Kulturális hírek

  • 2000. november 2.

Belpol

VAJDA JÚLIA MONTÁZSAIVajda Júlia (1913- 1982), a mindössze három nyilvános évet megért Európai Iskola egyik tagja, Vajda Lajos felesége 1958-ben kezdett kollázsokat készíteni. Ezekből látható kiállítás a fővárosi Vintage Galériában (november 24-ig).SZOBOR AZ INFORMÁCIÓRÓL Az információs társadalmat jelképező, hálózatot mintázó, 5,5 méter magas krómacél szobrot állítottak fel a Westend City Center tetőkertjében: a Kapu 2000 a világ legnagyobb drótszobra, Botond alkotása, aki Tillmann J.
A. filozófus megfogalmazása szerint "kitekintést kínál a lehetőségek formálódási folyamataiba". A szobrot a Novacom távközlési társaság terveztette és viteleztette ki.

HERZOG-ÖRÖKSÉG: FELLEBBEZÉS A Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság fellebbezést nyújtott be abban a perben, melynek elsőfokú ítélete szerint tíz festményt vissza kellene adniuk az amerikai-magyar állampolgárságú Martha Nierenbergnek, Herzog Mór Lipót, a képek eredeti tulajdonosa leszármazottjának.

GYÁSZ 70 éves korában elhunyt Sárosi Kati, a 60-as évek egyik legnépszerűbb hazai táncdalénekese. Az 50-es években főleg a budapesti varietékben szerepelt, első rádiófelvétele 1959-ben tette országosan ismertté. Olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint a Sajnos szeretem vagy az Ugye, te is akarod?

85 éves korában meghalt Ring Lardner Jr., aki két forgatókönyvéért is Oscar-díjat kapott: Woman of the Year, M + A + S + H. ´ volt a híres Hollywoodi Tízek utolsó túlélője, akik a hidegháborús években megtagadták az együttműködést az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottsággal, következésképp elítélték és feketelistára tették őket (a többiek: Dalton Trumbo, Albert Maltz, Samuel Ornitz, John Howard Lawson, Herbert Biberman, Robert Adrian Scott, Lester Cole, Alvah Bessie and Edward Dmytryk). "Tudnék válaszolni a kérdésre pontosan úgy, ahogy akarnák, de ha megtenném, holnap meggyűlölném önmagamat" - felelte a kérdésre, hogy tagja vagy tagja volt-e a kommunista pártnak. Egyébként az volt. Önéletrajza röviddel halála előtt jelent meg az idézett párbeszédre utaló címmel: I´d Hate Myself in the Morning.

77 éves korában elhunyt Leonardo Benvenuti olasz forgatókönyvíró. Mintegy száz film elkészítésében működött közre, köztük volt Sergio Leone Volt egyszer egy Amerika és Vittorio de Sica Házasság olasz módra című sikere. Aznap halt meg, amikor az olasz mozik vetíteni kezdték a részben általa írt Teste di Cocco című filmet, Alessandro Gassman és Gian Marco Tognazzi (Vittorio Gassman és Ugo Tognazzi fiai) főszereplésével.

86 éves korában Ausztriában meghalt Lida Baarova cseh származású filmszínésznő, aki a világháború előtti években botrányosnak számító viszonyt folytatott Goebbelsszel, a nácik fő propagandistájával. Ludmila Babkova néven született Prágában, első német filmjét (Barcarole) 1935-ben forgatta, hosszú szünet után Fassbinder hozta vissza a vászonra (Petra von Kant keserű könnyei, 1975). Önéletrajza kiadás alatt áll.

TOM WAITS: WOYZECK November 18-án, Koppenhágában lesz a premierje Tom Waits első operájának: felesége, Kathleen Brennan és a rendező Robert Wilson közreműködésével kerül színre Georg Büchner Woyzeck című drámájából írott zeneműve. Ez a harmadik közös munkájuk (a korábbiak: Alice; The Black Rider). Egyelőre nem tudni, kiadják-e lemezen a zenét, de semmi oka, hogy ne tegyék.

EURóPAI FILMDíJ Az Európai Filmakadémia díjait december 2-án osztják ki a Párizsban. Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című munkája bekerült a legjobb rövidfilmek jelöltjei közé (a többiek: De Zone: Ben van Lieshout, holland; Ferment: Tim MacMillan, brit; I nie opuszcze cie az do smierci: Maciej Adamek, lengyel; Kova miehet: Maarit Lalli, finn). A legjobb európai film jelöltjei: Billy Elliot (Stephen Daldry, brit), Chicken Run (Peter Lord & Nick Park, brit), Dancer in the Dark (Lars von Trier, dán-svéd-francia), Harry, un ami qui vous veut du bien (Dominik Moll, francia), Le gout des autres (Agnés Jaoui, francia), Pane e tulipani (Silvio Soldini, olasz) és Trolösa (Liv Ullmann, svéd). Korábban, az ajánlott filmek bővebb listáján szerepelt Tarr Béla több nemzetközi fesztiválon vetített, itthon februárban bemutatandó új munkája, a Werckmeister harmóniák is. Tarr ezt megelőző filmjeit november 23-tól vetíti az M 1, köztük a Village Voice szakírója által az évtized tíz legjobbja közé sorolt Sátántangót (december 2-án).

DÍJ Jean-Jacques Schuhl nyerte az idei Goncourt-díjat, a legrangosabbnak számító, francia irodalmi elismerést: Ingrid Caven című regénye felesége, a Fassbinder-filmekből ismerhető színész-kabaréénekesnő életének fikcionalizált története. A Renaudot-díjat az elefántcsontparti születésű Ahmadou Kourouma nyerte Allah n´est pas obligé (Allahnak nem muszáj) című regényével.

Az ötödik alkalommal megrendezett Soros Stúdiószínházi Napokon Kárpáti Péter Tótferi című drámájának Novák Eszter által a Bárka Színházban rendezett előadását díjazta egymillió forintos díjjal a Soros Alapítvány zsűrije.

CIGÁNYSZÍNHÁZ Az Országos Cigány Információs és Művelődési Központban, a 100 Tagú Cigányzenekar megalakulásának 15. évfordulójára szervezett ünnepségen bejelentették: megalakult az első magyarországi cigányszínház.

ROCKOPERA 1956-R"L Aki magyar... címmel rockoperát írt Jenei Szilveszter zeneszerző, Adorján András (az egykori sakkbajnok) és Kocsis L. Mihály szövegíró. Jövő nyáron, szabadtéri előadáson szeretnék bemutatni a darabot, melynek néhány részletét többek között Dörner György, Varga Miklós, Szabó Csilla, Makrai Pál és Szvorák Kati közreműködésével CD-n rögzítették, ez a bemutató költségeire fordítandó összegért, postán rendelhető meg, kereskedelmi forgalomba nem kerül.

BRUNO GANZ VISSZATÉRT Az 59 éves színész, aki nyáron, a hannoveri expó egyik első számú kulturális produkciójának számító Faust I + II próbái során balesetet szenvedett, s ezért kénytelen volt kiszállni a produkcióból, most, immár Berlinben, első ízben játszotta el az idős Faust szerepét a Peter Stein rendezte maratoni előadásban. Eddig mind a fiatal, mind az idős Faustot a 31 éves Christian Nickel alakította.

FEHÉRVÁRI TÜNTETÉS Lapzártánk hétfőjén a székesfehérvári Romkertet fedő vasszerkezet elleni tiltakozássorozat legújabb epizódjaként az építmény ellenzői torta formájában a helyszínen elfogyasztották a városuk szégyenének tartott építményt. Egyúttal rajzpályázatot hirdettek Milyen Nemzeti Emlékhelyet szeretnél? címmel.

Figyelmébe ajánljuk