Kulturális hírek

  • 1996. június 6.

Belpol

In memoriam Mándy A könyvhét idején mindössze három napig tartott nyitva a Dorottya Galéria fotókiállítása kortárs magyar írók portréiból - képünkön a szó földhözragadt értelmében már nem kortárs, tavaly elhunyt Mándy Iván emlékére készült mű.Koncsalovszkij Vietnamban Az orosz születésű, Amerikában élő filmrendező, Andrej Koncsalovszkij lesz az első, aki amerikai filmet forgathat a szocialista Vietnamban: André Malreaux egyik könyve alapján tervezett filmje A királyok útja munkacímet viseli. A 20 millió dollárosra tervezett produkció forgatókönyvét jóvá kellett hagynia a vietnami hatóságoknak; a történet egy amerikairól szól, aki a második világháború után Vietnamban belekeveredik a francia gyarmatosítók elleni felkelésbe.
Várhatóan októberben kezdődik a forgatás az északi Hoa Binh tartományban.

Dave Gahan drogügye Kokaint keresett a Los Angeles-i rendőrség David Gahannél, az angol Depeche Mode 34 éves énekesénél, de heroinos állapotban találták, és letartóztatták.

A DDR-mozi 50 éve Épp ötven éve, 1946. május 17-én kapta meg a Németországot megszálló szövetséges erők filmgyártásra szóló engedélyét a DEFA (Deutsche Film Aktiengesellschaft), amely aztán, az NDK-évtizedek során már csak nevében viselte a részvénytársasági formát, viszont kerek 3500 filmprodukciót állított elő. A jubileumi ünnepségen a Babelsberg Stúdió vezetője, Volker Schlöndorff filmrendező méltatta a DEFA örökségét, amelynek a potsdami filmmúzeum egy kiállítást, egy szimpóziumot és az 1946-1992 között készült dokumentumfilmeket bemutató kötetet is szentelt.

Kiállításra Bécsbe Már alig tíz napig, június 16-ig van csak nyitva a tavasz talán legnagyobb sikerű bécsi kiállítása, a nagy Claude Monet-retrospektív az Österreichische Galerie Oberes Belvedere épületében. A KunstHausWien Hundertwasser- és a Palais Harrach hetven szobrot és huszonöt rajzot felvonultató Rodin-tárlatával nem kell annyira sietni: előbbi szeptember 1-jéig, utóbbi október 26-ig látható.

Saro-Wiwa búcsúírása A manchesteri egyetem színházában adták elő Ken Saro-Wiwa, a tavaly ősszel kivégzett nigériai környezetvédelmi aktivista és író utolsó művét, amelyet nem sokkal halála előtt csempésztek ki a börtönből: a rövid szöveg egy halálra ítélt íróról szól, allegorikus stílusban, de a híradások szerint szatirikus elemeket sem nélkülözve. A művet Saro-Wiwa Angliában élő fia adta át a Contact Theatre Companynak, színre állítását egy cenzúrával sújtott szerzők műveinek bemutatására specializálódott társaság támogatta, amely korábban a chilei Ariel Dorfman azóta világhírűvé lett darabját, A halál és a leánykát is közönség elé segítette.

Szinetár beiktatva Beiktatták a Magyar Állami Operaház új főigazgatóját, Szinetár Miklóst, aki az Operett Színház éléről pályázva nyerte el ezt a posztot, s tervei között szerepel is a két intézmény közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése. Szinetár tiszta kasszával indulhat: a Művelődési Minisztérium a tavalyi privatizációs többletbevételek egy részéből kifizeti az Opera 106 millió forintnyi tartozásait.

Montreux: 30 1967-ben háromnapos eseménynek indult, ma jó kétheti ünnep: július 5-20. között immár harmincadszor rendezik meg a svájci Montreux dzsesszfesztiválját. Az idei műsort Charles Lloyd személye köti össze az 1967-essel - ő akkor fantasztikus tetszést aratott -, de rajta kívül is talán a szokásosnál még nagyobb sztárparádé várható most mindenféle műfajban. A megnyitón a mali bluesgitáros, Ali Farka Toure lép fel, lesz brazil est (Milton Nascimento, Maria Bethania), blues (Bo Diddley), rock and roll (Little Richard), rock (Deep Purple), sanzon (George Duke Charles Trenet szerzeményeivel), big band (Phil Collins - nem tévedés -, Quincy Jones, Tony Bennett), pop (Simply Red), sőt, valami dzsesszre emlékeztető is (Horace Silver, John McLaughlin, Wayne Shorter, Al Di Meola, Herby Hancock, Oscar Peterson). Bővebb telefoninformáció: 021-6-234-567.

Creedance Revisited Európában turnézik a Creedance Clearwater Revisited - nem elírás, az amerikai zenekar nevének harmadik tagja nem lehet Revival, mert Stu Cook basszusgitáros és Doug Clifford dobos két kulcsfigura nélkül vállalkozott a 60-as évek végén rendkívül népszerű CCR feltámasztására: Tom Fogerty 1990-ben tüdőbajban elhunyt, fivérével, a zenekart alapító szerző, énekes, gitáros Johnnal pedig jóvátehetetlenül megromlott a viszonyuk; őt John Trisao helyettesíti.

Gyász 75 éves korában elhunyt Timothy Leary, akit világszerte egyszerűen az LSD prófétájaként ismertek. Április óta hívei és ellenségei virtuális látogatást tehettek betegágyánál, ha rákattintottak World Wide Web-címére (http://www.leary.com), ahol május 31-én megjelent a hír: eltávozott. A 60-as évek elején a Harvard egyetem, ahol tanított, hallgatói részvételével LSD-kísérleteket folytatott; 1963-ban emiatt ki is rúgták. A "turn on, tune in, drop out" jelszót megalkotva hozzálátott az amerikai ifjúság szellemi felszabadításához/megrontásához: Nixon akkori elnök szerint a pszichedelikus drog propagátoraként "Amerika legveszedelmesebb embere" lett. A 70-es években harcba indult Kalifornia kormányzói székéért, kampányát azonban félbeszakította, hogy kábítószer birtoklása miatt elítélték. Algériába szökött, elkapták, ült is. Szabadlábra helyezése után folytatta a fellazítást, az Internet megismerése óta ott, közzétéve napi betevő adagját (nevetőgáz, kokain, ötven szál cigaretta, sok bor); utolsó könyve, a Chaos in Cyberculture egy új emberi nem születéséről és a halál megszűnéséről vizionált - a rák legyőzte. (LSD még: Elektrosokk: 24. old.)

Német Filmdíj Bár szerepelt a jelöltek között Wim Wenders nálunk most bemutatott filmje, a Lisszaboni történet, az idén immár 46. alkalommal kiosztott Német Filmdíjat és az ezzel járó 950 ezer márkát Romuald Karmaker műve, a Der Totmacher (A halálosztó) nyerte, főszereplője, Götz Georg pedig a legjobb férfi alakítás díját. A legjobb női alakításért járó elismerést Katja Riemann kapta a megosztott második díjjal és 750 ezer márkával jutalmazott Rainer Kaufmann-filmben (Stadtgesprach - Városi beszélgetés) nyújtott teljesítményéért; a másik második helyezett Joseph Vilsmaier filmje lett, a Georg Tabori írásából forgatott Mutters Courage, amely Kurázsi mamát mutatja a második világháborúban.

Civil szféra: Phare-pályázat Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete immár harmadízben hirdet pályázatot a Phare Demokrácia Program úgynevezett mikroprojektjeire. A kezdeményezés célja, hogy a civil szervezetek erősítésével hozzájáruljon a demokratikus társadalmak megszilárdulásához Közép- és Kelet-Európa tizenegy országában, köztük nálunk is. Az előző két év során negyvenegy szervezet összesen 300 ezer ECU-t kapott tervei megvalósítására, 1996-ban az Európai Unió 600 ezer ECU-t szán e célra Magyarországon; az egyes projekteknek nyújtható támogatás összege 3-10 ezer ECU. Elsősorban a kis, helyi civil szervezetek jelentkezését várja a pályázat lebonyolítására felkért Autonómia Alapítvány, részletesebb információval és az elkerülhetetlen űrlapokkal: 1021 Budapest, Budakeszi út 55/D, telefon: 393-0937, 393-0621, fax: 176-7435. Beérkezési határidő: július 31.

Hősök a téren A lassan félidejéhez érkező millecentenáriumi ünnepségek egyik eseményeként a múlt héten Tas vezérrel megkezdődött a körülbelül egy éve restaurálásra vitt lovasszobrok visszaköltözése a Hősök terére. Közben ugyanott zenei kíséret mellett (Kispál, a képünkön látható Lajkó Félix mint hegedűs a Fidesz-székháztetőn, Drums) lehullott a lepel Novák Erik Test-Fény-Kép című, digitális technikával létrehozott, szabadtéri óriásfestményeiről, amelyek június 30-ig tekinthetők meg; a vezérek újabb 1100 évig.

Könyvhét Véget ért az idei Ünnepi Könyvhét, aminek a szervezés ügyetlensége folytán csak az utolsó napja (hétfő, június 3.) esett rendes, fizetés utáni napra, ami a tavalyinál vagy negyven százalékkal magasabb átlagárak ismeretében aligha hatott kedvezően a forgalomra - volt viszont főpolgármesteri könyvárusítás és félórás csendakció a Vörösmarty téren.

Cyberia

Internetezni Peruban Peru lakosságának mindössze négy százaléka rendelkezik telefonnal, öt százaléka pedig számítógéppel, mégis, Brazília, Chile és Mexikó után Peruban fejlődik leggyorsabban az Internet: az ENSZ Fejlesztési Alapjának 7000 dolláros kezdeti segítségével öt éve indított, nonprofit alapon működő szövetkezet, a kormányzattól független Perui Tudományos Hálózat előfizetőinek száma 40-ről 22 ezerre emelkedett, s egy éven belül 60 ezerre számítanak. A szövetkezet tagjai havi 15 dollárnak megfelelő összegért férhetnek hozzá a hálózathoz, ha pedig nincs saját komputerük, a limai központ nyilvános gépein óránként 5 dollárért.

Internetezni Kaliforniában A kaliforniai egyetemek hallgatóikra terhelik az Internet-hozzáférés költségeit, mert - indoklásuk szerint - az eredetileg oktatási célokat szolgáló hálózat erősen kommercializálódik.

Videótelefon PC-be Az Intel számításai szerint idén és jövőre százezerszámra fognak eladni személyi számítógépeket, amelyek - a beépített, legújabb Pentium mikroprocesszor, a továbbfejlesztett tömörítő szoftver és egy speciális, 28,8 kilobites modem jóvoltából - képesek lesznek videótelefon-hívásokat adni és fogadni. A komputerbe gyárilag telepítendő rendszer 2-300 dollárral növeli meg a berendezés árát.

Internet Expo: nyitás Jövő hétfőn, június 10-én, a Műcsarnokban Horn Gyula miniszterelnök celebrálja az Internet Expo magyar pavilonjának megnyitóját, a hely, ahol: http://www.idg.hu/expo/. (A látnivalókból a MaNcs május 9-i melléklete adott ízelítőt.)

A legjobb magyar Netvadász Az iNteRNeTTo hírlevél tudósítása szerint befejeződött a Magyar Elektronikus Könyvtár és az Infopen havilap által fél éve indított játék első fordulója; a havonta feltett kérdésekre az Interneten gyűjtött információk alapján kellett válaszolni. Az első helyezett Sutoczki Miklós; a Netvadász jövőre folytatódik.

Japán fejleszt A japán építési minisztérium úgy döntött, hogy a kábeltévés és számítógép-hálózat adatátviteli sebességének növelése céljából a következő években mintegy 150 ezer kilométer üvegszáloptikát fektetnek le az ország út- és vasútvonalai mentén.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?