Kulturális hírek

publikálva
2000/47. (11. 16.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

BLAKE-SZEZON LONDONBANFebruár 11-ig tart a londoni Tate Gallery által szervezett William Blake Season, az 1757-1827 között élt vizionárius képzőművész-költőnek szentelt rendezvénysorozat. A Tate-ben több mint húsz év óta az első átfogó kiállításon látható mintegy négyszáz műve.

A brit és külföldi magán- és közgyűjteményekből összeszedett anyagban helyet kaptak a Jerusalem című könyvéhez (kb. 1821) készített színes lapok is, melyeket az 1920-as évek óta nem állítottak ki Angliában, akárcsak a Newton (1795) és a Songs of Experience (1794) illusztrációi, életének dokumentumai, illetve kortársainak alkotásai. Külön szekció foglalkozik költőtársához, John Miltonhoz fűződő kapcsolatával, kiállították Milton (1811) című, illusztrált könyvét. A másik színhely a St. James-templom, ahol Blake-et megkeresztelték. December 1-jén Blake-verseket mond, és saját dalait énekli itt Patti Smith.

RAJKUMAR SZABAD 108 nap után kiszabadult fogságából India egyik legismertebb színésze: a több mint 200 filmben szerepelt Rajkumart egy országszerte hírhedt bandita, bizonyos Veerappan tartotta fogságban, akinek állítólag a tamil nemzeti mozgalom vezetője, P. Nedumaran megígérte, kívánságai egy részét teljesítik.

VIETNAMI GYERMEKEK Clinton elnök vietnami látogatásához időzítve,Gyermeki szemmel címmel kiállítás nyílt Hanoiban olyan gyerekek alkotásaiból, akiket a 25 évvel ezelőtt véget ért háborúból származó aknák csonkítottak meg. A mintegy ötven képet a kommunista Északot és az Amerika-barát Délt elválasztó demilitarizált övezet mentén található Quang Tri tartomány Dong Ha területén élő gyerekek festették. A sűrűn elaknásított vidéken 1975 óta 671 ember halálát okozták aknák.

KÍNAI SZEZON PÁRIZSBAN Február 25-ig a kínai kultúra vendégeskedik Franciaországban; a rendezvénysorozat véletlenül kb. akkortájt kezdődött, amikor a hivatalos Kína nemtetszését fejezte ki, mert Gao Xingjian személyében egy francia emigrációban élő kínai írónak ítélték a Nobel-díjat. Novemberben francia turnét bonyolít le a Pekingi Nemzeti Opera, amely három előadást hozott magával több száz darabnyi repertoárjáról. A La Villette-i Cite de la Musique-ben La Voix du Dragon (A sárkány hangja) címmel nyílik kiállítás tradicionális hangszerekből november 21-én, s koncertek is lesznek.

Huszonöt éve nem volt akkora kínai kiállítás Párizsban, mint ami Chine: la Gloire des Empereurs (Kína: a császárok dicsősége) címmel látható január 28-ig a Petit Palais-ben. A csupa 1973 után talált, több mint kétezer esztendőt felölelő régészeti lelet között van néhány életnagyságú katonaszobor is a Csin-dinasztia első császárának (i. e. 221-210) sírjában felfedezett cseréphadseregből.

SZÍNHÁZI FESZTIVÁLOK Hajrájához érkezett az Európai Színházak Uniójának 9. Fesztiválja. November 29-ig még a következő előadások láthatók: a tel-avivi Cameri Színház Hanoch Levin Requiemjével a Thaliában (nov. 22-23.), a Royal Shakespeare Company A viharral a Trafóban (nov. 24-25-26.), a szentpétervári Malij Theatr Csehov Cím nélküli darabjával (a Platonovval) a Mafilm III-IV. stúdiójában (nov. 26-27-28-29.), a palermói Teatro Garibaldi Shakespeare Szeget szeggel című darabjával a Kiscelli Romtemplomban (nov. 28-29.). Ezio Frigerio olasz díszlettervező kiállítása december 3-ig tekinthető meg az Ernst Múzeumban. A fesztivál részeként játssza a Kamra Tasnádi István Közellenségét (nov. 22.), a Katona pedig Hamvai Kornéltól a Hóhérok havát (nov. 23-24.). (Lásd még: www.szinhaz.hu/etu.)

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a pécsi önkormányzat és a Magyar Színházi Társaság megállapodása értelmében 2001-től Pécs ad otthont a 19 éve vándorfesztiválként működő Országos Színházi Találkozónak. A város és az NKÖM által 30-30 millió forinttal támogatott, június 9-én kezdődő, nyolcnapos fesztiválra hét-hét nagyszínpadi és stúdióelőadást hívnak meg, a zsűri tizenkét tagját számítógépes program választja ki önként jelentkezők közül.

NEMZETI KÖNYVDÍJ AMERIKÁBAN New Yorkban kiosztották a tízezer dollárral járó National Book Awardot. A legjobb regénynek a képünkön látható Susan Sontag In Americáját találta a zsűri. Az 1876-ban Kaliforniában játszódó történet főhőse az Amerikába érkezett lengyel színésznő, Helena Modjeska. A vulkán szerelmese (1992) óta ez a 67 éves írónő első regénye. Értesülésünk szerint A vulkán szerelmesét magyarul ráfizetéssel kihozó Holnap Kiadónál nem gondoltak az In America megjelentetésére, a Sontag esszéit (A pusztulás képei; A fényképezésről; A betegség mint metafora; Az AIDS és metaforái) és Halálkészlet című regényét publikáló Európánál egyelőre fontolgatják a dolgot.

A lírai kategória díját Lucille Clifton vehette át Blessing the Boats: New and Selected Poems 1988-2000 című versgyűjteményéért, az inkább tudományos-fantasztikus műveiről (Marsbéli krónikák; 451¡ Fahrenheit) ismert, de esszéket és forgatókönyveket is író, nyolcvanéves Ray Bradbury életműdíjat kapott. Az ifjúsági irodalmi díjat Gloria Whelan kapta: Homeless Bird című műve egy tizenhárom évesen özvegyen maradt indiai lány igaz története. A nem fikciós díjat Nathaniel Philbrick nyerte: In the Heart of the Sea című könyve ugyanannak a bálnavadász hajónak a tragédiáját dolgozza fel, mint amely Herman Melville Moby Dickjét ihlette. Az 1819-ben elsüllyedt hajó legénysége az életben maradásért folytatott küzdelem során a kannibalizmusig jutott.

KÖNYVTÁRNYITÁS Nagyobb alapterületen és gyermekrészleggel bővülve újra megnyílt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épülete. A hárommilliárd forintos rekonstrukció első része befejeződött, az építkezés a könyvtárhoz tartozó Wenckheim-palotában folytatódik.

SZALMASZÁL A HAJLÉKTALANOKÉRT A közhasznú alapítvány immár ötödször tart jótékony, karácsonyi árverést: az összegyűlt műtárgyak a Nyílt Társadalom Archívum Centrális Galériájában tekinthetők meg (Bp. V. ker., Nádor u. 11.), itt is árverezik el őket november 25-én, 18 órakor. Az ún. ajándéktárgyakat másnap, 17 órakor a Magyar Sajtó Házában (Andrássy út 101.) veri dobra Fábry Sándor.

MTV EUROPE Madonna és Eminem két-két díjat kapott az MTV Europe stockholmi gálaestjén, Robbie Williams, Ricky Martin, Jennifer Lopez és az All Saints egyet-egyet. A legjobb zenekar a Backstreet Boys lett, a legjobb rockbanda a Red Hot Chili Peppers, az év felfedezettje pedig a Blink-182. A legjobb klip: Moby: Natural Blues, rendezte David LaChapelle. A Free Your Mind-különdíjat a Milosevic bukásában tevékeny részt vállaló szervezet, az Otpor kapta (lásd még: 39. oldal).

FIPRESCI-DÍJ A török Nuri Bilge Ceylan veheti át december 2-án Párizsban az európai filmkritikusok szövetsége, a Fipresci díját Mayis sikintisi (Májusi felhők) című alkotásáért.

HARRISON TÁMAD"JA NEM BÛNÖS Az oxfordi bíróság szerint nem beszámítható, ezért nem bűnös Michael Abram, aki tavaly decemberben rátámadt George Harrisonra és feleségére a Beatles gitárosának otthonában. A 34 éves férfit, akinek kése alig kerülte el Harrison szívét, elmegyógyintézetbe utalták.

A Beatles listavezető dalaiból összeállított, Nr 1 című album megjelenésének hetében a brit lista csúcsára került.

TARR-SOROZAT November 23-án, éjféli büntető időben, a rendező első magyar televízióbeli interjújával és az Utazás az Alföldönnel indul Tarr Béla életműsorozata az M 1-en. A további adások: Sátántangó: dec. 2., Kárhozat: dec. 7., ´szi almanach: dec. 14., Macbeth: dec. 21. Januárban jön a Szabadgyalog, a Családi tűzfészek és a Panelkapcsolat. A februári filmszemle körül bemutatandó Werck-meister-harmóniák nem szerepel a programban.

publikálva
2000/47. (11. 16.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra