A beteg gyerekeken is spórol az állam

Legyen elég napi három

Belpol

Egyre kevesebb pelenkához jutnak ingyen a beteg gyereket és felnőttet ápoló családok. Az érintettek mindennapos élménye, hogy amiért tegnap még nem kellett fizetni, az mostantól ezrekbe kerül – ám ez a réteg nem fog tüntetni a Parlament előtt.

„A még közgyógyellátási listán lévő, elvileg ingyenesen elérhető pelenkák egy része gyógyszertári forgalomban egyáltalán nem kapható, másik része csak pluszköltségekért beszerezhető, egyébként az alulfinanszírozás miatt a gyógyszertárak nem rendelik meg” – írta március 8-án a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nevű kormányzati hivatalnak egy közhasznú egyesület, a Lépjünk, hogy léphessenek. Ez a szervezet a tartósan beteg és fogyatékkal élő embereket, az őket ápoló hozzátartozókat segíti.

A levél arról is szól, hogy az ingyenes állami közgyógyellátás keretében kapható pelenkák köre jó ideje szűkül, és a február elsejétől érvényes változás nyomán megint kikerült az ingyenesen igényelhető körből egy sor termék. Az is gond, hogy a gyógyszertárak és a gyógyászati segédeszközboltok csak veszteségesen tudnák kiszolgálni a betegeket, amit nem nagyon vállalnak. Így az érintetteknek egyik napról a másikra tízezreket kellett fizetniük azért, amit korábban ingyen kaptak.

Magyarországon 54 ezer családban van otthon ápolt személy.

Az egyesület Facebook-oldalát 11 ezren követik, az ott nemrég közzétett felmérés kérdőívét bő négyszázan töltötték ki. Válaszaik alapján 15 százalékuk nem tud megfelelő pelenkához jutni, 35 százalékuk havi 20 ezer forintot, 20 százalékuk 30 ezer forintot, 12 százalék ennél is többet költ erre. A válaszadók 51 százalékának okoz gondot a pelenkabeszerzés, és 82 százalék hallotta már a gyógyszertárban azt a mondatot, hogy „a listán lévő pelenkát nem tudjuk megrendelni”.

A közhasznú egyesület arra kérte a NEAK-ot, állítsa vissza a korábbi rendszert a megszokott választékkal és minőséggel. Egyelőre azonban olyan választ sem kapott, hogy a NEAK vette az üzenetet.

A NEAK lapunk kérdésére – mi az álláspontja az észrevételekről – arról írt, hogy elkötelezett a magas szintű ellátás mellett, évi 10 milliárd forintot ad „vizeletfelszívó és defekálási segédeszközök” támogatására. Másfél év alatt 51 pelenka gyártója kérelmezett áremelést a költségekre hivatkozva. A NEAK, hogy ne legyen hiány, minden kérelmet elfogadott. „Az áremelést követően mindaddig nem szolgálható ki közgyógyellátás jogcímen az emelt árú, illetve a magasabb áron befogadott termék, amíg azonos funkciójú (kapacitás, méret), megfelelő forgalmi részesedésű, alacsonyabb árú termék elérhető támogatással” – írja a NEAK. Tudomása szerint a fogyasztóvédelemhez és a Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz sem érkezett minőségi panasz támogatott termékre.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.