Lázár János továbbra sem szeretné, ha vármegyék lennének a megyék helyett

  • narancs.hu
  • 2022. június 22.

Belpol

2011-ben is ez volt az álláspontja, ami azóta sem változott.

"Lázár János álláspontja nem változott, a szavazata is ehhez fog igazodni" - közölte a 444.hu érdeklődésére Krakkó Ákos, Lázár János építési és beruházási miniszter sajtófőnöke.

A lap azzal kapcsolatban kérdezte Lázárt, hogy mi a véleménye arról, hogy a megyéket vármegyékre nevezné át egy fideszes javaslat. Lázár ugyanis 2011-ben, amikor szintén felmerült a vármegyés ötlet, azt mondta, hogy "nem jó történeti aspektusai vannak. (...) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot."

Majd azt is hozzátette, hogy

egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a XXI. század Magyarországához semmi közük nincs.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője június 21-én benyújtotta az Alaptörvény tizenegyedik módosítását.

A javaslat vármegyékké nevezné át a megyéket a "történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel."

A módosítás 2023. január 1-jén lépne hatályba és valószínűleg összefügg azzal, hogy a kormány a költségvetés mellé benyújtott salátatörvénnyel főispánokká nevezné át a kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottakat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk