Hírösszefoglaló

publikálva
1996/23. (06. 06.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kis-Jugoszlávia: ellenzéki demonstráció

Nemcsak új választásokat, hanem rendszerváltást is akar a szerbiai demokratikus ellenzék - hangzott el pénteken a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO), a Demokrata Párt (DS) és a Szerbiai Állampolgári Szövetség (GSS) kraljevói nagygyűlésén. Vuk Draskovic SPO-elnök felszólalásában megígérte: ha az ellenzék kerül hatalomra, "nyilvánosságra kerülnek Slobodan Milosevic szerb elnök vesztes politikájának eredményei", és megindul az átfogó privatizáció Szerbiában. A hét végén egyébként kisebbfajta áttörést hozott a genfi délszláv csúcstalálkozó: a három vezető megállapodott abban, hogy a daytoni menetrendnek megfelelően ősszel Bosznia-Hercegovinában megtartják a választásokat, amelyen nem indulhat a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic. Egyetértettek abban is, hogy a boszniai szerb vezetőnek mielőbb távoznia kell a hatalomból.

Roma gazdasági pályázatok A hazai cigányság társadalmi-gazdasági integrációjának előmozdítása érdekében egyelőre két, összesen közel 100 millió forintos pályázatot írt ki a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány: az egyikkel megélhetést elősegítő, munkalehetőséget biztosító programokat támogatnak (az elmaradott régiókból érkező pályázatok előnyt élveznek), a másikkal roma kisvállalkozók és családi vállalkozások megvalósítható üzleti terveit segítenék (itt is a roma munkanélküliséget enyhítő pályázatok részesülnek előnyben). A támogatás egyéni elbírálás alapján, 1-1,5 millió forint értékhatárig jelenthet visszatérítendő kölcsönt vagy vissza nem térítendő adományt.

Ukrajna atommentes Június elsejével Ukrajna atommentessé vált: befejeződött a stratégiai atomtölteteknek az országból való eltávolítása; Oroszországban, ahová szállították, véglegesen megsemmisítik őket - jelentette be Leonyid Kucsma ukrán elnök, hangsúlyozva, hogy a lépéssel Kijev teljesítette az amerikai, az orosz és az ukrán elnök által 1994 januárjában aláírt megállapodást. A kijevi törvényhozás hat éve, az állami szuverenitásról szóló nyilatkozatban elfogadta az atommentesség három elvét: nem tárol, nem állít elő és nem fogad el másoktól atomfegyvert. Ukrajna - Kucsma szerint - "sosem tekintette valódi katonai erőnek" a Szovjetuniótól örökölt mintegy másfél ezer interkontinentális ballisztikus rakétára szerelt robbanófejet és 600 atomtöltetet.

Kovács: KEK-döntő Kovács László szerint a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) segíthet stabilizálni a térséget, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU-bővítés után se jöjjön létre törésvonal a belépő és kívül maradó országok között. A külügyminiszter a KEK hétvégi bécsi értekezlete, valamint horvát és macedón kollégájával való megbeszélése után úgy nyilatkozott: Budapest érdekelt a jugoszláv utódállamok európai integrációjában és a valamennyiükkel való kapcsolattartásban. Ennek egyik jele, hogy Magyarország hamarosan nagykövetséget nyit Skopjéban.

Vizsgálat Zsirinovszkij ellen A szélsőjobboldali orosz politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij szóvivője cáfolta, hogy a "Liberális Demokrata Párt" vezetője nukleáris anyagokat és fegyvereket csempészett, pénzt mosott át és drágakövekkel kereskedett - az olasz hatóságok ugyanis ezzel vádolják azt a nemzetközi hálózatot, amelynek Zsirinovszkij állítólag éppúgy résztvevője, mint Richard Maria Chales barcelonai érsek, aki 100 millió dollárt segített tisztára mosni a vatikáni IOR bankon keresztül. A Nápoly melletti Torre Annunziata ügyészsége szerint a különös hálózat négy földrész 15 országára terjed ki, s működését titkosszolgálatok tagjai, diplomaták, kormánytisztviselők segítették. Az olasz városka ügyészsége húsz, az Interpol 13 elfogatási parancsot adott ki az ügyben, 31 személy ellen pedig vizsgálat indult.

Katolikus kiközösítés A Bokor katolikus bázisközösség megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsek március 21-én kiközösítette és "eretneknek" nevezte Gromon András széphalmi plébánost, amiért az Jézus Krisztus feltámadásáról másképp vélekedik, mint a hivatalos egyház. A plébános lefordította és templomában terjesztette Karl Herbst A valódi Jézus című könyvét, amely tagadja Krisztus feltámadását és az egyház több tanítását. Lapunk információja szerint ezért Paskai megtiltotta Gromonnak, hogy folytassa papi munkáját, és megfosztotta őt plébánosi hivatalától. A Bokor közösség állásfoglalása szerint "az eset a középkori inkvizíciós eljárásokat és eretnekégetéseket idézi fel bennünk". A közösség hangsúlyozza, hogy nem a hitvitában akarnak állást foglalni, csak az eljárás módját tartják botrányosnak.

Brit marhaügy: embargóoldás? Néhány nappal az Európai Unió mezőgazdasági minisztereinek tanácskozása előtt Malcolm Rifkind brit külügyminiszter úgy nyilatkozott: nem Nagy-Britannia, hanem Európa számára megengedhetetlen a marhahúsexportra kirótt teljes EU-embargó fenntartása. Az EU szakminiszterei hajlottak a kiviteli tilalom részleges feloldására, egyrészt, mert a kontinensen erősebben esett vissza a marhahús fogyasztása, mint Nagy-Britanniában, másrészt, mert komollyá vált a fontos EU-döntéseknél kilátásba helyezett brit obstrukció: London megvétózná, hogy 1997 a fajgyűlölet elleni EU-akcióév legyen, és megtorpedózná az Europol létrehozásáról szóló döntést. Jacques Santer nemrég még kizártnak tartotta, hogy részben feloldanák az embargót, a háttérben azonban komoly egyeztetés folyt a kérdésben Brüsszel és London között.

Román helyhatóságok Mérsékelt érdeklődés, nyugodt légkör és néhány kisebb-nagyobb rendellenesség jellemezte a vasárnapi romániai helyhatósági választásokat, amelynek eredményeit még lapzártánkkor is értékelik. Egyelőre annyi biztos, hogy Marosvásárhelynek magyar polgármestere lesz Fodor Imre személyében, Kolozsvárott viszont vezet Gheorghe Funar nacionalista polgármester; több helyen kell második fordulót tartani. Az őszi parlamenti és elnökválasztás előtti voksolás igazi tétje, hogy 2000-ig kik vezetik majd a helyi önkormányzatokat, illetve hogy a vegyes lakosságú területeken milyen sikereket képes elkönyvelni a (részben függetlenül induló, részben a kormányzó Szociális Demokrácia Párt ellenzékét támogató) RMDSZ. Magyar parlamenti megfigyelők és nemzetközi emberi jogi szervezetek megerősítették, hogy Nagyváradon és Brassóban több katona nemcsak személyi igazolványával, de katonakönyvével is szavazott.

ÁPV Rt.: leváltás A kormány május 31-i hatállyal felmentette tisztségéből Lascsik Attilát, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatóját, és helyére Kocsis Istvánt, Lascsik eddigi helyettesét nevezte ki - jelentette be Kiss Elemér kormányszóvivő. Nem kizárt, hogy a döntés a szolnoki Kőolajkutató Rt. privatizációs pályázatával függ össze, amit először az orosz tulajdonú Arhangelszk Geológia Hungária Kft. nyert meg, a döntést azonban Suchman Tamás privatizációs miniszter utólag megtámadta, ezzel megakadályozva az üzlet létrejöttét. Kiss Elemér a menesztésről csak annyit mondott: remélik, ezzel dinamikusabbá válik a kis- és középvállalatok privatizációja.

Tüntetés a NATO-expressz ellen Múlt pénteken húsz perc után rendőri intézkedés vetett véget az Alba Kör - Erőszakmentes Békemozgalom akciójának, amelynek során a szervezet három aktivistája a Nyugati pályaudvarnál a Hajmáskérre induló NATO-expressz előtt a sínekhez láncolta magát. A polgári engedetlenséget hirdető Alba Kör így akarta felhívni a figyelmet arra, hogy - szerintük - milliós állami pénzekkel "megdolgozzák" a közvéleményt a NATO-csatlakozás elfogadására. (A tiltakozók ellen szabálysértési eljárás indult, de csak figyelmeztetésben részesítették őket.) A hajmáskéri lőtéren a kormánypárti és ellenzéki politikusok megerősítették a NATO-csatlakozás szükségességét, Ivan Aboimov orosz nagykövet azonban ismét fenntartásait fejezte ki ezzel kapcsolatban.

Morze

Bill Clinton egy évre ismét megadta Kína számára a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt, mivel úgy látta: Peking a szabad kiutazás biztosításával eleget tesz a törvény szabta előfeltételeknek. Az Amnesty International épp a napokban bírálta ismét élesen a kínai emberi jogi helyzetet.

Tibet függetlenségének követeléséért börtönbüntetésre ítéltek hat embert a Kínához tartozó himalájai területen. A vád "ellenforradalmi, szakadár tevékenység", a legsúlyosabb ítélet öt év szabadságvesztés volt.

Kína egy év után elismerte, hogy fogságban tartja a pancsen lámát. A hatéves kisfiút (akit Peking szerint "a kormány védelme alá helyeztek") a dalai láma szemelte ki a néhai pancsen láma reinkarnációjaként.

Konvertibilissé vált az orosz rubel a folyó bankközi műveletekben, miután Moszkva csatlakozott a Nemzetközi Valutaalap alapszabályának idevonatkozó pontjához. Az intézkedéssel olcsóbbak lesznek az orosz vállalatoknak nyújtott külföldi hitelek.

Kilenc embert lőttek szitává a Krím félszigeti Kercs városának egyik mulatójában. A maffiacsoportok közti leszámolás áldozatai kereskedelmi szervezetek tagjai, illetve testőrei voltak.

Öngyilkos lett Francois Genoud nácibarát svájci bankár. A 80 éves pénzember, aki több náci vezető hagyatékát is kezelte, nyíltan támogatta az Izrael-ellenes palesztin terroristákat.

A romák munkanélküliségéről rendeztek regionális konferenciát a szlovákiai Lőcsén az osztrák, a cseh, a szlovák és a magyar munkaügyi minisztériumok képviselői; a négy tárca jobban össze akarja hangolni munkáját.

Hamis ellenőr járt a Balaton partján. Az MTI megfogalmazása szerint az áltisztiorvosi revizor "állítólag megebédelt, és utána még pénzt is kért taxira", sőt, azzal fenyegetőzött, hogy "elmarasztaló jegyzőkönyvet ír".

Bill Clinton egy évre ismét megadta Kína számára a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt, mivel úgy látta: Peking a szabad kiutazás biztosításával eleget tesz a törvény szabta előfeltételeknek. Az Amnesty International épp a napokban bírálta ismét élesen a kínai emberi jogi helyzetet.

Tibet függetlenségének követeléséért börtönbüntetésre ítéltek hat embert a Kínához tartozó himalájai területen. A vád "ellenforradalmi, szakadár tevékenység", a legsúlyosabb ítélet öt év szabadságvesztés volt.

Kína egy év után elismerte, hogy fogságban tartja a pancsen lámát. A hatéves kisfiút (akit Peking szerint "a kormány védelme alá helyeztek") a dalai láma szemelte ki a néhai pancsen láma reinkarnációjaként.

Konvertibilissé vált az orosz rubel a folyó bankközi műveletekben, miután Moszkva csatlakozott a Nemzetközi Valutaalap alapszabályának idevonatkozó pontjához. Az intézkedéssel olcsóbbak lesznek az orosz vállalatoknak nyújtott külföldi hitelek.

Kilenc embert lőttek szitává a Krím félszigeti Kercs városának egyik mulatójában. A maffiacsoportok közti leszámolás áldozatai kereskedelmi szervezetek tagjai, illetve testőrei voltak.

Öngyilkos lett Francois Genoud nácibarát svájci bankár. A 80 éves pénzember, aki több náci vezető hagyatékát is kezelte, nyíltan támogatta az Izrael-ellenes palesztin terroristákat.

A romák munkanélküliségéről rendeztek regionális konferenciát a szlovákiai Lőcsén az osztrák, a cseh, a szlovák és a magyar munkaügyi minisztériumok képviselői; a négy tárca jobban össze akarja hangolni munkáját.

Hamis ellenőr járt a Balaton partján. Az MTI megfogalmazása szerint az áltisztiorvosi revizor "állítólag megebédelt, és utána még pénzt is kért taxira", sőt, azzal fenyegetőzött, hogy "elmarasztaló jegyzőkönyvet ír".

Észak-Írország hat megyéjében megválasztották a 110 tagú Északír Fórumot, amely ideiglenes parlamentként tárgyalja majd meg a rendezési javaslatokat.

Visszahívják Eva Mitrová budapesti szlovák nagykövetet, mert a külképviselet "nem érte el az elvárásoknak megfelelő eredményeket" - adta tudtul a Sme című pozsonyi ellenzéki lap. A nagykövet asszony állítólag maga is benyújtotta távozási szándékát.

Az izraeli választások után Németország nem állítja le teljesen, de módosítja 30 éve tartó, évi 140 millió márkás segélyezését: bonni közlés szerint ezentúl inkább a palesztin autonómiát támogatják anyagilag.

A kanadai rendőrség bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy valóban a tajvani hajón tartózkodott az a három román potyautas, akit szemtanúk szerint a hajó kapitánya a tengerbe dobatott, és sorsukra hagyott.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete nyomán jogerőre emelkedett Marinko Magda első fokú, életfogytig tartó börtönbüntetése. Magdát különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságokért és lőfegyverrel való visszaélésért ítélték el.

Taxisgyilkosság, tiltott határátlépés, lopás és fegyvercsempészés miatt húszévi fegyházra ítélték Baranyában Vujic Josip jugoszláv állampolgárt. Belgrád azonban Marinko Magdához hasonlóan kérte az ő kiadatását is, mert Szabadkán hét-nyolc gyilkosság elkövetésével vádolják.

Egy svéd férfit akár kétévi börtönre is ítélhetnek, mert megölte barátnője papagáját: egy veszekedés után borotválkozás utáni arcszesszel leöntötte, és meggyújtotta a madarat.

Mégsem kell börtönbe vonulnia Heidi Fleiss hollywoodi kerítőnőnek, aki sztárok tucatjai számára szervezett callgirl-hálózatot: eljárásjogi hibák miatt ugyanis a bíróság hatályon kívül helyezett egy korábbi, három év börtönről szóló ítéletet.

publikálva
1996/23. (06. 06.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra