Kúria: nem kell kifizetnie a 300 milliós bírságot a Ryanairnek

  • narancs.hu
  • 2024. január 28.

Belpol

Pont került a már egy ideje húzódó vita végére. 

Jogosan semmisítette meg a Ryanair légitársaságra tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós bírságot a Fővárosi Törvényszék – olvasható a Kúria határozatában. Ez azt jelenti, hogy a társaság jogerősen megnyerte a Fogyasztóvédelmi Hivatal elleni perét. 

A döntést értelmében mivel a Ryanair az ÁSZF szerint járt, amikor a kiszabott ún. extraprofitadót az utasokra terhelte, így nem valósult meg a fogyasztók megtévesztése, hiába állította ezt a fogyasztóvédelem. 

A kormány még 2022-ben vezette be az „extraprofitadót”. A légitársaság egy tíz eurós különadóval áthárította ezt a terhez az utasokra, ami miatt a fogyasztóvédelem 736 ezer eurós (300 millió forintos) bírságot szabott ki. A Ryanair nem hagyta magát és jogi úton megtámadta a döntést: alkotmányjogi panaszt is benyújtott, amit azonban az Alkotmánybíróság 2023-ban elutasított

 

A Fővárosi Törvényszék 2023. nyarán megszüntette a fogyasztóvédelmi határozatot, amivel törölte a bírságot, de a kormányhivatal fellebbezett. Az ügy átkerült a Kúriához, amely a napokban mondta ki az ítéletet. 

 

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk