Városháza-gate: Csak a kulcsfigurát nem hallgatta ki a rendőrség Bajnai lehallgatása ügyében

  • narancs.hu
  • 2023. június 21.

Belpol

A rendőrség nem tudta beazonosítani, hogy ki készítette a felvételt a megrendezett beszélgetésről, pedig minden egy irányba mutat. 

Felfüggesztették a Bajnai Gordon feljelentése alapján a titkos lehallgatás ügyében indult nyomozást, és a benne érintett üzletembert – egy Budapesten élő orosz milliárdos jobbkezét, aki Orbán Viktor vejével is üzletelt – sem tanúként, sem gyanúsítottként nem hallgatták meg – írja a hvg.hu a nyomozati iratok alapján. 

Mint ismert, a kormánypárti média 2021 őszén kezdte azt hangoztatni, hogy a budapesti városvezetés el akarja adni a Városházát, majd ezzel kapcsolatban egy hangfelvételt is közzétettek, amelyen Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnök beszélget Gansprerger Gyulával és másokkal a Városháza-ügyről.  Bajnai feljelentést tett az ügyben, mondván a hangfelvétel kikerülése tiltott lehallgatás eredménye volt, és azt mondta, hogy csőbe húzták. Azóta a nyomozás során az egyik tanú azt állította, hogy Gansperger Orbán Viktorra hivatkozva ragaszkodott ahhoz, hogy Bajnait mindenképp vonják be az ügybe

2021. augusztus 30-án 11 órakor Bajnai Rahimkulov Ruszlan, Zentai Péter és Gansperger Gyula meghívására vett részt egy nagyjából egyórás beszélgetésen egy Váci úti irodahelyiségben, a találkozóra Gansperger invitálta, akivel évekkel ezelőtt még a Wallis-cégcsoportban dolgoztak együtt. Gansperger kérte a volt kormányfőt, hogy hadd mutassa be a Magyarországon élő orosz befektetőnek, Rahimkulovnak. A találkozón részt vevő Zentai Péter üzletember Rahimkulov barátja, üzlettársa, állandó üzleti partnerek.

A nyomozás során tanúként nemcsak Bajnait, hanem Ganspergert és Rahimkulovot is meghallgatták, Zentai Pétert azonban nem, annak ellenére, hogy egy kapcsolódó, a Budai Gyula feljelentésére indult eljárásban egy hangtechnikai szakértő megállapította, hogy

mindegyik felvételt „Péter iPhone-jával” készítették, a készülék Voice Memo nevű funkciójával.  

A nyomozást később a Nemzeti Nyomozó Iroda felfüggesztette, indoklása szerint azért, mert nem tudta azonosítani, ki készítette titokban a felvételt és ki tette azt közzé. Ugyanakkor azt is leírták, hogy a nyomozás során kiderült: az Anonymus által közzétett felvétel összevágott, tévesen közvetíti a megbeszélésen elhangzottakat. 

A nyomozati iratok alapján a beszélgetés az Experidance Udvarban zajlott, ahol ennek kedvéért rendeztek be egy helyiséget irodahelyiségnek, 2022 májusában a nyomozók ugyanis ott ilyesmit nem találtak. A próbatermekben akkor már sem rejtett lehallgatóberendezést, sem rejtett kamerát nem találtak. A találkozó helyszínéül szolgáló részt egyébként egy olyan cég bérli, amelynek részben Rahimkulov a tulajdonosa.

Bajnai azt vallotta, hogy hezitált, hogy elmenjen-e a találkozóra, és csak Gansperger többszöri kérésére mondott igent. Bajnai vallomása szerint Gansperger a találkozóról előzetesen csak annyit mondott, hogy ez amolyan bemutatkozó találkozás lenne, a Rahimkulov-család arra kíváncsi, lenne-e bármilyen üzleti lehetőség nemzetközi infrastruktúra fejlesztése terén. Bajnai vallomása szerint amikor szóba került  Városháza, Zentai próbált jobban belemenni a kérdésbe, ezért rossz érzése is támadt, a kérdések provokatívak és erőszakosak voltak. Elmondása szerint Gansperger utána bocsánatot is kért tőle, mondván nem erről volt szó, de a találkozó után 2-3 héttel Gansperger még felhívta Bajnait, de ő lepattintotta.

Gansperger azt állította, hogy a Városháza értékesítéséről egy ismerősétől, Berki Zsolttól hallott korábban. Állítása szerint Berki beszélt neki arról, hogy 2016 óta van egy listája arról, hogy a fővárosi önkormányzat milyen ingatlanokat akar eladni. Gansperger szerint ekkor jött össze a Rahimkulov-csoporttal, Zentai pedig arra kérte, szervezzen egy találkozót Barts Balázzsal, a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt. vezetőjével. Ezen a találkozón Gansperger vallomása szerint Barts azt mondta, hogy születtek koncepciók a városházával kapcsolatban. Több koncepció is, amelyek között szerepelt az eladás, de Gansperger szerint Barts jelezte: ebben nincs döntési kompetenciája, így „a megvalósulási időről sem esett szó”.

Berki Zsolt viszont egy másik, kapcsolódó eljárásban azt vallotta, hogy Gansperger azt állította neki, hogy közvetlenül Orbán Viktortól jött a kérés, hogy Bajnait mindenképpen bele kell vonni a Városháza-ügybe. Gansperger vallomása szerint viszont azt, hogy Bajnaival szervezzen le egy találkozót, Zentai erőltette. 

Rahimkulov azt vallotta, hogy őt 2021 májusában kereste meg Gansperger, a találkozót Zentai szervezte le, ekkor mondta el neki Gansperger, hogy a Városháza épületét egy pályázat keretében meg lehet vásárolni. Később Zentai vetette fel, hogy beszéljenek Bajnaival. A találkozón részükről a Városháza témájában csak Zentai beszélt, és a végén sem maradtak semmiben. 

Zentai Péter, az egyetlen, akit a rendőrség nem hallgatott ki, holott úgy tűnik, kulcsszerepe volt a történetben, korábban Rahimkulovhoz hasonlóan üzletelt Tiborcz Istvánnal, Orbán vejével is: két síhotelt vett tőle Ausztriában a Peter's Consulting Kft. nevű cégén keresztül. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Russzkij karablj, igyi na huj!

A társadalom totális kontrolljára törekvő NER (azaz Orbán Viktor) az ún. Szuverenitásvédelmi Hatóság (SZH) létrehozásával a kormánytól független sajtót és civil szerveződéseket akarja szoros megfigyelés alá helyezni.

Élesített fegyver

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.

Koós Pál végleg megérkezett

  • Marinov Péter

Augusztus 1-jétől Koós Pál tölti be a modellváltáson átesett Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori pozícióját. Koóst az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma erősen vitatható eljárás nyomán juttatta a rektori székbe. Jogszerű volt-e ez a művelet, és ha nem, lehetséges-e jogorvoslat? Tettem egy próbát.

Megtaposták, megszerették

A legmagasabb kitüntetést adja az államalapítás ünnepén Makó fideszes vezetésű önkormányzata Buzás Péternek, a korábbi szocialista polgármesternek. Miután legyőzték, évekig célkeresztben volt, mert tartottak attól, hogy újraindul. Nem tette.

 

Ingyér’ a kastély, bekékül a NER-vér

A kastélytörvény módosított változata a lényegen nem változtatott, az ingyenes átadással „magánjogi szereplők” is hozzájuthatnak a felújított, értékes ingatlanokhoz. Tiltakozásként aláírásgyűjtésbe fogtak, demonstrációt szerveznek, alkotmánybírósági normakontrollt kértek azok, akik szerint ez a nemzeti vagyon ellopása.