Lázadó típus? – kérdezték a tanártól az állásinterjún

  • narancs.hu
  • 2024. július 24.

Belpol

A Klebelsberg Központ és a tankerületek szerint aki tavaly úgy döntött, nem akar köznevelési intézményben dolgozni, és felvette a végkielégítését, az már ne gondolja meg magát. 

 

Több ezer hirdetést adtak fel a tankerületi központok, iskolai dolgozókat keresnek, nagyrészt tanárokat. Az állami iskolákba azonban mégsem olyan egyszerű bekerülni, főleg olyan jelentkezőknek, akik tavaly elutasították a státusztörvényt, de aztán meggondolták magukat – írja a Népszava.

A lap úgy értesült, a közelmúltban előfordult, hogy munkát  kereső pedagógusokat azért nem vettek fel a meghirdetett álláshelyekre, mert tavaly ősszel nemet mondtak az új szerződésükre, amely a közalkalmazotti státusz megszűnésével járt volna. Az egyik jelentkezőt az iskola igazgatója arról kérdezte, sztrájkolt-e, illetve lázadó típus-e.

Az érintett pedagógus – aki végül nem lett az iskola tanára – beszámolt az állásinterjúról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ).  A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet erről azt mondta, ha valakit azért nem alkalmaznak egy állami intézményben, mert korábban elutasította a státusztörvényt, az diszkriminatív eljárás és az egyenlő bánásmód törvénnyel is ellentétes, „kifejezetten egy bosszúintézkedés”. Az pedig, hogy valakit azért nem alkalmaznak, mert korábban már élt a sztrájk jogával, az előbb említettnél is súlyosabb jogsértés. Az intézményvezetőre nem tartozik, hogy a jelentkező részt vett-e bármikor korábban munkabeszüntetésben. 

A lap kérdésére a Klebelsberg Központ azt írta, a szabad véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van, és a törvények alapján a pedagógusok sztrájkolhatnak, emiatt senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. Ami a státusztörvény elutasítását illeti, a Klebelsberg Központnak az az álláspontja, hogy az érintett tanárok döntöttek arról, hogy nem akarnak tovább dolgozni az új törvény által meghatározott keretek között köznevelési intézményben, „felvették a végkielégítésüket és távoztak”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk