Lázár minisztériuma szerint a szankciók és a rezsicsökkentés megvédése miatt fújták le a Nyugati felújítását

  • narancs.hu
  • 2023. január 19.

Belpol

Pedig hivatalosan több mint egymilliárdot nyertünk a projektre. 

„A Nyugati pályaudvar tervpályázata az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz pályázat (CEF) projektlistájában szerepelt, azonban  ez a projekt egyelőre nem fog megvalósulni a jelenlegi szankciós politika, valamint a rezsicsökkentés megvédése miatt. Ennek függvényében jelenleg a tervezése sem indokolt” – válaszolta a Telex megkeresésére az Építési és Közlekedési Minisztérium. 

Kedden derült ki, hogy a Lázár János vezette miniszter javaslatára felmondta a Nyugati pályaudvar tavaszi terpályázata kapcsán a továbbtervezésre már elnyert uniós támogatási szerződést. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) második pályázatából vették ki a szerződést, és a projektre hivatalosan elnyert 1,1 milliárd forint nem valószínű, hogy át lett utalva, így a kormány gakorlatban visszaadja azzal, hogy lemond róla, írja a Telex. 

A minisztérium szerint a CEF projektlista módosult, olyan fejlesztések kerültek bele, mint

  • a Déli Körvasút, a Debrecen–Nyíregyháza vasúti vonalszakasz fejlesztése,
  • kapacitásnövelés a magyar–ukrán vasúti határforgalomban,
  • a Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal korszerűsítés kivitelezési munkái,
  • a Gubacsi vasúti híd a teherforgalom elvárásainak megfelelő átépítése,
  • és a Csepeli Szabadkikötő fejlesztése. 

„Az új projektlistára olyan fejlesztések kerültek fel, amelyek mindegyike gazdaságélénkítő hatással bír. A korábbi, a Nyugati pályaudvar tervezésére szánt forrást egy új eljárás keretében, a fenti beruházások támogatására újra lehívjuk” – fogalmazott a minisztérium. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk