L. Simon a Libri-felvásárlásról: Az aggódó szépírók a könyvpiac egy százalékát sem teszik ki

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. június 21.

Belpol

L. Simon szerint nem Orbán Balázs fogja eldönteni, hogy mi kerül majd a kirakatba. 

L. Simon László volt kulturális államtitkár, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt arról, hogy mi lesz azután, hogy a kormányhoz erősen kötődő Mathias Corvinus Collegium (MCC) megvette a Librit.

L. Simon azt mondta, nem tudja direkt módon felfejteni az MCC politikai motivációját, de 

abszurdnak tartaná, ha Orbán Balázs határozná meg, hogy éppen melyik könyveket teszik ki a kirakatba.

L. Simon egyébként arról beszélt, hogy pozitívan áll ahhoz, hogy az MCC megvette a Librit, ő lehetőséget lát benne és reméli, hogy az új tulajdonossal kialakulhat egy olyan helyzet is, ami jobban segíti a független könyvkiadókat. 

Hozzátette, a Libri két külön területet jelent, könyvkereskedelmet és könyvkiadást – ezt ő egészségtelen adottságnak tartja, amivel viszont nem lehet mit kezdeni, másfél-két évtizeddel ezelőtt kellett volna szabályozni a politikának.

L. Simon szerint ugyanakkor azok, akik elkezdtek aggódni az elmúlt időszakban, és mindenféle politikai konstrukciókat vizionáltak, azok a könyvpiac nagyon kicsi részét teszik ki. 

„Mondjuk ki nyíltan: nem az én könyvem, nem Krusovszky Dénes könyve, nem Peer Krisztián könyve, és nem azoknak a szépirodalmi szerzőknek a könyvei határozzák meg a könyvpiacot”

– fogalmazott. Később hozzátette, szerinte azok a szépírók, akik ma aggódnak a Libri vélt függetlenségének elvesztése miatt, azok a könyvpiac egy százalékát sem teszik ki a pénzügyi részét tekintve. 

L. Simon nem tartja aggályosnak, hogy az Orbán Balázs vezette MCC határozza meg a könyvpiac nagy részét, ahogy azt sem tartotta aggályosnak, hogy az előző tulajdonos működtette a vállalatot. „Ez üzlet”– fogalmazott. 

L. Simon beszélt arról is, hogy Magyarországon sok könyvkiadó van, ezek jelentős részét a két nagy könyvkereskedelmi csoport birtokolja, és a Libri Csoporthoz tartozók közül is sokan pályáznak a Nemzeti Kulturális Alaphoz közpénzre, könyvkiadási támogatásra. „Azok a szerzők, amelyek most nagyon aggódnak, valójában állami támogatás nélkül még ebben a piacorientált csoportban sem tudják megjelentetni a könyveiket” – nyilatkozta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.