Leállították a Fertő tavi beruházás tenderét

  • narancs.hu
  • 2021. december 11.

Belpol

Gyorsított eljárásban akarták megtalálni a Fertő tavi komplexum építőit, de most leállították. 

Visszavonta a két hete, gyorsított eljárásban a Fertő tavi beruházásokra kiírt tendert a beruházó állami cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) – írja a 444.hu

A múlt héten az Átlátszó írt arról, hogy a SFTFN december 17-ig várja a jelentkezést a Fertőrákosra álmodott kisebb-nagyobb épületekre kiírt közbeszerzésre, és azért gyorsított eljárásban, mert ha a munka egy-két hétre is szünetelne, a területet "az állatvilág valamely eleme azonnal elfoglalja, birtokba veszi".

A kormányhivatal meg is adta az építési engedélyeket, mondván. az állatok a nagy felfordulás miatt már úgy sincsenek ott, így bántódásuk sem eshet. A Greenpeace azonban a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, hogy állítsa le a folyamatot, a Döntőbizottság pedig ezt meg is tette. A hivatalos indoklás szerint azért, mert olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat gyorsított eljárásban nem tudnák megválaszolni.

A kormány a környezetvédők, az EU és az UNESCO tiltakozása, valamint komoly nemzetközi tiltakozás ellenére kezdte meg tavaly Fertőrákos közelében a Fertő Part nevű komplexum kialakítását, ahová 34 ezer négyzetméterre többek között szállodát, vitorlásklubot, sportközpontot terveznek. 

A Greenpeace-nek egyébként épp holnap lesz egy demonstrációja Sopronban a tóért

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?