Lázár szerint Márki-Zay félt beülni a parlamentbe

  • narancs.hu
  • 2022. április 14.

Belpol

Az újraválasztott képviselő beszólt annak a három polgármesternek is, aki nem állt mellette a választási kampányban.

A Fidesz–KDNP újabb kétharmados választási győzelmének két oka van Lázár János szerint: az elmúlt 12 év sikeres, meggyőző kormányzása, és Orbán Viktor miniszterelnök személye. A hódmezővásárhelyi–makói választókerület újraválasztott országgyűlési képviselője interjút adott a vásárhelyi Rádió 7-nek, és amit mondott, abból a Promenad24 írt összefoglalót.

Lázár úgy tapasztalta, hogy az ellenzék, valamint „a nagyvárosiak, a fővárosiak és Márki-Zay Péter” a kampányban a vidékieket, a fideszes szavazókat lenéző, sértegető, emberi méltóságukat támadó üzenetekkel kampányoltak, és ez visszafelé sült el. A választók szerinte „piros lapot mutattak a baloldali pártoknak” és a miniszterelnök-jelöltnek. A történelmi vereség után mindnyájuknak el kellene tűnniük a színpadról, mert a baloldali szavazók szemlátomást nem kérnek belőlük – vélte Lázár. Szerinte nincs alapja annak a vádnak, hogy a választási feltételek nem voltak egyenlőek, mert a fővárosi választókerületeket az ellenzékiek nyerték.

A választási eredmény nyomán „a vidék most óriási lehetőséget kap. A vidéki emberek számíthatnak a kormányra, azon fogunk dolgozni, hogy visszaadjuk a vidék becsületét, és elérjük, vidéken élni legalább olyan jó vagy még jobb legyen, mint Budapesten”  – mondta a kormánypárti képviselő.

Választókerületi ellenfeléről, Márki-Zay Péterről azt nyilatkozta, nem volt meg benne a bátorság ahhoz, hogy beüljön a parlamentbe, és vállalja az ellenzék vezetését, és ez továbbra is azt igazolja, hogy az ellenzéki oldalon Gyurcsány Ferenc „a főnök”.

A csütörtökön megjelent nyomtatott Magyar Narancsban Lázár és Márki-Zay jövőjéről szól egy írás. A cikk szerzője Lázárnak is elküldte a kérdéseit, de nem válaszolt. 

Lázár most a rádióinterjúban hangsúlyozta, április 3-án Hódmezővásárhelyen is a Fidesz győzött, minden más vélemény „számhalandzsa”.

Ezzel arra utalt, hogy azoknak a választókerületi polgároknak a szavazatait, akik nem saját településeiken, hanem külföldön, illetve átjelentkezéssel nyilvánítottak véleményt április 3-án, mind egy vásárhelyi szavazókörbe vitték, és úgy számolták, hogy egybeöntötték az ottani polgárok szavazólapjaival. Így tény, hogy a rá, illetve a Márki-Zayra leadott, Hódmezővásárhelyen számolt szavazatok száma 12 ezer 514-re, illetve 12 ezer 718-ra változott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Márki-Zayra több vásárhelyi szavazott volna, mint őrá, mert nem csak a vásárhelyi, hanem a többi választókerületi település külföldi és átjelentkezett szavazói alakították így az eredményt.

Lázár úgy értékelt, a vásárhelyiek „világosan kifejezték”, hogy változást akarnak, elegük van Márki-Zayból, szerinte Vásárhelynek óriási károkat okozott az elmúlt négy év „polgárháborúja”, most el kell ásni a csatabárdot, egyesíteni újra a családokat, új közmegegyezést kell kialakítani a város érdekében.  A képviselő úgy látja, Márki-Zay Péternek ismét Vásárhelyre kell koncentrálnia, és nem saját magára.

Beszélt arról, hogy a választás után a polgármester felhívta őt telefonon, gratulált a győzelméhez, és megállapodtak abban, hogy ha lenyugszanak a kedélyek, leülnek beszélni. Lázár szerint először Márki-Zay Péternek kell lenyugodnia, mert pártot akar alapítani, miközben Vásárhelyen alapvető feladatok nincsenek elvégezve, nő a fű és a gaz.

Lázár a rádióinterjúben üzent a választókerület három másik polgármesterének is – teljesen véletlenül annak a háromnak, aki nem írta alá az ellenfelének címzett, 15 másik polgármester által aláírt kommünikét.

Úgy látja, Csanádpalotát, Algyőt és Mártélyt „túszul ejtették” „alkalmatlan polgármestereik”. Szerinte a csanádpalotai polgármester, Debreczeni István „szétverte” a települést, az algyői Molnár Áron szerinte Botka László szegedi polgármester „embere”, munkára kellene sarkallni, a mártélyi Putz Anita pedig csak őt gyalázza, miközben a falu „hanyatlásnak indult”. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.