az atomenergia- és génmanipuláció-ellenzőkön, a szegények, a kirekesztettek felemelésének harcosain át az egészséges, természetes vidéki életre áhítozó utó-´68-asokig egy sor elégedetlenje a jelennek, vizionáriusa a szebb jövőnek.

Film

Film

Ha megöl a technika

A tanú szeme

Átutazni Amerikán, ugyan kérem. Mi új mesélhető e kérdéskörben Bayer Zsolt után? Tudhatták ezt vizsgált filmünk alkotói is, mert szakítottak az országúttal mint oly brutálisan kézenfekvő megoldással, hőseiket repcsire ültetik, hipp-hopp kerülünk egyik városból a másikba velük, sőt a változatosság kedvéért alkalomadtán vonatra szállunk, úgy megyünk, a mozijegy a helyjegyünk.

Film

Kis esti robot (Kistamás László a Vákuum TV-ről)

Magyar Narancs: Túl vagytok a Vákuum TV újabb előadásán. Több mint két éve nem léptetek képernyőre. Ezeknél a Csipkerózsika-álom típusú találkozásoknál fennáll a veszélye annak, hogy az a bizonyos, ébredés után elcsattanó pofon már nem is aktuális.

Film

Városi képek (Sonic Youth: NYC Ghosts & Flowers)

A hír, miszerint az évtized francia zenei "Nouvelle Vogue"-jának egyik elindítója, Ludovic Navarre alias St Germain a közelmúltban kiadót váltott, önmagában még nem lenne akkora szám. Újdonsült felkarolója azonban nem más, mint a legendás jazzlabel, a Blue Note párizsi képviselete. Mit keres egy kvázi technohouse-producer egy magát "1939 óta a legjobb jazzkiadóként" aposztrofáló cégnél?

Film

Csorba bicska (St Germain: Tourist)

Igaz, hogy a Sonic Youth mögött már közel két, gondosan végigmuzsikált évtized áll, és igaz az is, hogy ennyi idő általában mindent kivesz egy rockzenekarból, ami egyáltalán kivehető, mégis ezt az együttest még ma is azon kevesek közé kell sorolnunk, akiket izgatottan várni és akikre számítani lehet.

Film

A világon bárhol (WOMUFE, július 11-12.)

Szegény WOMUFE. Hogy negyedév aszály után majdnem elmosta az eső, azt túl lehet élni, mi több, annak e rendezvény történetében már-már hagyománya van. Inkább az a hír ütött, hogy a Matáv kiszáll a buliból; nem nagyon tudni, meddig nyújtózkodhatunk jövőre, ha egyáltalán. Szar ügy: egy nyolcéves, egészen megbízható WOrld MUsic FEsztivál kezdheti gründolni magát, elölről.

Könyv

Könyv

Petri György halálára: A megváltó sehol

Ma lenne hetven éves a huszadik század második felének nagy magyar költője, a Kádár-rendszer engesztelhetetlen ellensége, Petri György. Emlékét az összegyűjtött verseiből kiadott kötet recenziójával és a halála alkalmából írott cikkünkkel idézzük most fel.

Könyv

Petri György: Halálomba belebotlok

részeg napokrészeg éjekami közelmessze széledlucsok mocsokzokog tocsogöreg majommotyog makogszáraz éjekszáraz napoksara peregsívó homokhomok évekévtizedeksivatagiszele sziszegholott élekholott halokhalott élőélő halottegész valómnemvalóságkoszorú-drótrothadt rózsákamit én csakfélve sejtektudván tudjákmár a sejtekegész lényemlüktet gennyednem fogadnakbe a mennyeknem fogadnakbe a poklokhalálombabelebotlokesetlen beverem orrommint a bohóca porondonvalaki másnem én vagyokki az ágyonhűlten vacogkiben ételnem maradikmár a szájánátal szarikhasa püffedszára száradzsibbad lüktetszíve fáradszikla közönytompa fogolymár csak sugárszike fogjaaztán néhamégis mégisföllobbantjaa poézisde többnyiremégse mégsenem érdeklimár a vég seállandó kínéle tompulbizony már csakegyet gondolbárha végreodalenneés fekünneodalenn e.A vers a Magvető Könyvkiadónál megjelent Amíg lehet című kötetből való. . .

Tranzit