Lázár János és Márki-Zay közös jövője Hódmezővásárhelyen

Megnyerték egymást

Belpol

Lázár János a választás estéjén felvette a telefont Márki-Zay Péternek, s fogadta a gratulációját. Szóba került, hogy találkoznak; ez már 2018-ban is fölmerült. Most talán sikerül is. Lázár képviselő marad, Márki-Zay a polgármesteri tisztséget választotta; egyelőre egyikükből sem lesz miniszterelnök.

„Szerintem gyorsan vége lesz, mert ugye Márki úr vezeti az ellenzék listáját, tehát ő már bent van a parlamentben. És akkor augusztus végén polgármester-választást tudunk végre tartani, és lesz a városnak egy jó és új polgármestere. Ezt tudjuk mondani. Én azt remélem, hogy becsületes ember, bár néha nem annak tűnik, és hogy ha már ő vezeti az ellenzék listáját, akkor nem fogja összeszarni magát és megfutamodni, és beül a parlamentbe” – mondta Lázár János a kampány idején egy fórumon arról, hogyan képzeli el a folytatást a választások után Hódmezővásárhelyen.

Márki-Zay Péter a kampányban is nyilatkozta, hogy az eredménytől függően veszi fel listán elnyert országgyűlési mandátumát. Két nappal a számára kudarcos választás után aztán egyértelművé tette, hogy hódmezővásárhelyi polgármesteri munkáját szeretné folytatni, nem akar országgyűlési képviselő lenni. A kampány vége felé sokszor telefonon és interneten tartotta a kapcsolatot a városházi munkatársaival. A választás másnapján már bement dolgozni.

 

Mini Feri Lázár-kártyája

Lázár János és Márki-Zay Péter csatája a Csongrád–Csanád megyei 4. választókerületben több szempontból is izgalmas volt. Márki-Zay 2018-ban időközi polgármester-választáson győzött először abban a városban, amelynek a rendszerváltás óta a csak jobboldal adott polgármestert Rapcsák András (1990–2002), Lázár János (2002–2012) és Almási István (2012–2017) személyében.

A vásárhelyi MSZP-szervezet és a Jobbik által egyaránt támogatott Márki-Zay az Almási István halála miatt kiírt időközi választás győzteseként fideszes többségű városi közgyűlés élére került, és a képviselők nem könnyítették meg a dolgát. 2019-ben a vásárhelyi polgárok többsége a segítségére sietett: őt újraválasztották, míg a közgyűlésben 9:5 arányban a Mindenki Magyarországa – Tiszta Vásárhelyért Egyesület képviselői kerültek többségbe a Szeretem Vásárhelyt Egyesület–Fidesz–KDNP képviselőivel szemben.

A korábbi kampányok idején csak Hódmezővásárhelyen voltak az arcával óriásplakátok, Soros képe mellett – most viszont az egész ország tele lett a Gyurcsány Ferencet Márki-Zayjal összeboronáló Mini Feri-hirdetésekkel.

Márki-Zay ellenzéki előválasztási győzelme és miniszterelnök-jelöltté válása után a polgármestert ritkábban lehetett látni városában. Ám érthető, hogy az országgyűlési választás után inkább hazatér: Hódmezővásárhelyen egy többségében őt támogató közgyűlés élén nagyobb a mozgástere, mint az Országgyűlés listás ellenzéki tagjaként – ha már nem lett belőle miniszterelnök.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk